Άντρος Κυπριανού: H Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο

Άντρος Κυπριανού: H Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο
Συνάντηση του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τον γ.γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, στη Βουλή, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

"Με άλυτο το Κυπριακό, οι προκλήσεις της Άγκυρας θα είναι συνεχείς, σε μια προσπάθεια να µη µας επιτρέψει να αξιοποιήσουµε τον φυσικό µας πλούτο", τονίζει ο γενικός γραµματέας του ΑΚΕΛ

Του Γιώργου Σκαφιδά

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, κ. Άντρος Κυπριανού, βρέθηκε τις περασμένες ημέρες στην Αθήνα για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία. Ο ίδιος δηλώνει στο ΕΘΝΟΣ ικανοποιημένος από τις συνομιλίες που είχε στην ελληνική πρωτεύουσα, συνομιλίες που δεν θα μπορούσαν φυσικά παρά να περιστραφούν γύρω από την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και από το θέμα των δύο κρατούμενων στην Τουρκία Ελλήνων στρατιωτικών. «Ακόμη και να μην θέλει η Τουρκία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εμείς πρέπει να παλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση», υπογραμμίζει ο κ. Κυπριανού, προτάσσοντας την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού αλλά και διπλωματικής αποκλιμάκωσης απέναντι σε έναν Ερντογάν που είναι σαφές πλέον ότι διεκδικεί ρόλο περιφερειακής υπερδύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ξεκινώντας από τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, στον απόηχο των ερευνών που ήταν προγραμματισμένο να γίνουν και δεν έγιναν αλλά και όσων έπονται, ποια είναι η στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Κυπριακή Δημοκρατία;

Οι προκλήσεις και η επιθετικότητα της Τουρκίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Είναι καταδικαστέες και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δηλαδή να προχωρεί στο ενεργειακό πρόγραμμα το οποίο έχει εκπονήσει, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχουμε με την κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με τη στρατηγική την οποία έχει καθορίσει για τα ενεργειακά ζητήματα. Θέλω όμως να εκφράσω την έντονη ανησυχία μας. Εμείς προειδοποιούσαμε εδώ και πέντε χρόνια ότι με άλυτο το Κυπριακό, οι προκλήσεις της Τουρκίας θα ήταν συνεχείς σε μια προσπάθεια να μην μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε το φυσικό πλούτο τον οποίο διαθέτουμε. Επισημαίναμε στην κυβέρνηση κατ’ επανάληψη ότι όποτε υπήρχε αδιέξοδο, και καλώς ή κακώς η διεθνής κοινότητα θεωρούσε ότι ευθυνόμαστε και εμείς για το αδιέξοδο, τότε οι συνέπειες θα ήταν πάντοτε σε βάρος της δικής μας πλευράς. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Εμείς επιμένουμε ως ΑΚΕΛ ότι η επιλογή την οποία έχουμε μπροστά μας είναι η ανάδειξη έντονων διπλωματικών πρωτοβουλιών με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης και την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό. Αυτό θεωρούμε ότι θα είναι η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι η περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με μέτρα τα οποία θα ληφθούν ενάντια στην Τουρκία.

Θεωρείτε ότι μια λύση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει απρόσκοπτα ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας;

Να το θέσω κάπως διαφορετικά. Δίχως λύση, αυτό το οποίο έχουμε παρακολουθήσει μέχρι τώρα είναι απλώς ένα μικρό δείγμα για το τι θα συμβαίνει. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη λύση του Κυπριακού. Όχι την οποιαδήποτε λύση. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, γιατί καταβάλλεται μια προσπάθεια να δυσφημιστεί το ΑΚΕΛ ότι τάχα είναι έτοιμο να δεχτεί οτιδήποτε παρουσιάζεται. Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Εμείς επιμένουμε σε λύση η οποία βασίζεται στο πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί από το 1977 και στις διαχρονικές αποφάσεις βέβαια του Εθνικού Συμβουλίου.

Υπάρχουν τώρα προϋποθέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών;

Όπως είναι τα δεδομένα τώρα, όχι. Δεν είμαι βέβαιος εάν αυτή είναι η πρόθεση των διαφόρων πλευρών. Ακούω διάφορες πληροφορίες για το ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, η οποία σκέφτεται και τις προεδρικές εκλογές του 2019. Δεν είμαι βέβαιος ούτε και για τις προθέσεις του κ. Ακιντζί, αλλά ούτε και για τις προθέσεις του κ. Αναστασιάδη. Ακόμη και να μην θέλει η Τουρκία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εμείς πρέπει να παλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, διότι με αυτόν τον τρόπο θα την εκθέσουμε και θα δείξουμε ποιος είναι ο πραγματικά υπεύθυνος για τα προβλήματα τα οποία αυτήν τη στιγμή έχουν προκύψει και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις κινήσεις της από εδώ και πέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία που μπορεί να ποντάρει;

Υπάρχει μια αντίληψη η οποία επιχειρήθηκε να αναπτυχθεί στην ελληνοκυπριακή κοινότητα τα τελευταία χρόνια, που λέει ότι ο τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά μας είναι να προκαλέσουμε πολιτικό κόστος στην Τουρκία. Είναι προφανές ότι δεν είναι τόσο απλά τα ζητήματα. Το λέω αυτό γιατί οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα με την Τουρκία. Ποιος είναι ο τρόπος που επέλεξαν για να τα επιλύσουν; Επισκέφτηκε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών και με διαπραγματεύσεις επιχείρησε να βρει τρόπο ξεπεράσματος των δυσκολιών. Η ΕΕ αντιμετώπιζε τεράστιες δυσκολίες με την Τουρκία στο προσφυγικό. Ποιος ήταν ο τρόπος που επέλεξε να τις αντιμετωπίσει; Επιχείρησε να προκαλέσει πολιτικό κόστος στην Τουρκία; Είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει κάτι τέτοιο; Ο τρόπος ήταν να της δώσει 6 δισ. ευρώ για να συνεργαστεί για την επίλυση του προσφυγικού. Και δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι μια Κύπρος των 800.000 κατοίκων μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερο πολιτικό κόστος στην Τουρκία από ό,τι είτε η ΕΕ είτε οι ΗΠΑ. Για αυτό, εμείς λέμε ότι η μόνη επιλογή που έχουμε είναι στο διπλωματικό επίπεδο, προτάσσοντας το δίκιο μας όπως αυτό πηγάζει από τα γεγονότα του 1974 και έχει καταγραφεί σε επανειλημμένα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με συνέπεια και προσήλωση στο στόχο της λύσης. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Αυτό δεν είναι ηττοπάθεια. Αυτό είναι μια ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων και μια διεκδίκηση η οποία εξυπηρετεί τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Από τις επαφές που είχατε εδώ στην Αθήνα, ποια ήταν τα μηνύματα που λάβατε;

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για τα όσα έχω ακούσει από όλους ανεξαιρέτως, και σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου αλλά και σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επανέναρξης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Οι συζητήσεις που είχαμε επιβεβαιώνουν ότι το ΑΚΕΛ βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Η Ελλάδα αποτελεί βασικό στήριγμα για την Κύπρο στις παρούσες συνθήκες;

Η Ελλάδα θα έλεγα ότι είναι το βασικότερο στήριγμα. Θέλω να ευχαριστήσω το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, διότι με συνέπεια στηρίζει τον αγώνα του κυπριακού λαού για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, η οποία θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι κοινή πατρίδα και των Ελληνοκυπρίων, και των Τουρκοκυπρίων, και των Μαρωνιτών, και των Αρμένιων και των Λατίνων. Δεν ανήκει μόνο στους Ελληνοκύπριους και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες.

Οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σχετίζονται με την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών;

Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο. Θεωρώ ότι αυτού του είδους τα συμβάντα (σ.σ. με του δύο Έλληνες στρατιώτες στον Έβρο) θα περνούσαν ενδεχομένως απαρατήρητα πριν μερικούς μήνες και θα επιλύονταν με έναν πολύ απλό τρόπο. Σήμερα, θεωρώ ότι τους προσδίδονται αυτές οι διαστάσεις από την Τουρκία απλά και μόνο για να σταλούν μηνύματα στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι θα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της περιφερειακής υπερδύναμης. Και θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους, όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνεται στην περιοχή δίχως εκείνος να έχει το δικό του ρόλο και λόγο στις εξελίξεις.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα