Διακομματικό ‘Ναι’, πλην ΝΔ και Λεβέντη, στην καθολική απαγόρευση των offshore

Διακομματικό ‘Ναι’, πλην ΝΔ και Λεβέντη, στην καθολική απαγόρευση των offshore
Συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργέιου Εξωατρικών στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Υπερψήφισαν 190 βουλευτές από όλα τα κόμματα και δήλωσαν παρών 7 βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων. Είχε αποχωρήσει από νωρίς η ΝΔ καταγγέλλοντας «εμπαιγμό».

Με τη στήριξη όλων των κομμάτων της Βουλής πλην των βουλευτών της ΝΔ που είχαν αποχωρήσει από τη συζήτηση και της Ένωσης Κεντρώων (“παρών”) εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία η τροπολογία που απαγορεύει στα πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν εταιρείες του εξωτερικού.

“Ναι” στην τροπολογία είπαν 190 βουλευτές από τη συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ) και την αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΧΑ). Επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων δήλωσαν παρών υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση είναι υπερβολικά αυστηρή. Η θετική ψήφος της αντιπολίτευσης επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό χάρη στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που έφερε την τελευταία στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκεύοπουλος προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αμνήστευση των πολιτικών που είχαν offshore αλλά και ότι δεν θα αρθεί το αξιόποινο για όσους μεταβιβάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην προθεσμία των 60 ημερών που χορηγεί η νέα αυστηρότερη διάταξη.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν, πάντως, σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την αρχική ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που νομιμοποιούσε τις offshore σε “φορολογικά συνεργάσιμα” κράτη και της καταλόγισαν ότι αναγκάστηκε να την τροποποιήσει υπό τη γενική κατακραυγή. Αντίθετα η ΝΔ που είχε καταγγείλει την αρχική ρύθμιση ως «σκανδαλώδη», διαφώνησε και με την νέα τροπολογία χαρακτηρίζοντάς την υπερβολικά αυστηρή, αντισυνταγματική και αντίθετη με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

ΝΔ: Διάταξη-πλυντήριο στην υπόθεση ‘offshore ΣΥΡΙΖΑ’

Με ανακοίνωση του μετά την ψηφοφορία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει:

“Ο κ. Τσίπρας εκφώνησε σήμερα τον επικήδειο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, που απεβίωσε με την διάταξη – πλυντήριο στην υπόθεση “offshore ΣΥΡΙΖΑ”.

Δόλια έφεραν και συνειδητά ψήφισαν διάταξη που επέτρεπε σε Υπουργούς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε να συμμετέχουν σε offshore εταιρείες, είτε να αθωωθούν οριστικά για τυχόν παράνομη συμμετοχή τους.

Τώρα, κάτω από την γενική κατακραυγή, προσπαθούν να δραπετεύσουν, ψηφίζοντας σήμερα το ακραία αντίθετο από εκείνο που είχαν ψηφίσει πριν από λίγες μόνο μέρες. Ψηφίζοντας μια τροπολογία καταφανώς αντισυνταγματική και πρακτικώς ανεφάρμοστη.

Το ερώτημα είναι ένα: Πότε είχαν δίκιο; Τότε ή τώρα;

Μία είναι η αλήθεια: Πιάστηκαν με την offshore… στην πλάτη. Είναι έκθετοι. Τους έχουν πια καταλάβει όλοι. Η φάρσα της εξαπάτησης τελείωσε”.

Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ δε φυγομάχησε και ανάγκασε την κυβέρνηση σε διορθώσεις

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, έκανε την παρακάτω δήλωση:

“1. Η  Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση, αποδεχόμενη ουσιαστικά τον σκανδαλώδη χαρακτήρα της αρχικής της διάταξης για τις off shore. Τους πιάσαμε στα πράσα.

2. Όμως και οι διορθωτικές τροπολογίες της Κυβέρνησης δεν ακύρωναν την βλάβη που προκάλεσε στο Δημόσιο Συμφέρον η προηγούμενη ρύθμιση.

Ακόμη και σήμερα παρότι είχαν την «ουρά κάτω από τα σκέλια» μετά την αποκάλυψη των σχεδίων τους, είχαν το θράσος να φέρουν διάταξη για να καλύψουν όσους παρανομούσαν.

Και βέβαια δεν απήντησαν στο ερώτημα ποιους προστατεύουν με την αποποινικοποίηση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.

3. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη με την αποφασιστική της στάση σήμερα στη Βουλή, ανάγκασε την Κυβέρνηση σε νέες διορθωτικές ρυθμίσεις. Ακυρώσαμε την προσπάθειά της να αθωώσει όσους παρανόμησαν και να νομοθετήσει μεταβατική διάταξη για να «τακτοποιηθούν» οι κάτοχοι offshore.

4. Δεν φύγαμε, δεν φυγομαχήσαμε. Με την στάση μας μέσα στην Βουλή, δώσαμε μάχη για να διασφαλίσουμε την διαφάνεια και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Γιατί δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε.

5.Ψηφίσαμε την τελική διάταξη όπως διαμορφώθηκε, με τις αναγκαίες πολιτικές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά της, η οποία παραμένει αμφίβολη.

Γιατί η Κυβέρνηση νομοθετεί ευρισκόμενη σε πανικό, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο προβλημάτων στο μέλλον.

Γι’ αυτό και η ευθύνη της Κυβέρνησης και των Υπουργών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την αρχική διάταξη-σκάνδαλο παραμένει ακόμα.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα