Χωρίς τηλεοπτικό φακό οι συνεδριάσεις της προανακριτικής

Χωρίς τηλεοπτικό φακό οι συνεδριάσεις της προανακριτικής
Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση. Απορρίφθηκε αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τηλεοπτική μετάδοση. Νέα συνεδρίαση αύριο για τα ζητήματα ουσίας

Κεκλεισμένων των θυρών θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο Novartis καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών-μελών απέρριψε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να τεθεί η διαδικασία υπό το φως του τηλεοπτικού φακού.

Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απορρίφθηκε τόσο από τα κόμματα της συμπολίτευσης όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αντίθετα υποστηρίχθηκε από το ΚΚΕ, το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρών. Το σκεπτικό της απόφασης για συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών βασίζεται στον ότι η Προανακριτική Επιτροπή έχει ρόλο και καθήκοντα εισαγγελέα όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση κάτι που σημαίνει ότι η αποκάλυψη των στοιχείων μπορεί να προκαλούσε ακόμη και ένσταση ακυρότητας. Υπενθυμίζεται, εξάλλου ότι η ποινική προδικασία καλύπτεται από μυστικότητα.

Στον αντίποδα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν μετέχει στην επιτροπή αλλά εμπλέκεται στη δικογραφία της Novartis, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να διεξαχθούν οι συνεδριάσεις «εν κρυπτώ». «Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας πιστοποιεί την πρόθεση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να γίνουν όλα εν κρυπτώ για να προστατεύσουν όλους όσοι συμμετείχαν στην πλεκτάνη» κατήγγειλε με δήλωσή του  ο κ. Λοβέρδος.

Νέα συνεδρίαση αύριο το απόγευμα για την επιστολή Βενιζέλου

Η Προανακριτική Επιτροπή ασχολήθηκε με διαδικαστικά ζητήματα στην πρώτη συνεδρίαση που διεξήχθη σήμερα. Αύριο στις 18:00 θα διεξαχθεί νέα συνεδρίαση η οποία θα μπει σε ζητήματα ουσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητηθεί η επιστολή που απέστειλε στην προανακριτική επιτροπή ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος επίσης εμπλέκεται στη δικογραφία. Με την επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί να κληθεί για κατάθεση ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis K. Φρουζής. Επίσης ορίστηκε μια ακόμη συνεδρίαση το πρωί της Παρασκευής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα