Δεν πρόκειται να υπάρξουν αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων, διαβεβαιώνει ο Δραγασάκης

Δεν πρόκειται να υπάρξουν αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων, διαβεβαιώνει ο Δραγασάκης

Τι είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στη βουλή για τα "κόκκινα" δάνεια. Χαρακτήρισε προτεραιότητα την προστασία των καταθέσεων με την ανακεφαλαιοποίηση

Το ενδεχόμενο πώλησης κόκκινων δανείων σε ξένα funds διέψευσε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει ταχύτατα την ανακεφαλαιοποίηση για να προστατεύσει τις καταθέσεις

«Αρνούμαστε κάθε έννοια πώλησης ή αγοραπωλησίας δανείων» είπε και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διευθέτηση του προβλήματος παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δέχεται αναδιαρθρώσεις των δανειακών χαρτοφυλακίων υπό την προϋπόθεση της εισροής νέων κεφαλαίων. Υπογράμμισε, επίσης ότι δεν μπορεί να μην τηρηθεί το κοινωνικό κριτήριο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ανέφερε, μάλιστα, ότι υπάρχει κατανομή ρόλων μεταξύ κυβέρνησης, δανειστών, ΤτΕ και ΤΧΣ για τη διευθέτηση του προβλήματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα εντός του έτους γιατί το 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή κοινοτική οδηγία η οποία θα δημιουργήσει κινδύνους για τις καταθέσεις. «Έχουμε προτεραιότητα να μην πειραχτούν οι καταθέσεις» είπε και πρόσθεσε ότι αν μείνει ανοικτό το θέμα των τραπεζών μπορεί να υπάρξουν εκβιασμοί και πιέσεις. Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε, μάλιστα, ότι κατά το προηγούμενο επτάμηνο διεξήχθη πόλεμος κατά της κυβέρνησης και της χώρας και προειδοποίηση ότι μπορεί να ξαναγίνει κάτι τέτοιο. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα υπάρξουν και στο μέλλον ανάλογες καταστάσεις» σημείωσε.

Ο κ. Δραγασάκης αντέκρουσε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι για την ανακεφαλαιοποίηση ευθύνεται το δημοψήφισμα και οι κυβερνητικοί χειρισμού και επέρριψε την ευθύνη στα προβλήματα των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, επαναλαμβάνοντας μάλιστα ότι υπήρξε σκανδαλώδης η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης Σαμαρά. «Η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν έλυσε το θέμα των κόκκινων δανείων αλλά ούτε και διοικήσεων» είπε και συμπλήρωσε: οι ίδιες δομές που έδωσαν τα κόκκινα δάνεια καλούνταν να λύσουν το πρόβλημα. Αντέτεινε, μάλιστα, ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την αξιολόγηση των διοικήσεων των τραπεζών. «Υπάρχουν πολλά στελέχη τραπεζών στη φυλακή και πολλές υποθέσεις υπό έρευνα, μην το ξεχνάμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην επικείμενη έκδοση πράξης του υπουργικού συμβουλίου για την ποσοστιαία σύνθεση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού. «Θα υπάρχει ισχυρή παρουσία ιδιωτών-μετόχων αλλά όσο πιο γίνεται και  πιο ισχυρή παρουσία του δημοσίου ώστε να υπάρξει στο μέλλον η ανάκτηση κάποιων ποσών» είπε και δεσμεύτηκε ότι ακόμη και αν είναι χαμηλή η παρουσία του δημοσίου «θα υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες ώστε να ασκηθεί ο αναγκαίος έλεγχος». 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα