Ασφυκτική η πίεση των δανειστών στην κυβέρνηση

Ασφυκτική η πίεση των δανειστών στην κυβέρνηση

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση δύο 24ωρα πριν το κρίσιμο ραντεβού του πρωθυπουργού με Μέρκελ και Ολάντ. Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει το Μέγαρο Μαξίμου, για το πως θα μπορέσει να ενσωματώσει τις 5 σελίδες των δανειστών στο δικό της κείμενο χωρίς να αλλάξει το πνεύμα και ο χαρακτήρας των ελληνικών θέσεων, ισορροπώντας παράλληλα και στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποκλείεται στο περιθώριο της Συνόδου να έχει συναντήσεις και με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μετά και τις νέες δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν ο πρωθυπουργός την Τετάρτη το βράδυ, αμέσως μετά το δείπνο των ηγετών Ε.Ε – Λατινικής Αμερικής, θα πρέπει να έχει στην βαλίτσα του τις νέες βελτιωτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Βασικό επιχείρημα στα χέρια του πρωθυπουργού θα είναι πως και μετά τη συζήτηση στη Βουλή και τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι  προφανές πως η πρόταση των δανειστών δεν μπορεί να περάσει από την Ελλάδα.

Και όλα αυτά την ώρα που μια “ομοβροντία” θέσεων από αξιωματούχους και ηγέτες του εξωτερικού έρχονται να δυναμιτίσουν το κλίμα. Επιλογή της κυβέρνησης ήταν να μη μπει στη διαδικασία σχολιασμού, όμως σχετικά με τις δηλώσεις Ομπάμα – Μέρκελ από το G7 αυτό που επεσήμανε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος είναι πως “η Ελλάδα έχει ήδη προτείνει δύσκολες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη. Στις 47 σελίδες μόνο δύσκολες μεταρρυθμίσεις υπάρχουν”, σημείωνε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε χθες για δυο ώρες η συνάντηση Παππά, Τσακαλώτου με τον Πιέρ Μοσχοβισί. Στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης και ειδικότερα ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016.

Οι δυο υπουργοί έχουν παραμείνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχίσουν τις επαφές τους σε ανώτερο τεχνικοοικονομικό επίπεδο, με τον υπουργό Επικρατείας να αναδεικνύει και την πολιτική διάσταση των θεμάτων. Στο τραπέζι αναμένεται να πέσει το θέμα του ΦΠΑ με ζητούμενο πάντα την άντληση περισσότερων εσόδων στα ταμεία του κράτους.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, ποια περαιτέρω μέτρα θα αποφασίσει να ενσωματώσει η κυβέρνηση, αλλά και αν παράλληλα θα προσπαθήσει να περικόψει εκ νέου δαπάνες από το δημόσιο τομέα.

Το Μέγαρο Μαξίμου, επιμένει σε μια “ενιαία συμφωνία, με ενιαία προαπαιτούμενα” αν και για πρώτη φορά στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης.

Σύμφωνα, πάντως με δημοσίευμα της WSJ η πλευρά των εταίρων φαίνεται να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο μιας παράτασης μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και πάλι βάση επιθυμεί να είναι το κείμενο των 47 σελίδων με ειδική αναφορά στο θέμα του χρέους.

*Στις 15:00 Το μεσημέρι της Τρίτης, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα