Άρθρο του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο News247: Η τελευταία ευκαιρία της ΝΔ

ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΕΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ EUROKINISSI

Να αναστείλει την εκλογή και να ξεκινήσει αυτοκριτική η ΝΔ, αλλά και να αντιληφθεί ότι η φιλελεύθερη παράταξη θα αναζητήσει εκφραστή, προτείνει ο πρώην υπουργός

Να αναστείλει την εκλογή και να ξεκινήσει αυτοκριτική η ΝΔ, αλλά και να αντιληφθεί ότι η φιλελεύθερη παράταξη θα αναζητήσει εκφραστή, προτείνει ο πρώην υπουργός

*Του Άρη Σπηλιωτόπουλου, τέως υπουργού, πολιτικού αναλυτή, επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Μπορείς»

Δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές αλλά και πολίτες που είτε έχουν ψηφίσει είτε όχι ΝΔ κάποια στιγμή στη ζωή τους, με αγωνία θέτουν το ερώτημα αν η ΝΔ κινδυνεύει με διάσπαση. Λυπάμαι που το λέω αλλά η ΝΔ πια κινδυνεύει από το σαράκι της γελοιοποίησης που είναι πιο τοξικό και διαβρωτικό από τον κίνδυνο της διάσπασης.

Μετά το φιάσκο της Κυριακής, το έλλειμμα εμπιστοσύνης όλων προς όλους, την απαξίωση των υπευθύνων για τις εσωκομματικές εκλογές, τις αλληλοκατηγορίες των κορυφαίων και υποψηφίων, την παθητική σιωπή των πρώην όλοι μα όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ΝΔ μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, αβάσταχτης ελαφρότητας εισήλθε σε μια περίοδο γελοιοποίησης που της στερεί το ιστορικά κληρονομικό τεκμήριο της σοβαρότητας. Μόνο σε επιθεωρήσεις σε παλιά κηποθέατρα θα μπορούσαν να συμβούν τέτοιες σκηνές άτεχνης κωμωδίας. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι ακόμα και μετά το φιάσκο της Κυριακής η ΝΔ δείχνει αδύναμη να αντιληφθεί ότι χάνει την επαφή της με την πολιτική πραγματικότητα.

Πόσο δύσκολο επιτέλους είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση να κατανοήσει ότι δεν πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες της μη λειτουργίας του λογισμικού καταμέτρησης ή ακόμη περισσότερο να αναζητήσει μια άλλη εταιρεία αλλά αντίθετα να αναζητήσει τις αιτίες που την έχουν οδηγήσει σε αλλεπάλληλες ήττες, εκλογική συρρίκνωση, απώλεια κρίσιμων δυναμικών ομάδων της κοινωνίας. Να αναζητήσει δηλαδή τους υπεύθυνους της ιδεολογικής και πολιτικής περιθωριοποίησης καθώς και τις πολιτικές εξόδου από τη δίνη στην οποία έχει εισέλθει. Το φιάσκο της Κυριακής ήταν ένα σήμα κινδύνου ότι στραβά αρμενίζει και όχι ότι ο γιαλός είναι στραβός. Ότι όσα έγιναν ή μάλλον δεν έγιναν δεν οφείλονται σε τεχνική βλάβη αλλά σε πολιτική που τείνει να γίνει ανήκεστος όσο οι αντιπαραθέσεις δεν έχουν πολιτικό περιεχόμενο, όσο οι συγκρούσεις δεν είναι ιδεών αλλά προσωπικών χαρακτηριστικών προσώπων (που σε λίγο θα ξεθωριάσουν από μια κοπιαστική και στείρα προεκλογική περίοδο).

Τα παθογενή συμπτώματα της κρίσης τα έχουμε έγκαιρα επισημάνει, αναλαμβάνοντας και το κόστος της παραίτησης από την βουλευτική ιδιότητα αρνούμενος να δεχτώ για τον εαυτό μου, αφού διαμένω, το ρόλο της εσωκομματικής υπονόμευσης. Ενδεικτικά αναφέρω: Ιδεολογική περιθωριοποίηση στον στενό χώρο της λαϊκοδεξιάς, ανάδειξη του λούμπεν λαϊκίστικου στοιχείου, απομάκρυνση από τον λιμπεραλισμό που είναι συνδεδεμένες με την μεσαία αστική τάξη, άρνηση κάθε δημοκρατικού διαλόγου κ.ο.κ. Όταν ακόμα και η κυβέρνηση –και δίκαια- αγωνιά για την πορεία της ΝΔ γιατί αντιλαμβάνεται ότι η χώρα χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση, αδυνατώ να αντιληφθώ πως δεν το κατανοεί η ΝΔ. Όσο όμως αντί για πολιτική συζήτηση υπάρχει παραπολιτική πολιτική αντιπαράθεση αντί για διάλογο, προβληματικοί μονόλογοι και αντί για επανίδρυση αναζήτηση αρχηγού με βάση χαρακτηρολογικά στοιχεία τόσο η ΝΔ δεν θα πείθει και θα αποξενώνεται.

Δεν ξέρω αν η ΝΔ θέλει ή μπορεί να αποτελεί τον κύριο κορμό της παράταξης. Ξέρω όμως ότι αστική, φιλελεύθερη παράταξη που κατακερματίζεται σε πολλούς κομματικούς χώρους -ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ- υπάρχει και θα εξακολουθεί να υπάρχει αναζητώντας μια κύρια κομματική μορφή που θα την επανενώσει. Αν η ΝΔ λοιπόν δεν επανιδρυθεί σίγουρα θα καλυφθεί το κενό που αφήνει από όποια άλλη προσπάθεια γιατί η πολιτική φύσις απεχθάνεται τα κενά. Είναι η τελευταία ευκαιρία της ΝΔ : Να αναστείλει την τραγελαφική διαδικασία εκλογής αρχηγού και να ξεκινήσει αυτοκριτική και βασανιστικό διάλογο ουσίας για μια νέα αφετηρία επανίδρυσης. Ας δει το φιάσκο ως λαμπρή ευκαιρία για να κάνει αυτό που όφειλε εδώ και χρόνια να κάνει.

πηγή φωτογραφίας: sooc

ADVERTISING

SHARE: