Αυστηρά μηνύματα Τζανακόπουλου σε Τουρκία, ΝΔ, Στουρνάρα

Αυστηρά μηνύματα Τζανακόπουλου σε  Τουρκία, ΝΔ, Στουρνάρα
Δημήτρης Τζανακόπουλος Eurokinissi

Για «άριστες» σχέσεις ΑλέξηΤσίπρα-Πάνου Καμμένου έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Στην αποκάλυψη ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έχουν πραγματοποιήσει κι άλλες κατ’ ιδίαν συναντήσεις προχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που χαρακτήρισε «διμερές» το θέμα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία. Επίσης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την μη αποδοχή της παραίτησης του Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ερωτηθείς για τις χθεσινές αιχμές του Γιάννη Στουρνάρα κατά του υπουργού Οικονομικών, επανέλαβε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης “έχει δικαίωμα να εκφράζει γνώμη, αλλά όχι να προβαίνει σε παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα”.

«Διμερές θέμα»

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το θέμα της κράτησης των στρατιωτικών «παραμένει διμερές» και διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση αναλαμβάνει όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες. Επιπροσθέτως, επανέλαβε όσα είχε πει χθες από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ότι δηλαδή το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε και από την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ προς τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Έχει τη σημασία του, πάντως, ότι απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επισήμανε με νόημα πως αν η Άγκυρα «δεν διευθετήσει το συντομότερο το θέμα μπορεί να αλλάξουμε τακτική».

Επίθεση σε Μητσοτάκη

Σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο Novartis και την αποκάλυψη περί την υποβολή παραίτησης του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος χαρακτήρισε την κίνηση του αντιπροέδρου της ΝΔ «καλοδεχούμενη αν και ομολογείται καθυστερημένα», ενώ εκτίμησε πως αυτή «από μόνη της κατεδαφίζει το αφήγημα της ΝΔ αλλά και των κων Σαμαρά Βενιζέλου, Λοβέρδου περί σκευωρίας». « Οι πιέσεις εξάλλου που ασκούνται και από πρόσωπα του συντηρητικού χώρου για την παραίτηση του κου Γεωργιάδη συνηγορούν υπέρ αυτού», τόνισε, για να προσθέσει ότι «το γεγονός ότι ο κος Μητσοτάκης δεν έκανε δεκτή την εν λόγω παραίτηση δεν μπορεί παρά να σημαίνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για όσα έχουν ήδη αποκαλυφθεί αλλά και για όσα πιθανόν να αποκαλυφθούν στο μέλλον». «Η στάση του αυτή αποδεικνύει απολύτως ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι απλώς πιθανός σύμμαχος της Νοβάρτις όπως η ίδια η εταιρεία τον χαρακτήριζε τον Φεβρουάριο του 2017 αλλά βρίσκεται προσωπικά στον πυρήνα του σκανδάλου και της προσπάθειας συγκάλυψης του», υπογράμμισε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διακινδυνεύοντας την πρόβλεψη ότι «είναι πάρα πολύ πιθανό ότι η υπόθεση Novartis θα αποδειχθεί θρυαλλίδα τόσο για τον ίδιο όσο και για την ακροδεξιά ηγετική ομάδα που έχει συγκροτήσει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας».

Διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ

Αναφορικά με την διαπραγμάτευση Αθηνών-Σκοπίων για το ονοματολογικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όπως ενημέρωσε ήδη από χθες ο υπουργός Εξωτερικών, «το σχέδιο συμφωνίας έχει ήδη αποσταλεί στους γείτονες μας και πλέον αναμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους», για να προσθέσει: « Το σχέδιο έχει συνταχθεί με βάση τις πάγιες διαπραγματευτικές θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ήτοι σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις πράγμα που συνεπάγεται και την ανάγκη για τροποποίηση του Συντάγματος στη γειτονική χώρα». « Την Πέμπτη 22 Μαρτίου το απόγευμα εξάλλου ο κος Κοτζιάς θα αναχωρήσει για την πόλη των Σκοπίων, όπου αναμένεται να έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της, την αντιπολίτευση και αλβανικά κόμματα της γείτονος ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες με σκοπό την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Στις 30 Μαρτίου τέλος θα υπάρξει νέα συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ στην Βιέννη με τον κο Νίμιτς», κατέληξε ο υπουργός Επικρατείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα