Διευκρινιστική δήλωση Παρασκευόπουλου για Χρυσή Αυγή: Η ιστορία δεν ξεπλένεται

Διευκρινιστική δήλωση Παρασκευόπουλου για Χρυσή Αυγή: Η ιστορία δεν ξεπλένεται
Συνέχιση της συζήτησης και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων "Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις" στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, για την αναφορά του στον "εκδημοκρατισμό της Χρυσής Αυγής" μετά τις αντιδράσεις. Πόσο μπορεί, κατά την εκτίμησή του, να αλλάξει η Χρυσή Αυγή

Σε διευκρινιστική δήλωση προχώρησε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή του περί εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής και στήριξής της από το πολιτικό σύστημα.

Ο κ. Παρασκευόπουλος , σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής, υποστήριξε μεταξύ άλλων, ότι “αν η Χρυσή Αυγή κάνει βήματα για εκδημοκρατισμό, πρέπει να στηριχθεί από το πολιτικό σύστημα, προτιμώντας τη σύγκλιση από τη διαρκή ρήξη”.

“Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη. Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή της στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και αυτή τη στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα”, δήλωσε συγκεκριμένα.

Η δήλωση αυτή, σε συνδυασμό με τη θέση του υπέρ της αποποινικοποίησης του καψίματος της σημαίας, προκάλεσε αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η Νεολαία των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για “ασυνάρτητες σκέψεις περί βημάτων εκδημοκρατισμού της Χρυσής Αυγής, (τις οποίες)αδυνατούμε να τις παρακολουθήσουμε”.

Κατά συνέπεια, ο πρώην υπουργός εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση, στην οποία κάνει λόγο για παρερμηνεία όσων είπε, υποστηρίζοντας πάντως, πως:

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου:

“Νόμιζα ότι η προσήλωσή μου στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις δημοκρατικές αξίες θα απέτρεπε τις παρερμηνείες μιας απλής δήλωσής μου. Αφού όμως, όπως φαίνεται, αυτό χρειάζεται, διευκρινίζω: Πιστεύω ότι κάθε ανθρώπινο ον έχει δικαίωμα να αλλάξει στο μέλλον στάση.

Η φασιστική ιδεολογία δεν είναι θέμα αναλλοίωτου αίματος ή γονιδίων, αλλά κοινωνικοπολιτικό μόρφωμα, που σαγηνεύει αρκετούς. Η δήλωσή μου πάντως καθόλου δεν αναφέρεται στο παρελθόν, στα πεπραγμένα μιας ομάδας που εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία, ούτε στα εγκλήματα μελών της που λογοδοτούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η ιστορία δεν ξεπλένεται”.

Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, επανέλαβε πως:

“Κάθε άνθρωπος ατομικά έχει το δικαίωμα να αλλάξει, να μεταμεληθεί. Ο ναζισμός δεν είναι γονιδιακός και όποιος τελικά τον αρνηθεί και μετανιώσει για τις πράξεις του, τότε αυτό θα είναι κέρδος για τη δημοκρατία”.

ΚΚΕ: Η ευθύνη βρίσκεται στην ίδια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

“Μετά τις επισκέψεις κυβερνητικών βουλευτών στο Καστελόριζο, μαζί με τους ναζιστές Χρυσαυγίτες, ένας ακόμη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να υποστηρίξει ουσιαστικά, ότι πρέπει να υπάρχει σύγκλιση με τη Χ.Α. και να ενθαρρυνθεί η υπαγωγή της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης στους θεσμούς της Δημοκρατίας”, αναφέρει σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Ν. Παρασκευόπουλου.

“Η ευθύνη γι’ αυτά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα αθώωσης της Χ.Α. βρίσκεται στην ίδια την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων αστικών κομμάτων, που -αν μη τι άλλο- δεν έχουν διδαχθεί κι απ’ το γεγονός, ότι ιστορικά η πολιτική κατευνασμού και ανοχής απέναντι στο ναζισμό, συνέβαλε στο δυνάμωμά του”, καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα