Απάντηση Σπυράκη στο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των whistleblowers

Απάντηση Σπυράκη στο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των whistleblowers
Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής, κυρία Μαρία Σπυράκη Eurokinissi

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ απαντά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, η οποία υποστήριζε ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ πριν λίγες ημέρες επιχείρησαν να μπλοκάρουν ψήφισμα για την προστασία των μαρτύρων κατά φοροδιαφευγόντων. Η Σπυράκη παραθέτει το λινκ της ψηφοφορίας, τονίζοντας ότι υπερψήφισε τη ρύθμιση στην Ευρωβουλή

Κατηγορηματικά διαψεύδει η εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας και ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη, την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστήριζε ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ επιχείρησαν να μπλοκάρουν ψήφισμα στην Ευρωβουλή για την προστασία των μαρτύρων που καταγγέλλουν φοροδιαφυγή (whistleblowers), συνδέοντας το με τα Paradise Papers.

“Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της ψηφοφορίας της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, της 24ης Οκτωβρίου, για το θέμα της Προστασίας Μαρτύρων Δημοσίου Συμφέροντος (whistleblowers), το οποίο συνδέεται και με τις αποκαλύψεις για τα paradise papers, ως εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, και με την ιδιότητά μου της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ, όχι μόνο υπερψήφισα την σχετική πρόταση αλλά προέτρεψα και συναδέλφους μου ευρωβουλευτές του ΕΛΚ να πράξουν το ίδιο. Σας παραθέτω και το link με τα πρακτικά της ψηφοφορίας , όπου στην σελίδα 172 φαίνεται η θετική ψήφος μου αλλά και συναδέλφων μου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος“, αναφέρει σε δήλωση της προς το News24/7 η κ.Σπυράκη.

Καίτοι η γραμμή του ΕΛΚ ήταν αποχή, η κ.Σπυράκη υπερψήφισε με το εξής σκεπτικό: “Εδώ και αρκετά χρόνια ο ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουν οι καταγγέλτες στην αποκάλυψη σοβαρών στρεβλώσεων εις βάρος του γενικού συμφέροντος έχει φέρει στο φως μία σειρά από σκάνδαλα. Σήμερα, η προστασία των καταγγελτών θεωρείται ένα από τα κατεξοχήν μέσα για να διαφυλαχθεί το δημόσιο συμφέρον. Τα είδη προστασίας που παρέχεται, όταν υπάρχουν, παραμένουν σε  μεγάλο βαθμό ανεπαρκή και πολύ κατακερματισμένα, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται ένα συνεκτικό πλαίσιο εντός ΕΕ. Η προστασία θα πρέπει να καλύπτει τις αποκαλύψεις που αφορούν βλάβη του γενικού συμφέροντος. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα όργανο αφιερωμένο αποκλειστικά στην παροχή συμβουλών, καθοδήγησης και στην παραλαβή καταγγελιών για δυσλειτουργίες. Για την καλύτερη προστασία των ατόμων που αποφασίζουν να προβούν σε καταγγελία, πρέπει να διασφαλίζεται η τήρηση του απορρήτου, ενώ θα έπρεπε να καθιερωθεί η αντιστροφή του βάρους της απόδειξης. Τέλος ο μηχανισμός θα πρέπει να συμπληρώνεται με ψυχολογική και οικονομική υποστήριξη, καθώς και επανόρθωση της βλάβης”. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του χθες υποστήριζε: “Η ένοχη σιωπή της ΝΔ αναφορικά με τη στάση των ευρωβουλευτών της, οι οποίοι επιχείρησαν μόλις πριν λίγες μέρες να μπλοκάρουν ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την προστασία των καταγγελτών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για την ανοιχτή στήριξη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στο λόμπυ των μεγάλων συμφερόντων και των πολυεθνικών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα