Ανταποκριτής FAZ: “Διπλωματικό αριστούργημα” η συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ

Ανταποκριτής FAZ: “Διπλωματικό αριστούργημα” η συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες Eurokinissi

"Καλύτερα να διαλυθεί ένα κόμμα από το να διαλυθεί μια περιοχή" υποστηρίζει ο Γερμανός δημοσιογράφος Μίχαελ Μάρτενς.

Ως «διπλωματικό αριστούργημα» περιγράφει τη συμφωνία Ελλάδας και πΓΔΜ ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας FAZ στη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, Μίχαελ Μάρτενς.

Ειδικότερα δε, για τις πολιτικές ανακατατάξεις που η συμφωνία προκαλεί στην πολιτική σκηνή και των δύο χωρών, ο Γερμανός δημοσιογράφος δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Καλύτερα, να διαλυθεί ένα κόμμα από το να διαλυθεί μια περιοχή».

Επιπλέον χαρακτηρίζει τους κ.κ. Ζάεφ, Τσίπρα, Ντιμιτρόφ και Κοτζιά ως «πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες», με την πρόσθετη επισήμανση ότι «διέβησαν από κοινού αυτό το θαρραλέο μονοπάτι».

Επανέρχεται, φυσικά, και στο θέμα που δημιουργήθηκε με την ΝΔ και ο δημοσιογράφος λέει ότι είναι «αυτονόητο, εάν ο πιθανός μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας θελήσει να τηρηθεί μια συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι λειτουργεί η υπεύθυνη πολιτική». Αναφέρεται πάντως και στο «δίλημμα Μητσοτάκη», που δεν είναι άλλο από το να απελευθερώσει το κόμμα του, την ΝΔ, από το παρελθόν, χωρίς να συνασπιστεί με δυνάμεις ταυτισμένες με αυτό το παρελθόν.

Κλείνοντας, ο Μ. Μάρτενς, ανατρέπει το γνωστό σχήμα από παλιά, λέγοντας: «η Ευρώπη είναι η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων». Υπό την έννοια ότι, «σε πολλές χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, τα αυταρχικού τύπου κόμματα, τα εθνικιστικά κόμματα και οι ηγέτες τους βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Και αυτό εμπνέει πολλούς ηγέτες στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα