Αυτό το πρωτογενές ποιος θα το χρεωθεί: Καυγάς Μαξίμου- ΝΔ για το πλεόνασμα

Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017, στην Βουλή, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2017, στην Βουλή, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι ποτέ δεν έχει αποδεχθεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, απαντώντας στη ΝΔ που κατηγορεί τον Τσίπρα ότι έχει ήδη υπογράψει για την επίτευξη αυτών των στόχων με μέτρα λιτότητας

Ουδέποτε η κυβέρνηση έχει υπογράψει για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια, αποσαφηνίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαστρεβλώνει κατάφωρα την πραγματικότητα και εξαπατά τον ελληνικό λαό καταθέτοντας κείμενα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με ό,τι έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, πηγές του Μαξίμου σημειώνουν ότι “το κείμενο που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, και υποστηρίζει ότι η χώρα έχει δεσμευθεί για πλεονάσματα 3,5% για μια 10ετία, αποτελεί Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report) της Κομισιόν, όπου πράγματι αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Υπάρχει, όμως, και άλλη Έκθεση Συμμόρφωσης, αυτή του ΔΝΤ, που αναφέρει πρωτογενή πλεονάσματα 1,5%! Τα κείμενα αυτά δεν είναι δεσμευτικά για την ελληνική κυβέρνηση! Ούτε της Κομισιόν με το 3,5%, ούτε του ΔΝΤ με το 1,5%! Γι’ αυτό και δεν υπογράφονται από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχεται αυτές τις υποθέσεις για τα πλεονάσματα, διεκδικώντας μια βιώσιμη λύση για το χρέος».

Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση δεσμεύθηκε με την υπογραφή της “ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος του ESM (3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα), με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Δημοσιονομικού Συμφώνου” αναφέρουν και καταλήγουν σημειώνοντας: “Η ΝΔ, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στη λαθροχειρία ψευδόμενη για το τι έχει υπογράψει η σημερινή κυβέρνηση. Στην ίδια έκθεση, και μάλιστα στην ίδια σελίδα, η Επιτροπή μιλά και για εναλλακτικά σενάρια με πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 2% και 1,7% μετά το τέλος του προγράμματος! Το ξεχνά...Η ΝΔ θα πρέπει να γνωρίζει ότι, όπως λέει και ο λαός μας, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια... ».

ΝΔ: «Κάθε φορά που η κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται, ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει»

Από την πλευρά της η ΝΔ, δια του τομεάρχη Οικονομικών, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με την υπογραφή της στην τελευταία απόφαση του Eurogroup, αποδέχεται ότι υφίσταται δημοσιονομικό κενό το 2018, το οποίο συμφωνεί να καλύψει με πρόσθετα μέτρα λιτότητας, υπογραμμίζοντας πως “επιβεβαιώνει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμείνουν υψηλοί, για αρκετά χρόνια μετά το 2018, όπως, άλλωστε, είχε συμφωνήσει από το καλοκαίρι, παρά τις τότε διαψεύσεις της”. Παράλληλα, κατά τη ΝΔ η κυβέρνηση “δεσμεύεται στην επίτευξη αυτών των στόχων με την εφαρμογή μόνιμων μηχανισμών επιτροπείας της χώρας. Προσπαθεί δε να "χρυσώσει το χάπι” του “μόνιμου κόφτη” με δήθεν ”εφάπαξ δότη”. Με την αλλοπρόσαλλη τακτική της θέτει σε κίνδυνο και τις λίγες, σε βάθος χρόνου ρυθμίσεις για το χρέος. Συμφωνεί με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Πρόγραμμα, και μάλιστα με τη χρηματοδοτική στήριξή του.

Και σήμερα που αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι η κυβέρνηση δεν έχει ”κόκκινες γραμμές” και η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης μετατίθεται, παλινδρομεί και πελαγοδρομεί, ”κατασκευάζει εχθρούς”, εντός και εκτός χώρας, για να καλύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής της”, ενώ όπως καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας “κάθε φορά που η κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται, ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει και οι επώδυνες δεσμεύσεις πολλαπλασιάζονται. Η πολιτική αλλαγή έχει καταστεί επιβεβλημένη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θεσμοί: Εκτός συμφωνίας τα μέτρα για χαμηλοσυνταξιούχους

Εμπλοκή στο χρέος με γερμανική υπογραφή

ADVERTISING

SHARE: