Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Άνοιξαν οι κάλπες για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

Στελέχη, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ καλούνται σήμερα να εκλέξουν τον διάδοχο του Ευαγ. Βενιζέλου. Με πανελλαδική ψηφοφορία στη βάση του κόμματος η εκλογική αναμέτρηση. Ποιες οι εξαγγελίες και προγραμματικές προτεραιότητες των υποψηφίων. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υποψήφιοι για την προεδρία, μετά την αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, είναι η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Αναμένεται μεγάλη μάχη, ενώ ήδη έχουν βγει και οι σχετικές αποδόσεις για όσους πιστεύουν ότι μπορούν να προβλέψουν ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός.

Για την ανάδειξη νέου προέδρου απαιτείται ποσοστό 50+1. Σε περίπτωση που κανείς από τους τρεις δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, τότε θα διεξαχθεί δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους.

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε στη διάρκεια του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, πριν λίγες ημέρες. Η Φώφη Γεννηματά συγκέντρωσε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της , ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές.

Την πρόθεση να είναι υποψήφιος είχε εκφράσει και ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να συγκεντρώσει υπογραφές από το 10% των συνέδρων και έτσι αποκλείστηκε.

Οι εξαγγελίες των υποψηφίων

Η αυλαία στην υποτονική και δίχως προσωπικές βολές και αντιπαραθέσεις προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έπεσε χτες Σάββατο.

Οι τρεις υποψήφιοι και χθες συνέχισαν να ξεδιπλώνουν τις "εξαγγελίες" και τις προγραμματικές τους προτεραιότητες, έχοντας, πάντως, να αντιμετωπίσουν το μειωμένο ενδιαφέρον της βάσης του κόμματος, αλλά και της κοινωνίας γενικώς.

Η Φ. Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετηθεί μία "εθνική στρατηγική" σε πολλές παρεμβάσεις της και, παρά το γεγονός ότι έχει υιοθετήσει το σύνθημα της "Αλλαγής", που παραπέμπει ευθέως στην εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981, διαβεβαιώνει πως το "όραμά" της για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι η "αναπαλαίωση", αλλά η αναγέννηση. "Δεν θέλω ένα ρετρό ΠΑΣΟΚ", υπογράμμισε, δεσμευόμενη πως θα επιδιώξει "τη δημιουργία μίας δημοκρατικής συμπαράταξης", με δυνάμεις από το "προοδευτικό Κέντρο" ως την "Ανανεωτική Αριστερά", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ανδρ. Λοβέρδος συνεχίζει να διαβεβαιώνει πως θα σεβαστεί την εντολή των εκλογέων για παραμονή του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση και δήλωσε χθες πως "είναι σκληρός αντίπαλος, αλλά όχι ανέντιμος". Παράλληλα, ο πρώην υπουργός "σηκώνει" την απόφαση του Συνεδρίου για μετάβαση του ΠΑΣΟΚ σε έναν ευρύτερο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ εντάσσει και τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές στην εσωκομματική του τακτική, καλώντας σε καταψήφιση της συμφωνίας, για να υπερτονίσει την "αντιπολιτευτική" του διάθεση έναντι της κυβέρνησης.

Ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, πάντως, συνεχίζει να ποντάρει στη νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ, με πολλούς να εκτιμούν πως επιχειρεί να προσεταιριστεί και τον ισχυρό εσωκομματικά απερχόμενο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκη. Πολιτικοί φίλοι του κ. Κωνσταντινόπουλου κυκλοφόρησαν χθες προεκλογικό βίντεο προώθησης της υποψηφιότητάς του, με το οποίο συμπυκνώνεται το μήνυμα της "ανάγκης" να περάσει η σκυτάλη του Κινήματος στη "νέα γενιά".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ευ.Βενιζέλος: Ο Ανδρέας, ο ΠΑΟΚ και ο Γαλακτερός

Γεννηματά: Δώστε μου εντολή ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ (μόνο) εκλέγει πρόεδρο

Κουίζ: Πόσο ΠΑΣΟΚ είσαι;

ADVERTISING

SHARE: