Αξιολόγηση: Συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου, αν κλείσουν ενέργεια-πλειστηριασμοί

Αξιολόγηση: Συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου, αν κλείσουν ενέργεια-πλειστηριασμοί

Πίεση για κλείσουν τα θέματα της ενέργειας και των πλειστηριασμών ασκούν οι θεσμοί δείχνοντας πιο ελαστικοί στις νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες αναβάλλονται –ξανά- για το 2018

Λίγες μέρες πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα η οποία αναμένεται από 27 μέχρι και τις 29 του μήνα , οι Ευρωπαίοι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει στις τηλεδιασκέψεις που συνεχίζονται ότι οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Μάλιστα δεν σηκώνουν κουβέντα για αναβολή συμφωνίας στα δύο ευαίσθητα θέματα για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος όπως υπαινίσσεται η ελληνική πλευρά Τούτο διότι καθώς οι αυτές μεταρρυθμίσεις δεν είναι μονοσήμαντες . Δεν φτάνει δηλαδή μόνο η νομοθέτηση τους αφού η εφαρμογή τους τόσο σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς που συνδέονται με τα κόκκινα δάνεια όσο και η απελευθέρωση ενέργειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου υπερβαίνουν ως υλοποίηση το τέλος του προγράμματος και θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα για να αρχίσουν να εφαρμόζονται. Ειδικά το θέμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων εκτιμάται ως κορυφαίας σημασίας θέμα καθώς θα επηρεάσουν το μέσο ρυθμό ανάπτυξης για δεκαετίες αφού θα καθορίσουν και το ρυθμό αύξησης των νέων δανείων προς την πραγματική οικονομία .

Το 2018 η εξίσωση αντικειμενικών -εμπορικών αξιών

Αντίθετα οι Θεσμοί φαίνεται να αποδέχονται σιωπηρά την αναβολή της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές για το 2018 αφού το υπουργείο οικονομικών δεν φαίνεται να προλαβαίνει να ολοκληρώσει την διαδικασία μέχρι και το τέλος του 2017 .

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο οικονομικών συνέστησε πρόσφατα τις 75 τοπικές επιτροπές και την επιτροπή εποπτείας για την εξίσωση αντικειμενικών με τις εμπορικές αλλά δεν υπάρχει χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία ως το Δεκέμβριο . Τούτο διότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες βάσεις δεδομένων για τον ορισμό των εμπορικών τιμών σε όλες τις περιοχές της χώρας . Υπενθυμίζεται ότι είναι η δεύτερη παράταση που δίνεται για το θέμα δεδομένου ότι το ΥΠΟΙK έχασε την προθεσμία που έληγε τον περασμένο Ιούνιο και τώρα φαίνεται να χάνει και την δεύτερη που λήγει στο τέλος του χρόνου.

Εφικτή τεχνική συμφωνία στις 4 Δεκεμβρίου

Παρόλα αυτά , εφικτή θεωρούν Κυβέρνηση και δανειστές τεχνική συμφωνία σε επίπεδο θεσμών (staff level agreement) μέχρι και το Eurogroup της 4 Δεκεμβρίου με προοπτική η Τρίτη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης μια δόσης άνω των 10 δις ευρώ στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.

Στα θετικά των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται από απόσταση είναι ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές βλέπουν ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο και είναι έτοιμοι να κλείσουν την συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 χωρίς να ανοίξουν συζήτηση για νέα μέτρα.

Ναι σε όλα για το μέρισμα

Επίσης, σε συνέχεια της ανακοίνωσης που έβγαλαν την Δευτέρα για το κοινωνικό μέρισμα τονίζουν τώρα ότι το μέρισμα των 1,4 δις ευρώ που ετοιμάζεται να μοιράσει η Κυβέρνηση είναι συμβατό όχι μόνο οικονομικά αλλά και θεσμικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Ειδικότερα τα 720 εκ ευρώ που θα μοιραστούν σε 3,4 εκ οικογένειες θεωρείται ότι είναι συμβατό με την διαχείριση των δαπανών του τρίτου προγράμματος καθώς υπάρχει πολλαπλάσια περικοπή δαπανών από την εφαρμογή του ασφαλιστικού.

Σε ότι αφορά την καταβολή των 360 εκ ευρώ για την διόρθωση του λάθους με τις λανθασμένα υψηλότερες εισφορές υγείας σε περίπου 400.000 συνταξιούχους οι δανειστές εκτιμούν ότι αποτελεί αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Τέλος σε ότι αφορά την καταβολή 315 εκ ευρώ για την κάλυψη της απώλειας από τις Υπηρεσίες κοινής ωφέλειας της ΔΕΗ θεωρείται ότι επίσης είναι συμβατό με το πρόγραμμα αφού είναι ανάχωμα στην αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού.

ADVERTISING

SHARE: