Αποκαλύψεις Βαρουφάκη: Στο πρώτο Eurogroup μου είπαν 'Forget It Yanis'

Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Πάγο ακόμη και σε μεταρρυθμίσεις που επιθυμούν από την Ελλάδα έβαλαν οι Θεσμοί στη νέα ελληνική κυβέρνηση λέει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στις πρώτες επαφές του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Γερμανία, σε ομιλία του με θέμα "Το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ" στο Ίδρυμα Hans Boeckler, στο Βερολίνο και μίλησε για τις διαπραγματεύσεις και τις επαφές που είχε με τους πιστωτές από την πρώτη κι όλα στιγμή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε με ένταση για την κατηγορηματική άρνηση των Θεσμών να προχωρήσουν μεταρρυθμίσεις και νομοσχέδια σχετικά με θέματα στα οποία τόσο οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, όσο και η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν και για τα οποία έχει εξουσιοδοτήσει του Έλληνες πολιτικούς ο ελληνικός λαός. Όπως τόνισε ο κ. Βαρουφάκης η απάντηση του έλαβε ήταν "Forget It Yanis".

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην και στα αίτια της κρίσης και, χρησιμοποιώντας την ιστορία του Τζίτζικα και του Μέρμηγκα, τόνισε ότι τζιτζίκια υπάρχουν παντού, όπως και μυρμήγκια και πρόσθεσε ότι σε αυτή την κρίση, τα τζιτζίκια βρήκαν ασφαλές καταφύγιο, ενώ τα μυρμήγκια εκλήθησαν να πληρώσουν την διάσωση.

"Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δική μας και τη δική σας πλευρά θα διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Γιατί διαφωνούμε με όλα όσα συνέβησαν τα περασμένα πέντε χρόνια" σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ για να περιγράψει το πλαίσιο της συζήτησης. "Όμως συμφωνούμε σε μια σειρά από θέματα: συμφωνούμε στη φοροδιαφυγή, συμφωνούμε στη διαφθορά, στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ότι υπάρχει ολιγαρχία στην Ελλάδα και ολιγοπωλιακές πρακτικές που πρέπει να τελειώσουν. Συμφωνούμε ότι πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία" συνέχισε.

"Γιατί δεν συμφωνούμε σε τρία τέσσερα νομοσχέδια για αυτά, έχουμε την εξουσιοδότηση από τον ελληνικό λαό και στο μεταξύ να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις" ανέφερε από το βήμα ο Έλληνας πολιτικός. "Αυτό που μου είπαν από τους Θεσμούς και το eurogroup είναι 'Ξέχασέ το'. Θα πρέπει να έχουμε πλήρη και κατανοήσιμη αναφορά, όλα να αποφασιστούν από κοινού με τους Θεσμούς και μόνο τότε θα περάσετε ότι θέλετε από το κοινοβούλιό σας".

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη:

Έκκληση Βαρουφάκη σε Μέρκελ

Εξάλλου, την πρόταση για την εκφώνηση μιας "ομιλίας ελπίδας" από την Καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ προς τους Έλληνες, στο πρότυπο της ομιλίας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς το 1946 στην Στουτγκάρδη με αφορμή το Σχέδιο Μάρσαλ, επανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο Έλληνας υπουργός έκανε λόγο για την ανάγκη μιας λύσης η οποία θα περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, θα συνδέει την αποπληρωμή του με την ανάπτυξη και θα προβλέπει επενδυτικό πακέτο. Τόνισε δε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει νέο μνημόνιο, ενώ σημείωσε κατ´ επανάληψη ότι η χώρα χρειάζεται μεταρρυθμιστικό πακέτο και ότι δεν συνιστούν μεταρρυθμίσεις οι περικοπές στις συντάξεις ή η αύξηση των τιμών των φαρμάκων.

Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε, αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι

"Παρακαλούμε, επιτρέψτε μας να κάνουμε τη δουλειά μας, να μεταρρυθμιστούμε. Διότι αν στύψετε τον λαό σε σημείο δυστυχίας, δεν θα κάνουμε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αυτή η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να πείσει τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις (...) Δεν περιμένουμε να σας αρέσουμε. Αλλά δεν είμαστε διεφθαρμένοι. Χρησιμοποιήστε μας για να αντιμετωπίσετε την διαφθορά στην Ελλάδα (...) Είμαστε διατεθειμένοι να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά λείπει ένα συστατικό, η ελπίδα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ανέφικτα νούμερα οι προτάσεις των δανειστών

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι οι προτάσεις των θεσμών αναφέρονται σε οικονομικά ανέφικτα νούμερα, όπως η πρόβλεψη για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται υψηλότερους φόρους, αλλά αποτελεσματικό σύστημα είσπραξής τους. Κάλεσε μάλιστα τους εταίρους να βοηθήσουν στην δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας και να συμβάλουν με την διάθεση ειδικευμένου προσωπικού, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση μπορεί να επιτευχθεί σε μια νύχτα και να σημάνει και την οριστική λήξη της κρίσης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βαρουφάκης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Reuters: Συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε τη Δευτέρα στο Βερολίνο

Βαρουφάκης σε Σόιμπλε: Δεν ήρθα στο Βερολίνο για να διαπραγματευθώ τις δικές σας θέσεις

ADVERTISING

SHARE: