Διαπραγμάτευση υπό τη σκιά της Παναρίτη

Διαπραγμάτευση υπό τη σκιά της Παναρίτη

Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την επίτευξη της συμφωνίας, τα εσωκομματικά έρχονται πάλι στο προσκήνιο με την Έλενα Παναρίτη να απασχολεί όλο το Σαββατοκύριακο το Μέγαρο Μαξίμου

Νέο θέμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προέκυψε με την επιλογή του Γιάνη Βαρουφάκη να τοποθετήσει την Έλενα Παναρίτη ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Ο υπουργός Οικονομικών μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, ενώ είχαν και κατ’ ιδίαν συνάντηση  για περίπου δυο ώρες.

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να τηρούν σιγή ιχθύος και να επισημαίνουν πως στο τετ α τετ των δυο ανδρών κυριάρχησε η διαπραγμάτευση, όμως οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως η σημερινή μέρα αναμένεται να φέρει εξελίξεις στο θέμα Παναρίτη.

Το γεγονός ότι 41 βουλευτές έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό για την επιλογή της, ανάμεσα τους οι δυο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος  (Φίλης, Πετράκος), ενώ την δυσφορία της μέσω facebookεξέφρασε και η 3η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, προκάλεσε ισχυρούς εσωκομματικούς τριγμούς

Η συλλογή των υπογραφών ξεκίνησε, σύμφωνα με πληροφορίες από τους «53», όμως μετά οι υπογράφοντες δεν περιορίστηκαν μόνο από την συγκεκριμένη τάση, αλλά «ανοίχτηκαν» ευρύτερα ακόμα και στο αριστερό ρεύμα.

Δεν πρέπει να παραβλέψει κανείς το ότι στελέχη από τον στενό πυρήνα του Μαξίμου όπως ο Νίκος Παππάς και ο Σπύρος Σαγιάς έχουν αντιδράσει χωρίς ουσιαστικά να αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών. Είχαν προηγηθεί και οι ενστάσεις των δυο βασικών στελεχών του οικονομικού επιτελείου, του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που διευκρινίζεται είναι πως η επιλογή του προσώπου που θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο ΔΝΤ είναι επιλογή του υπουργού Οικονομικών.

Η διαπραγμάτευση

Διαψεύδει κατηγορηματικά το Μέγαρο Μαξίμου την πληροφορία πως έφτασε στην κυβέρνηση προσχέδιο της Κομισιόν που θέλει μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση κάνει ένα τελευταίο «100αρι» προκειμένου να κλείσει τη συμφωνία. Διαφορετικά είναι τα μηνύματα που υπάρχουν για τον ΦΠΑ, παρά τον τετραπλό συντελεστή που έχει πέσει στο τραπέζι, αλλά και το δημοσιονομικό κενό που δείχνουν ακόμα να μην έχουν κλείσει.

Για άλλη μια φορά προκρίνεται η πολιτική λύση με το πρωθυπουργό χθες το βράδυ για 35 λεπτά να βάζει όλα τα δεδομένα στο τραπέζι μετά τη συνομιλία που είχε με Μέρκελ – Ολάντ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πάντως χθες το βράδυ επεσήμαναν πως η συμφωνία “κλείνει”, τη στιγμή που οι φήμες για προσχέδια και από τις δυο πλευρές  δίνουν και παίρνουν.

Σήμερα το βλέμμα είναι στραμμένο στη συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Όπως ανέφερε το Reuters ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι στην ατζέντα της συνάντησης το θέμα αναμένεται να απασχολήσει τους τρεις ηγέτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα