Αθανασίου για Ρωμανό: Στόχος η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων από τους φυλακισμένους

Αθανασίου για Ρωμανό: Στόχος η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων από τους φυλακισμένους
Κατάθεση τροπολογίας στην Βουλή μετά την απόφαση της κυβέρνησης, έπειτα από απαίτηση της τρόικας να εξαιρεθεί από τις 100 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ. Η τροπολογία κατατέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 13 Νοεμβρίου 2014, από τον Γκίκα Χαρδούβελη προκειμένου να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο υπουργός Αθανασίου σχολιάζοντας την απόρριψη του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού

“Ούτε τα δικαστικά συμβούλια, ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης είχαν οιαδήποτε δυνατότητα να κάνουν κάτι για να γίνει δεκτή η αίτηση εκπαιδευτικής άδειας που έχει υποβάλλει ο κρατούμενος Νίκος Ρωμανός”, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως πέραν της καταδίκης του για τις ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης, ο Ρωμανός είναι επί του παρόντος υπόδικος και προφυλακισμένος για άλλα αδικήματα, και συνεπώς η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας προαπαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του εφέτη ανακριτή, ο οποίος δεν έχει συναινέσει.

“Δεν υπήρχε κανένας τρόπος να παρέμβω, ούτε τα συμβούλια μπορούσαν να κάνουν τίποτα”, σημείωσε.

Αναφορικά με τη νομοθετική ρύθμιση που εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης για τη φοίτηση κρατουμένων, με αφορμή την περίπτωση Ρωμανού, ο κ. Αθανασίου επανέλαβε πως στόχος είναι να δίνεται η εξ αποστάσεως δυνατότητα στους φυλακισμένους να παρακολουθούν μαθήματα.

“Η πολιτεία πρέπει να δώσει τη δυνατότητα σπουδών και θα τη δώσει”, είπε.

Την Τετάρτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται, ήδη, νέο νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε οι υπόδικοι και οι κατάδικοι οι οποίοι έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να μπορούν να σπουδάζουν μέσω αλληλογραφίας και με ηλεκτρονικά μέσα.

“Βεβαίως, κρατούμενοι με αυτήν την ιδιότητα θα πρέπει να τελειώνουν τις σπουδές τους, γι αυτό θα καταθέσουμε ρύθμιση, όταν επιστρέψει από την Κίνα ο συναρμόδιος υπουργός κ. Λοβέρδος, για παρακολούθηση μαθημάτων δι αλληλογραφίας ή εξ αποστάσεως στα πρότυπα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Θα εξασφαλιστούν όλες οι υποδομές, ο φοιτητής-κρατούμενος θα διαβάζει στη φυλακή και θα δίνει εξετάσεις επί της εξεταστέας ύλης, αν έχει απορίες θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με τους καθηγητές του τηλεφωνικά, ή διά ζώσης, και να δίνει εξετάσεις σε ειδικό χώρο στις φυλακές με επιτηρητή καθηγητή, την ίδια ώρα που θα δίνουν εξετάσεις και οι συμφοιτητές του”, τόνισε ο υπουργός.

Ειδικά για τον Νίκο Ρωμανό, ο κ. Αθανασίου είπε: “Τα δύο εργαστήρια που έχει στο τρέχον εξάμηνο, μπορούν να αντικατασταθούν με εργασίες που θα κάνει μέσα στις φυλακές. Όσον αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, θα του δοθεί, όπως σε όλους τους φοιτητές, δωρεάν ηλεκτρονικός υπολογιστής, τα εγχειρίδια και θα εκπαιδευτεί”.

Ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ακόμη, ότι σε περιπτώσεις εργαστηρίων, που απαιτείται φυσική παρουσία, θα έρθει σε επαφή με τεχνικούς φορείς, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες παρακολούθησής τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα