Από την Ουάσινγκτον περνά η αξιολόγηση

Από την Ουάσινγκτον περνά η αξιολόγηση

Με τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να συνεχίζονται στο Μαξίμου τηρούν στάση αναμονής μέχρι την εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ επιχειρώντας να διατηρήσουν ήρεμο κλίμα στο εσωτερικό

Κομβικό σημείο για το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να είναι η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 21 Απριλίου με το βλέμμα του Μαξίμου να έχει στραφεί στην Ουάσινγκτον  και τις αποφάσεις που θα παρθούν σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και με το χρέος. Στην Αμερικανική πρωτεύουσα θα βρεθεί εκείνες τις ημέρες και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένοντας να βγει «λευκός καπνός», ενώ μένει να καθοριστεί κατά πόσο στο πρόγραμμά του θα περιλαμβάνεται συνάντηση με το νέο υπουργό των Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μανούτσιν. Δεδομένο θεωρείται το ραντεβού που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακόμα και ο δρόμος για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης περνά από τις ΗΠΑ υποστηρίζοντας από το κυβερνητικό στρατόπεδο πως όλα αποτελούν μια αλυσίδα:

– Επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Ελλάδα.

– Ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και προσδιορισμός των προαπαιτούμενων που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα.

– Καθορισμός ακόμα και έκτακτου Eurogroup στο οποίο θα εγκριθεί η τεχνική συμφωνία και θα προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Όπως επεσήμανε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος «ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να προχωρήσει σε θετική μελέτη βιωσιμότητας και να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα». Όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα επικεντρωθούν στην επιμήκυνση των λήξεων από τη στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποκλείσει τη μείωση ή το πάγωμα των επιτοκίων.

Από το Μαξίμου δεν ξεχνούν ότι τα μέτρα για χρέος αποτελούν προαπαιτούμενο και για  το κόμμα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανοιχτό, ωστόσο εξακολουθούν να αφήνουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο το ενδεχόμενο τα  ψηφισθέντα μέτρα να ακυρωθούν εφόσον δεν ληφθούν και δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις για το χρέος. Μπορεί επισήμως και δημοσίως  να αρνούνται να τοποθετηθούν ευθέως  για το πώς μπορεί θα γίνει αυτό είναι σαφές, όμως πως αφήνουν να εννοηθεί ότι  η κυβέρνηση θα φέρει άλλο νόμο στη Βουλή που θα ακυρώνει ό,τι ψήφισε και περιλαμβάνει μέτρα από το 2019 και μετά.

Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως είναι ρεαλιστικό το σενάριο η τεχνική συμφωνία να κλείσει ακόμα και μέσα στον Απρίλιο. Από τη στιγμή που δεν θα υπάρξουν νέα εμπόδια και απαιτήσεις από την πλευρά του ΔΝΤ τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας ευελπιστούν πως είναι ζήτημα 2-3 ημερών να καταλήξουν στα τελικά κείμενα του staff level agreement.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επενδύουν πολλά και στο ορόσημο της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων στις 21 Απριλίου από  την ΕΛΣΤΑΤ  για το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς πιστεύουν πως τα στοιχεία που θα δείχνουν υπέρβαση του 3% θα αποτυπώσουν ένα πολύ θετικό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις.

Τις ημέρες που απομένουν η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τηρεί στάση αναμονής σχεδιάζοντας προσεκτικά τα βήματα που απομένουν διατηρώντας παράλληλα το ήρεμο κλίμα στο εσωτερικό της.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να τονώσει το ηθικό στο εσωτερικό της χώρας τόσο με εγκαίνια μεγάλων οδικών αξόνων που συνεχίζει να πραγματοποιεί, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί στο Μαξίμου  με τη διοίκηση της Fraport Greece. Η συνάντηση λαμβάνει χώρα μια ημέρα μετά την ανάληψη της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων για την οποία κατέβαλε χθες εφάπαξ τίμημα 1,234 δισ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής για το αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Υγεία που έχουν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα