Χάρης Καρανίκας: Η Αρούμπα είναι ένας άγνωστος φορολογικός παράδεισος για τους Έλληνες

Χάρης Καρανίκας: Η Αρούμπα είναι ένας άγνωστος φορολογικός παράδεισος για τους Έλληνες

Για το ζήτημα των αποκαλύψεων των Paradise Papers και την offshore στρατιωτικού υλικού στην οποία εμπλέκεται ο Γιώργος Μητσοτάκης, μίλησε ο Χάρης Καρανίκας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6

Το όνομα ενός ακόμα μέλους της οικογένειας Μητσοτάκη, πέρα από αυτό της Μαρέβας Γκραμπόφσκι, έκανε την εμφάνισή του στα αρχεία της διαρροής των Paradise Papers. Αποκάλυψη από το Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6.

Ο Χάρης Καρανίκας, μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 και στην εκπομπή η Φυλή των Φίλων για την αποκάλυψη. Όπως είπε, “το όνομα ακόμη ενός μέλους της οικογένειας Μητσοτάκη πέραν εκείνου της Μαρέβας Γκραμπόφσκι κάνει την εμφάνιση του στα αρχεία διαρροής των Paradise Papers. Τα στοιχεία απελευθερώθηκαν χθες, αυτή τη φορά από τη διαρροή του μητρώου της Αρούμπα, ενός φορολογικού παραδείσου ανοιχτά της Βενεζουέλας. Μαζί με αυτή τη διαρροή, προστέθηκαν περισσότερα από 160.000 αρχεία υπεράκτιων εταιρειών που είναι δημοσίως προσβάσιμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση  offshoreleaks.icij.org“.

“Τι γίνεται με την Αρούμπα. Σε δέκα αρχεία εμφανίζεται η Ελλάδα που σημαίνει πως είναι ένας φορολογικός παράδεισος που δεν προτιμάται από Έλληνες. Ένα από τα σχετιζόμενα πρόσωπα είναι ο Γιώργος Μητσοτάκης, ξάδερφος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εταιρεία που συνδέεται το όνομα του είναι η Deto-Stop International που έχει σημασία ως επωνυμία. Η offshore ιδρύθηκε τον Αύγουστο του ’94 και διεγράφη από τα μητρώα τον Σεπτέμβρη του ’97, ενώ ο Γ. Μητσοτάκης εμφανιζόταν ως διευθύνων σύμβουλος. Στην Ελλάδα το 94 το Deto-Stop δεν ήταν γνωστό, ωστόσο έγινε γνωστό στα τέλη του ’90 στους κύκλους του υπουργείου Άμυνας”, αναφέρει ο Χάρης Καρανίκας. Ο ίδιος αναφέρει πως η ομάδα ανεξάρτητων δημοσιογράφων προσπάθησε να επικοινωνίσει με τον Γ. Μητσοτάκη, κάτι που δεν ήταν μέχρι τώρα εφικτό. Σημείωσε δε πως η offshore έχει την επωνυμία του προϊόντος. “Είχε ιδρυθεί καθαρά για επιχειρηματικούς λόγους”.

Σημειώνεται πως η ελληνική εταιρεία Κατασκευή Αντιεκρηκτικών Πλεγμάτων Αλουμινίου, η οποία ιδρύθηκε το 1995 και στην οποία συμμετείχε ο Γεώργιος Μητσοτάκης προωθούσε όπως αναφέραμε το υλικό Deto-Stop που μπορούσε να τοποθετηθεί σε οχήματα και δεξαμενές καυσίμων υποσχόμενο τη μείωση των πιθανοτήτων έκρηξης. Ένα πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα του Deto-Stop ξεκίνησε το 2001 με υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ΓΕΣ και της ΕΛΒΟ που θα προμηθευόταν το υλικό για την εγκατάσταση του υλικού σε βυτιοφόρα, οχήματα και δεξαμενές του Ελληνικού Στρατού. Δύο χρόνια αργότερα άλλη μία σύμβαση υπογράφηκε για προμήθεια αντιεκρηκτικού υλικού.

Το 2004 μελέτη για λογαριασμό υπουργείου Άμυνας εισηγείτο την επέκταση της χρήσης του Deto-Stop σε δεξαμενές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο. Επιπλέον στην μελέτη προτεινόταν σύμφωνα με πληροφορίες η χρήση του υλικού στα νέα τότε Leopard 2. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, το συνολικό κόστος της σύμβασης για να γίνουν όλα αυτά θα ανερχόταν στα 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Άμυνας. Αυτές οι αντιπαραθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί η συγκεκριμένη σύμβαση υπό διεξοδική εξέταση, ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι σε απόρρητη έκθεση μελών του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου εκφραζόταν η άποψη ότι «η τοποθέτηση του αντιεκρηκτικού υλικού είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει μηχανικά προβλήματα λόγω δημιουργίας ρινισμάτων».

Τον Οκτώβριο του 2005 η ΕΛΒΟ που ήταν η ανάδοχος των συμβάσεων με το ΓΕΣ διαμαρτυρήθηκε με εξώδικο για την μη ομαλή εξέλιξη των συμβάσεων από υπαιτιότητα του Στρατού. Έναν μήνα μετά η ελληνική εταιρεία του κυρίου Μητσοτάκη έστειλε σύμφωνα με πληροφορίες εξώδικο προς την ΕΛΒΟ, τον υπουργό και υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και άλλους αποδέκτες ζητώντας από την ΕΛΒΟ σχεδόν 3 εκατομμύρια για το υλικό που είχε παραχθεί αλλά δεν είχε παραδοθεί και ανέφερε ότι θα προσέφευγε στη δικαιοσύνη, όπως και έγινε αφού η σύμβαση τελικά δεν υλοποιήθηκε με οριστική απόφαση το 2006 καθώς το υλικό είχε κριθεί «μη ασφαλές». Την ίδια χρονιά το όνομα του Γιώργου Μητσοτάκη περιλαμβανόταν στην αποστολή της τότε υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη συνοδεία 117 ατόμων για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη. Η ιδιότητα που αναγραφόταν στα έγγραφα της αποστολής δίπλα από το όνομα του κυρίου Μητσοτάκη ήταν «Σύμβουλος, Υπουργείο Εξωτερικών».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα