Χαμόγελα στο Μαξίμου αλλά ο ‘διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες’

Χαμόγελα στο Μαξίμου αλλά ο ‘διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες’
ΑΘΗΝΑ-Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης και τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Eurogroup.(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) Eurokinissi

Μέχρι το επόμενο Eurogroup σε δυο εβδομάδες το Μαξίμου θεωρεί πως θα έχει κλείσει η αξιολόγηση με τους δανειστές. Τα πράγματα χθες πήγαν πολύ καλύτερα από ότι θα περίμενε η ελληνική πλευρά με τα χαμόγελα να έρχονται πολύ νωρίς στην Ηρώδου Αττικού

Μεγάλη νίκη για την ελληνική πλευρά θεωρείται το γεγονός πως ξεπεράστηκε το μεγάλο «αγκάθι» που έχει να κάνει με τα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ. Ο σχεδιασμός προβλέπει κάθε 30 Απριλίου, ο υπουργός Οικονομικών μέσω μιας έκθεσης πεπραγμένων να δείχνει αν έχει καταγραφεί δημοσιονομική παρέκκλιση. Αν υπάρχει, τότε θα εκδίδεται προεδρικό διάταγμα που θα αποφασίζεται η λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, από μια λίστα κωδικών του προϋπολογισμού. Ο προσαρμογέας θα ενεργοποιείται με αυτόματο τρόπο και θα κόβει οριζόντια από δαπάνες και έσοδα. Στον προϋπολογισμό του 2017 θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη, ενώ είναι σαφές πως δεν θα εξαιρούνται μισθοί και συντάξεις.

Ως αντάλλαγμα στην ελληνική πλευρά δόθηκε η προοπτική ελάφρυνσης του χρέους. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην απέκλεισε να φορέσει γραβάτα μετά τις 24 Μαΐου, όμως για το θέμα του χρέους η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει να διανύσει αρκετό δρόμο ακόμα. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να προδικάσει που μπορεί να οδηγήσουν οι εξειδικεύσεις που θα θέσουν οι δανειστές το μεσοδιάστημα μέχρι το επόμενο Eurogroup στo Μέγαρο Μαξίμου δεν εφησυχάζουν.

To staff level agreement θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, συμπεριλαμβανομένου του έκτακτου μηχανισμού, ενώ τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αναμένεται να συζητηθούν εκτενώς.

Με έναν άλλο αέρα ο πρωθυπουργός θα περιγράψει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο στη 1 το μεσημέρι τους επόμενους σταθμούς της κυβέρνησης με το βλέμμα, πλέον στραμμένο και στα βήματα που πρέπει να πραγματοποιηθούν με στόχο την ανάπτυξη, την προσέλκυση επενδύσεων, την κοινωνική δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στους στενούς του συνεργάτες, αλλά και στην αντιπολίτευση θα αναδείξει το γεγονός πως η αξιολόγηση κλείνει βασισμένη στις ελληνικές προτάσεις σε αντίθεση με όσους «είχαν επενδύσει στην αποσταθεροποίηση της χώρας», δείχνοντας προς την πλευρά της ΝΔ.

Το χθεσινό Eurogroup έδωσε αναμφισβήτητα στον Αλέξη Τσίπρα μια «βαθιά ανάσα» στο ενδοκυβερνητικό και εσωκομματικό πεδίο. Είναι σαφές πως η επόμενη δοκιμασία στη Βουλή με την ψήφιση του μηχανισμού και του πακέτου των υπόλοιπων προαπαιτουμένων (έμμεσοι φόροι, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων) θα είναι σαφώς πιο δύσκολη με την κυβέρνηση, όμως να έχει πλέον στο «οπλοστάσιό» της το επιχείρημα πως «βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος»

Είναι γεγονός πως μπορούν πιο καθαρά, πλέον στο Μαξίμου να σχεδιάζουν με το κλείσιμο της αξιολόγησης, από τις 24 Μαΐου και μετά, τόσο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θεωρείται βέβαιος, όσο και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που σύμφωνα με κορυφαία στελέχη θα αποτελέσει τη νέα σελίδα για την ανασυγκρότηση και τον επαναπροσδιορισμό του κόμματος σε σχέση με την κοινωνία.

Η ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το βράδυ ήταν διάχυτη με τον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίζει αστραπιαία να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού πρώτα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σε γενικές γραμμές ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Φώφη Γεννηματά, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη πως η αξιολόγηση έκλεισε με έναν παράλληλο οδικό χάρτη για το χρέος και πως το Eurogroup συμφώνησε με την ελληνική πρόταση για τον δημοσιονομικό κόφτη. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως στις 24 Μαΐου θα υπάρχει μια τελική απόφαση.

Σύμφωνα με πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα