Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βέμπερ περί εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βέμπερ περί εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν
Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ποια η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στον Μάνφρεντ Βέμπερ για τις δηλώσεις του περί εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του αρχηγού της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο και προέδρου των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Μάνφρεντ Βέμπερ περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από τη συνθήκη Σένγκεν.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε “απαράδεκτες” τις δηλώσεις Βέμπερ, ξεκαθάρισε ότι “η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη”, τονίζοντας, επίσης, ότι ρόλος του ΕΛΚ δεν είναι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της ΕΕ.

“Η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη.

Οι δηλώσεις του κ. Βέμπερ για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη είναι απαράδεκτες, δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η αδυναμία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του Ε.Λ.Κ., ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της.

Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για την άμεση αντίδρασή τους”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΝΔ: Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση μας στη συνθήκη Σένγκεν

Θέση στο θέμα πήρε και η Νέα Δημοκρατία δια του υπεύθυνου του τομέα εξωτερικών, Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος σημείωσε ότι “κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση της Ελλάδας στη συνθήκη Σένγκεν”.

“Η θέση μας στη Συνθήκη του Σένγκεν είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Κανένας δεν μπορεί να την αμφισβητήσει. Η Ελλάδα από τη γεωπολιτική της θέση είναι σύνορο και από επιλογή της είναι προπύργιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξαιρετικά ασταθή και γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου”, τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος.

Και συνεχίζει: “Το ρόλο αυτό και την αποστολή μας, είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Δίνουμε μια μάχη σε δύο μέτωπα: το οικονομικό και το προσφυγικό. Με σεβασμό στον άνθρωπο, αλλά και φροντίδα για την ασφάλεια. Όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Νέα Δημοκρατία πιέζει την κυβέρνηση για να δώσει αποτελεσματικά αυτό το διμέτωπο αγώνα. Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι”.

ΑΝΕΛ: Bullying στη χώρα μας

Η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη κάνει λόγο για “bullying” που δέχεται η χώρα μας από τον Γερμανό πολιτικό, με στόχο το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες να επιβάλλουν τις θέσεις τους στον τρόπο λειτουργίας της Frontex. Επίσης, ρίχνει “καρφιά” στη Νέα Δημοκρατία που “επιλέγει να κάνει την πάπια”.

“Με τις ιταμές και προσβλητικές δηλώσεις του για προσωρινή έξωση της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, ο επικεφαλής της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ δεν κάνει τίποτα άλλο παρά «bullying» εναντίον της χώρας μας αναφορικά με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Ο στόχος του βεβαίως δεν είναι άλλος από το να επιβάλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων”, αναφέρει σε δήλωση της η κ. Χρυσοβελώνη.

Και προσθέτει: “Το ερώτημα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία, που είναι μέλος του ΕΛΚ, δεν αντιδρά σε αυτά που λέει «δικός τους άνθρωπος» και επιλέγει να «κάνει την πάπια», παρότι αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το ότι δεν έχει καταφέρει να εκλέξει αρχηγό δεν της δίνει κανένα άλλοθι”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα