Αρκάς: Όταν το ‘ξυπνάς το ζώο μέσα μου’ υλοποιήθηκε με απειλές για τη ζωή του σκιτσογράφου

Αρκάς: Όταν το ‘ξυπνάς το ζώο μέσα μου’ υλοποιήθηκε με απειλές για τη ζωή του σκιτσογράφου

Τα σκίτσα του Αρκά τα έβαζαν πάντα με όλους και με όλα. Με τις κυβερνήσεις, με την άρχουσα τάξη, με τα πάντα. Τώρα που είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τα σκίτσα του καυτηρίασαν τις διαπραγματεύσεις. Και κάποιοι θεώρησαν πως θίχτηκαν από τη σάτιρα, επιτέθηκαν στον καλλιτέχνη και τον απείλησαν με τον πλέον επονείδιστο τρόπο (Pics)

Ο Αρκάς είναι γνωστός σε όλους μας, χωρίς κανείς να έχει δει το πρόσωπο του. Εκτός από τους οικείους και τους συνεργάτες του δηλαδή.

Εδώ και τρεις δεκαετίες, ο σκιτσογράφος έχει καθιερωθεί στη συνείδηση όλων μας σαν ένας εκ των καλλιτεχνών με το πιο εύστοχο χιούμορ και με μια σάτιρα που δεν σταματάει πουθενά.

Γιατί αυτή είναι η λογική της σάτιρας. Να μην αφήνει κανέναν σε ησυχία, να εισβάλλει στα σπίτια και στα μυαλά, να προκαλεί εγρήγορση, χαμόγελα ή αντιδράσεις. Μόνο τότε άλλωστε είναι επιτυχημένη.

Τα περισσότερα σκίτσα του Αρκά είναι αλληγορικά. Τα πιο πρόσφατα δημιουργήθηκαν με αφορμή τις διαπραγματεύσεις που είναι εν εξελίξει στις Βρυξέλλες και αναρτήθηκαν στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.

“Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Είναι άνθρωποι που πατάνε γερά στον αέρα”, ανέγραφε το πιο πρόσφατο έργο του που συγκέντρωσε και τα περισσότερα επιθετικά σχόλια. Ο Αρκάς αποφάσισε να το “κατεβάσει” από το Facebook και να σταματήσει εν γένει να δημοσιεύει σκίτσα του στο διαδίκτυο που τα κυκλοφορούσε δωρεάν.

Αφορμή για την απόφαση του, ήταν οι απειλές που δέχθηκε για τη ζωή του, καθώς και σειρά εμετικών σχολίων.

Ο κόσμος του διαδικτύου στάθηκε στην πλειοψηφία του, στο πλευρό του Αρκά. Ο Αρκάς έγινε πρώτο trend στο ελληνικό Twitter ενώ δημιουργήθηκαν και δύο hashtags. Το #Je_suis_Arkas και το #Free_Arkas.

Το επίμαχο σκίτσο:

Ακολούθησε η ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του Αρκά:

Ακόμα ένα καυστικό σχόλιο:

Και ακόμη ένα:

Το παρακάτω σκίτσο πάντως, δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς και τόσο “αντικυβερνητικό”:

Σημείωση: Οι αναρτήσεις και όλα τα σχόλια έχουν διαγραφεί. Το ίδιο έγινε και με το status που έκανε λόγο για επίθεση.

Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι πως δημοκρατία σημαίνει ελευθερία άποψης. Η δημοκρατία έχει ανάγκη το χιούμορ και τις αντίθετες απόψεις από εμπνευσμένους ανθρώπους που μπορούν να κινητοποιήσουν περισσότερους με το έργο τους.

Η επίθεση στον Αρκά είναι ακόμη ένα δείγμα πόλωσης των ημερών μας και της πολιτισμικής μας ένδειας. Εν προκειμένω, η συγκεκριμένη στοχοποίηση δεν ωφελεί κανέναν και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για συνέχιση τέτοιων αντιμετωπίσεων αν δεν καταδικάζεται απερίφραστα.

Είναι επίσης, το λιγότερο, αστείο να κατηγορείς για μεροληψία και χρηματισμό κάποιον που ζει στην αφάνεια τόσα χρόνια και “χτυπάει” όλα τα μέτωπα, αδιακρίτως.

Κάποιοι πολιτικοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός και να καπηλευτούν τα σκίτσα. Πρόβλημα τους. Είμαστε σίγουροι πως ο Αρκάς θα επανέλθει με τοποθέτηση από το πενάκι του. Και αν δεν το κάνει ο Αρκάς αυτό, θα το κάνει κάποιος άλλος με τη σάτιρα του. Όσο έχουμε δημοκρατία έτσι θα πηγαίνει η ιστορία. Όσοι οραματίζονται την κατάλυση της, θα βρίσκουν πάντα μπροστά τους ένα σκίτσο που θα τους ενοχλεί.

Σχόλιο του Δημ. Παπαδημούλη:

Σκίτσο του Αρκά, προ κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

 

Αντί επιλόγου:

“Ο σκοπός ενός αστείου δεν είναι να μειώσει κάποιον, αλλά να του θυμίσει ότι είναι μειωμένος”

George Orwell

UPDATE

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε και τις αντιδράσεις για τη διακοπή των αναρτήσεων του Αρκά στο Facebook, καθώς και την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του περιστατικού, οι διαχειριστές ανακοίνωσαν ότι η επίσημη σελίδα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά.

Επαναφέρουμε τη λειτουργία της σελίδας, γιατί η διακοπή της πήρε υπερβολικές διαστάσεις και γίνεται αντικείμενο πολιτική…

Posted by
ARKAS -The Original Page on 
Friday, June 26, 2015

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα