Αυγουστιάτικοι μεταμνημονιακοί σχεδιασμοί

Αυγουστιάτικοι μεταμνημονιακοί σχεδιασμοί
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις». Τρίτη 1 Αυγούστου 2017(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τόσο στο Μαξίμου, όσο και στο Μοσχάτο, αξιοποιούν την ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του φθινοπώρου

Μπορεί Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης να ευχήθηκαν (ειρωνικά) ο ένας στον άλλο “καλές διακοπές” κατά την τελευταία αναμέτρηση τους στη Βουλή, όμως τόσο στο Μαξίμου όσο και στο Μοσχάτο αξιοποιούν τη σύντομη ανάπαυλα του Δεκαπενταύγουστου για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του φθινοπώρου.

Κοινό σημείο, από εκ διαμέτρου αντίθετη σκοπιά φυσικά, είναι πως στην πολιτική αναμέτρηση το φθινόπωρο δε θα κυριαρχεί πλέον η αξιολόγηση. Αλλά για το ΣΥΡΙΖΑ από τη μία στόχος είναι να δείξει (και να πείσει) ότι υλοποιεί πολιτικές πέραν και παράλληλα του μνημονίου, έχοντας εν τω μεταξύ υπερασπιστεί την τελευταία συμφωνία αν και παραδεχόμενος τα αρνητικά της, ως το καλύτερο δυνατό deal.

Για τη Νέα Δημοκρατία από την άλλη, όπου θεωρούν ότι οι πολίτες έχουν κατανοήσει τα αρνητικά της τελευταίας συμφωνίας και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την πορεία της οικονομίας τα τελευταία δυόμιση χρόνια, στόχος είναι να συνεχιστεί η κριτική στην κυβέρνηση εφ όλης της ύλης και πέραν του οικονομικού πεδίου.

Έτσι η μεν Κουμουνδούρου προέταξε με έμφαση την ψήφιση των τελευταίων τριών νομοσχεδίων για την παιδεία, την υγεία και την τηλεοπτική διαφήμιση, ως έμπρακτη απόδειξη της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την κοινωνία και να συνεχίσει τον περίφημο αποκαλούμενο “αγώνα κατά της διαπλοκής”.

Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός είχε σειρά συσκέψεων με υπουργούς και συνεργάτες, με αντικείμενο το επιχειρηματικό-αναπτυξιακό σκέλος για τρία γεγονότα το Σεπτέμβρη κ το Νοέμβρη, τα οποία στην κυβέρνηση θεωρούν πολύ σημαντικά.

Την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.

Τη διεξαγωγή του Πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου ο κ.Τσίπρας θα συνάντηθει με τον Ιταλό ομόλογο του Πάολο Τζεντιλόνι.

Και τρίτον, την ευρωαραβική διάσκεψη στην Αθήνα, που οργανώνεται από ιδιωτικούς φορείς και στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματούχοι,επιχειρηματίες και funds από τον αραβικό κόσμο.

Τον Καμμένο δείχνει η ΝΔ

Η δε ΝΔ, εκτός του ότι όπως υπενθύμισε ο κ.Μητσοτάκης στον κ.Τσίπρα στη Βουλή αναμένει με το που θα ανοίξει ξανά το Κοινοβούλιο τη διεξαγωγή της συζήτησης για τον Πάνο Καμμένο (θεωρώντας ότι ο κυβερνητικός εταίρος παραμένει ο αδύναμος κρίκος της κυβερνητικής αλυσίδας και στοχεύοντας μέσω αυτού στον ίδιο τον πρωθυπουργό), συνεχίζει και αυγουστιάτικα τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη, τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της Βενεζουέλας, αλλά και δημοσιεύματα σε βάρος του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, σε συνέχεια των επιθέσεων εναντίον του για την απόφαση ανάδειξης των σημαιοφόρων της ΣΤ’ Δημοτικού με κλήρωση.

Ζητούμενο και για το κυβερνών κόμμα και για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ξεπεράσει ο καθένας και τις δικές του εσωτερικές αντιθέσεις. Ο μεν κ.Τσίπρας να αντιμετωπίσει τη διαρκή γκρίνια των 53 και στελεχών όπως ο Νίκος Φίλης (που πάντως εκφράζουν κατά καιρούς διαφωνίες, αλλά ξεκάθαρα στηρίζουν). Ο δε κ.Μητσοτάκης να διαχειριστεί την κόπωση που επιφέρει στη γαλάζια βάση το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων όποια εκλογικά σενάρια έχουν μετατεθεί χρονικά κατά τουλάχιστον ένα έτος σύμφωνα με εκτιμήσεις, αλλά και τις πάγιες αντιθέσεις μεταξύ “σκληρής δεξιάς” και κεντρώων στο εσωτερικό της ΝΔ, όπως αυτές εκφράστηκαν προσφάτως με αιχμές κατά του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη και της τομεάρχη Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα