Άνοιγμα λογαριασμών και για πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Εξεταστική. Απείχε η ΝΔ

ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1997-2014
// ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
ΒΟΥΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1997-2014 // ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Η ΝΔ μίλησε για επικοινωνιακή και άστοχη κίνηση και προέβαλε νομικές ενστάσεις. Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει και τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής με τη στήριξη όλων των πτερύγων πλην της ΝΔ η οποία επέλεξε την αποχή κάνοντας λόγο για άστοχη κίνηση.

Την πρόταση για το άνοιγμα των λογαριασμών κατέθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας ο οποίος υπογράμμισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει «κάθε νομικό δικονομικό και ουσιαστικό δικαίωμα να προχωρήσει στην άρση απορρήτου όλων των προσώπων και των συζύγων τους» που ερευνώνται. Μάλιστα ο κ. Λάππας ξεκαθάρισε ότι η πρόταση περιλαμβάνει και πολιτικά πρόσωπα και υπενθύμισε ότι το σύνολο των υποθέσεων διαφοράς που εξιχνιάστηκαν στην Ελλάδα έγινε χάρη στο άνοιγμα των λογαριασμών. Κατόπιν, επιφυλάξεων που εξέφρασαν τα κόμματα η πρόταση της πλειοψηφίας θα σταλεί προς γνωμοδότηση και στην Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

ΝΔ: Επικοινωνιακός ακροβατισμός το άνοιγμα λογαριασμών

Η πρόταση του κ. Λάππα υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην των βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι επέλεξαν την αποχή από την ψηφοφορία. Οι γαλάζιοι βουλευτές εξέφρασαν, μάλιστα, έντονες επιφυλάξεις με τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Γεωργαντά να χαρακτηρίζει το άνοιγμα λογαριασμών επικοινωνιακό ακροβατισμό και άστοχη ενέργεια. Ο κ. Γεωργαντάς προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν η επιτροπή προχωρήσει σε άνοιγμα λογαριασμών τότε θα παραβιαστούν ατομικά δικαιώματα. Η ΝΔ αντιπρότεινε να μην γίνει το άνοιγμα από την Εξεταστκή Επιτροπή αλλά να ερωτηθεί σχετικά το Δικαστικό Συμβούλιο, ή να επιληφθεί η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής (για τα πολιτικά πρόσωπα) και η Αρχή για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (για τα μη πολιτικά πρόσωπα).

Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μέσω της Εύης Χριστοφιλοπούλου οποία τόνισε ότι πρέπει να στοιχειοθετηθούν πρώτα τα αδικήματα για τα οποία ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών. Όμως η κυρία Χριστοφιλοπούλου υπερψήφισε την πρόταση της πλειοψηφίας.

Η Εξεταστική Επιτροπή αναμένεται να προσδιορίσει σε επόμενη συνεδρίαση τα ονόματα των προσώπων των οποίων θα ζητηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Μόνο με υπόμνημα κατέθεσε ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ. Καλείται και πάλι στην Εξεταστική.

Την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής προκάλεσε η μη αυτοπρόσωπη κατάθεση του πρώην διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θεόδωρου Παπαδημητρίου. Ο μάρτυρας που ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη για το σκάνδαλο της διαφημιστικής δαπάνης προς Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κατέθεσε γραπτό υπόμνημα και αποχώρησε κάνοντας τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την βίαιη προσαγωγή του.

«Θεωρώ προσβλητικότατη τη στάση του κ. Παπαδημητρίου. Απαξιώνει να έρθει να μας πει τι γνωρίζει» είπε ο κ. Λάππας και υποστήριξε ότι οι υπόδικοι έχουν δικαίωμα σιωπής αλλά δεν έχουν δικαίωμα να αρνηθούν την εξέταση. «Μήπως γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τους δημοκρατικούς θεσμούς;» διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Λάππας. Σε ηπιότερους τόνους η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, ανέφερε ότι ο κ. Παπαδημητρίου που ήταν επί 25 χρόνια υψηλόβαθμο στέλεχος του ΚΕΕΛΠΝΟ «πρέπει να επιλέξει να έρθει στην επιτροπή».

Τελικά, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή με «αυστηρή προειδοποίηση» και νέα κλήση προς τον κ. Παπαδημητρίου να προσέλθει να καταθέσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πολάκης: Θα καταθέσω στοιχεία για το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ στην Εξεταστική

ADVERTISING

SHARE: