Απάντηση στη Γερμανία: Τα αποτυπώματα του Αφγανού υπήρχαν στην Eurodac

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την υπόθεση του Αφγανού που είχε αποφυλακιστεί στην Ελλάδα και έχει συλληφθεί για τον βιασμό και τη δολοφονία φοιτήτριας στη Γερμανία

Ανακοίνωση με την οποία απαντάει στη Γερμανία για την υπόθεση του Αφγανού, ο οποίος είχε καταδικαστεί στη χώρα μας αλλά αποφυλακίστηκε, θεωρούμενος τώρα ο δράστης βιασμού και δολοφονίας μιας φοιτήτριας στη Γερμανία, εξέδωσε την Πέμπτη το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του αλλοδαπού βρίσκονται καταχωρημένα από τον Ιανουάριο του 2013 στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων Eurodac και είναι διαθέσιμα σε όλα τα κράτη-μέλη. Όσον αφορά το θέμα της αποφυλάκισής του, επισημαίνεται ότι όταν καταδικάστηκε ήταν ανήλικος και "Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

"Από τις γερμανικές Αρχές -μέσω του δικτύου αστυνομικής συνεργασίας- απεστάλησαν στις 14 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελληνική Αστυνομία δακτυλικά αποτυπώματα αλλοδαπού, που φέρεται ως δράστης υπόθεσης βιασμού και δολοφονίας φοιτήτριας στη Γερμανία.

Όπως προέκυψε ο συγκεκριμένος αλλοδαπός υπήκοος:

Είχε υποβάλλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος τον Ιανουάριο του 2013.

Δακτυλοσκοπήθηκε και τα στοιχεία του συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών του αποτυπωμάτων καταχωρήθηκαν στην κοινή ευρωπαϊκή βάση δεδομένων (Eurodac), όπου έκτοτε παραμένουν διαθέσιμα σε όλες τις υπηρεσίες των κρατών-μελών.

Το αίτημα ασύλου που είχε υποβάλλει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2013 είχε απορριφθεί. Σημειώνεται ότι για οποιοδήποτε νέο αίτημα σε άλλη χώρα κινούνται οι προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες από την χώρα που δέχεται το νέο αίτημα ασύλου.

Επιπλέον, ο συγκεκριμένος αλλοδαπός:

Συνελήφθη το 2013 ως ανήλικος, δικάστηκε από δικαστήριο ανηλίκων και κρατήθηκε σε φυλακή Ανηλίκων για απόπειρα ανθρωποκτονίας και ληστεία. Τιμωρήθηκε με 10 χρόνια κάθειρξης ενώ εκκρεμούσε η εκδίκαση της έφεσής του.

Παρακολούθησε το σχολείο της φυλακής και δεν υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα. Είχε ευεργετικό υπολογισμό ποινής καθώς συμπλή­ρωσε 581 ημέρες εργασίας.

Εξέτισε τα 2/5 της ποινής του και αποφυλακίστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2015, με εισαγγελική διάταξη, υπό τον όρο της εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα κάθε μήνα. Δεν τήρησε τον όρο και η αποφυλάκιση ανακλήθηκε.

Η υφ’ όρον απόλυση είναι πάγιος θεσμός του ποινικού δικαίου στην Ευρώπη και προβλέπει την πρόωρη αποφυλάκιση για τους καταδίκους με πρόσκαιρη κάθειρξη, δηλαδή με τα 3/5. Η διάταξη για την απόλυση των κρατουμένων με τα 2/5 του ν. 4322/2015, σε περίπτωση κάθειρξης έως 10 χρόνια, ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια, με κάποιες εξαιρέσεις. Ωστόσο και χωρίς αυτές τις διατάξεις ο κρατούμενος θα αποφυλακιζόταν λίγους μήνες αργότερα.

Σ’ όλη την Ευρώπη ο εγκλεισμός των ανηλίκων χρησιμοποιείται ως έσχατο μέσο και στην αντιμετώπισή τους επικρατεί η επιείκεια αντί της αυστηρότητας.".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γερμανία κατά Ελλάδας για τον Αφγανό που αποφυλακίστηκε και σκότωσε φοιτήτρια

Θρίλερ με Αφγανό που αποφυλακίστηκε στην Ελλάδα και συνελήφθη για δολοφονία στη Γερμανία

ADVERTISING

SHARE: