Από την Ουάσινγκτον στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο Μητσοτάκης

Από την Ουάσινγκτον στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ο Μητσοτάκης
Εισήγηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελληνική κοινότητα του Κολεγίου της Βοστώνης. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ) eurokinissi

Ο απολογισμός του τετραήμερου ταξιδιού του προέδρου της ΝΔ στις ΗΠΑ. Το παρών θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής

Εκλογές ακόμα και μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ που ολοκληρώθηκε χτες δεν παρέλειψε να παρουσιάσει μια ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων συνδέοντάς τη με τη γεωπολιτική ισχυροποίηση της χώρας και σ’ αυτό το πλαίσιο να δηλώνει ότι απαιτείται πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα.

Μάλιστα παρουσιάζοντας σχέδιο επενδύσεων και διαπιστώνοντας «έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον» στις εκεί επαφές του, ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι «το μόνο που χρειάζεται στην Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση που θα εγγυηθεί ασφάλεια δικαίου και ένα ελκυστικό και σταθερό φορολογικό σύστημα».

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ με τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν. Συνάντησε τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Κόρκερ, καθώς και τον Ντάνα Ροραμπάχερ, εκ των ένθερμων υποστηρικτών της επιβολής κυρώσεων και του μπλοκαρίσματος της παράδοσης των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία. Η αμερικανική πλευρά έθεσε το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 από τον Ερντογάν, και εκτίμησε ότι η τωρινή κρίσιμη συγκυρία χρειάζεται σοβαρούς και λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς, ώστε η Τουρκία να μην απολέσει περαιτέρω τον δυτικό προσανατολισμό της, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε από την πλευρά του ότι η Τουρκία θα πρέπει να δείξει έμπρακτα ότι επιθυμεί την αποκλιμάκωση της έντασης στις μεταξύ μας σχέσεις.

Μπορεί βεβαίως ο πρόεδρος της ΝΔ για τα ανοιχτά μέτωπα στα εθνικά θέματα να άφησε πίσω στην Ελλάδα τους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους, ωστόσο για τη συνολική πορεία της χώρας δεν έκανε σκόντο στην άποψή του και τους αντικυβερνητικούς τόνους, δηλώνοντας (Bloomberg) με έμφαση ότι «αυτό που με απασχολεί είναι να παρουσιάσω ένα σαφές και σοβαρό σχέδιο για τη χώρα. Με τη λήξη του προγράμματος θα πρέπει να βγούμε στις αγορές και να παρουσιάσουμε μια πειστική ιστορία. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε, ο κ. Τσίπρας όχι».

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί και θα χαιρετίσει απόψε στην έναρξη των εργασιών του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει νέο άνοιγμα αλλά και να ζητήσει κοινό βηματισμό κατά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στο πλαίσιο και του διλήμματος που έθεσε για τις επόμενες εκλογές ότι δηλαδή αυτές «δεν θα γίνουν απλά για την οικονομία αλλά για τη δημοκρατία». Μάλιστα η παρέμβασή του αναμένεται με ενδιαφέρον και λόγω των εσωτερικών εντάσεων και προστριβών που ταλανίζουν με το καλημέρα το «Κίνημα Αλλαγής» γύρω από το ποιες θα είναι οι μετεκλογικές του συνεργασίες, με τη ΝΔ να χάνει έδαφος σε παραδοσιακούς της συμμάχους όπως πχ ο Σταύρος Θεοδωράκης που σε κρίσιμα θέματα το τελευταίο διάστημα (Σκοπιανό, Novartis) έχει βρεθεί πιο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως έμμεσες επικριτικές αναφορές που παραπέμπουν σε αυτά τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκης έγιναν προχθές από τον Νικήτα Κακλαμάνη οποίος μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου για τον Κώστα Καραμανλή αναφέρθηκε στα «ορφανά του Σημίτη», τους «κηπουρούς του Γιώργου Παπανδρέου» και τους «ιεροκήρυκες του εκσυγχρονισμού» λέγοντας ότι «τα μνημόνια έχουν την υπογραφή ΠΑΣΟΚ».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα