Αντιπαράθεση ΝΔ- Καμμένου για συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

Αντιπαράθεση ΝΔ- Καμμένου για συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
Συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής, εξέταση του Ν/Σ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις ένοπλες δυνάμεις. Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017 (EUROKINISSI//Γιάννης Παναγόπουλος) eurokinissi

Νέα επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση κατά του υπουργού Άμυνας, ο οποίος όμως απαντά ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι έχουν ψηφίσει τη σχετική συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Νέα αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης με τον Πάνο Καμμένο για συμφωνία πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, την οποία πάντως όπως αναφέρει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωση του είχαν ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

“Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία είναι διακρατική. Δεν υπάρχει μεσάζων, αλλά επίσημος εκπρόσωπος του κράτους της Σαουδικής Αραβίας, που υπογράφει με επίσημα πληρεξούσια. Θυμίζουμε στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στον κ. Θεοδωράκη ότι ενέκριναν τη συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής”, αναφέρει ειδικότερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ανακοίνωση του.

Το θέμα της συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία φέρνει στη Βουλή ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος κατέθεσε σχετική ερώτηση, ενώ σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου καλώντας τον υπουργό Άμυνας να απαντήσει στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, στις 17 Ιουνίου ήρθε μία συμφωνία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να πωληθούν βόμβες και βλήματα στη Σαουδική Αραβία. Κατά τον κ. Κικίλια πάντα, στις 29 Αυγούστου το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να διευκρινίσει πως η όποια συμφωνία θα γίνει απευθείας με το υπουργείο και χωρίς μεσάζοντα.

Ο τομεάρχης της ΝΔ, βασιζόμενος σε δημοσιεύματα, κατηγορεί μάλιστα τον Πάνο Καμμένο πως κάλεσε τον αρμόδιο ταξίαρχο της επιτροπής προμηθειών που έχει ορίσει ο ίδιος στο υπουργείο και τον «ξετινάζει», όπως λέει χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον ότι ανήκει σε κύκλωμα που θέλει να χαλάσει τη συμφωνία. «Άρα, το ερώτημά μας είναι ποιος είναι αυτός ο μεσάζοντας, ο πληρεξούσιος, ο εκπρόσωπος; Να τον ονοματίσει.

Δεύτερον, ισχύει η συμφωνία του Ιουνίου ή έχει τιναχτεί στον αέρα;» διερωτάται ο κ. Κικίλιας επισημαίνοντας πως είναι προφανές ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες. Λέει μάλιστα πως το τι έχει συμβεί θα διευκρινιστεί στην επιτροπή της Βουλής. «Εγώ είμαι θεσμικός.

Το υπουργείο αυτό δεν επιτρέπει “ταρζανιές”. Αξιοπιστία, σοβαρότητα και απαντήσεις. Έτσι θα λειτουργήσουμε. Ποια συμφωνία ισχύει; Του Ιουνίου ή του Αυγούστου; Και ποιος είναι ο μεσάζοντας;» δηλώνει.

Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 καλεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσει εξηγήσεις στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τόσο για το θέμα της αναβάθμισης των F-16, όσο και για το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. «Η συμφωνία είναι συμφωνία και πρέπει να προχωρήσει. Οφείλει να έρθει όμως ο ίδιος να εξηγήσει στην επιτροπή. Μετά θα έρθουμε να τοποθετηθούμε με τον τρόπο που προασπίζει κανείς το δημόσιο συμφέρον στη χώρα, ποιες θέσεις εργασίας, πώς θα λειτουργήσουν οι αμυντικές βιομηχανίες» τονίζει.

Ο κ. Κικίλιας καλεί τον κ. Καμμένο να απαντήσει και στις καταγγελίες ξένου δημοσιογράφου ότι λειτούργησε ως μεσάζοντας και εν κρυπτώ έτσι ώστε εν μέσω αμερικανικών εκλογών να συναντηθεί ο George Papadopoulos με τον κ. Πούτιν.

Ερώτηση για τη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας για την πώληση πολεμικού υλικού κατέθεσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος ρωτά τον κ. Καμμένο εάν υπήρξε ή όχι μη πληρεξούσιος μεσάζοντας στην συμφωνία για πώληση πολεμικού υλικού μεταξύ Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας και εάν ο ίδιος ζήτησε προσωπικά την σύλληψη Αξιωματικού που αντέδρασε σε αυτή την πρακτική.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του υποστήριξε μέσω twitter: “Το ΚΑΜΜΕΝΟΣΥΡΙΖΑ κράτος συνεχίζει να αυθαιρετεί. Πουλάει πολεμικό υλικό με αδιαφάνεια και όποιος αξιωματικός διαφωνεί στο… μπουντρούμι!”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα