Αβραμόπουλος: Σαφής βελτίωση στο προσφυγικό

Αβραμόπουλος: Σαφής βελτίωση στο προσφυγικό

Ο επίτροπος Μετανάστευσης υπογράμμισε την ανάγκη για αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου αλλά και της επίσπευσης των διαδικασιών στα νησιά, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Για σαφώς βελτιωμένη κατάσταση στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, μίλησε ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο έλληνας επίτροπος τόνισε επίσης την ανάγκη για αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και παράλληλα ότι πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή ώστε οι συνθήκες φιλοξενίας να είναι όσο το δυνατόν καλύτερες.

Η δήλωση αυτή έρχεται στον απόηχο και της έκθεσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας, αλλά και μια μέρα μετά τις ανακοινώσεις που έκανε σχετικά με τη δέσμη μέτρων και προτάσεών του για τη μετανάστευση και τη Σένγκεν.

Κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Αμέσως μετά προέβη στην εξής δήλωση:

«Η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σαφώς βελτιωθεί σε σχέση με δύο χρόνια πριν, με τις συντονισμένες προσπάθειες όλων: της Επιτροπής, των Κρατών-Μελών και φυσικά των Ελληνικών αρχών. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σε επιφυλακή.

Οι συνθήκες υποδοχής μεταναστών πρέπει να τηρούν διαρκώς υψηλά στάνταρντ. Έρχεται χειμώνας και πρέπει έγκαιρα όλοι οι μετανάστες να φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες προστασίας από το κρύο. Η αποσυμφόρηση των νησιών θα συμβάλλει σε αυτό, γι’ αυτό και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εφαρμογής της Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, η επιτάχυνση των διαδικασιών στα νησιά, όπως προβλέπεται από τη Δήλωση, θα διασπάσει το επιχειρησιακό μοντέλο των διακινητών, που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται ανθρώπινες ζωές.

Κάλεσα, επίσης, χθες όλα τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τη μετεγκατάσταση οικονομικά και επιχειρησιακά. Και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τακτικές εκθέσεις για τους ρυθμούς προόδου.

Τέλος, είναι η ώρα το Συμβούλιο να καταλήξει σε συμφωνία πάνω στην πρότασή μου για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου. Η αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου αποτελεί τη μόνη λύση για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα που θα αντέξει και σε πιθανές μελλοντικές κρίσεις.

 Συνεπώς, χτίζοντας πάνω στις κοινές μας προσπάθειες, πρέπει να περάσουμε από τη φάση αντιμετώπισης μιας κρίσης σε μια κανονική διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.  Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα με κάθε τρόπο».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα