Δικογραφία Novartis: Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα για τον Άδωνι Γεωργιάδη

Δικογραφία Novartis: Η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα για τον Άδωνι Γεωργιάδη
Parliamentary investigation into prominent scandals in the health sector in the period 1997-2014, in Athens, on Feb.6, 2018 / 1997-2014, , 6 , 2018 Nikos Libertas / SOOC

Η μίζα - μαμούθ για ταχεία αποπληρωμή οφειλών και η κομπίνα με τις εισαγωγές του ΕΟΠΥΥ: Οι προστατευόμενοι μάρτυρες φέρονται να κατέθεσαν ότι ο  Άδ. Γεωργιάδης έλαβε 2 εκατ. ευρώ για να αποπληρώσει ταχύτερα τη Novartis

Περισσότερα στοιχεία για τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που καταγγέλλουν μίζες εκατομμυρίων έρχονται στο φως μετά τη διανομή της δικογραφίας στους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι προστατευόμενοι μάρτυρες φέρονται να κατέθεσαν ότι η Novartis έδωσε στον τότε υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, το ποσό το 2 εκατ. ευρώ ως αντάλλαγμα για την επίσπευση της καταβολής οφειλόμενων ποσών του Δημοσίου στην εταιρεία. Ειδικότερα, οι μάρτυρες καταγγέλλουν ότι στους πρώτους μήνες του 2014 το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 65 εκατ. ευρώ στην ελβετική εταιρεία και από αυτά τα χρήματα προήλθε – σύμφωνα πάντα με τους μάρτυρες – το ποσό που δόθηκε στον κ. Γεωργιάδη. Ο τότε υπουργός Υγείας καταγγέλλεται επίσης ότι αποκάλυπτε στοιχεία για την πολιτική του claw-back με ενημερωτικά σημειώματα προς τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Κώστα Φρουζή. 

Η κομπίνα με τις διπλές παραγγελίες την περίοδο 2011 – 2013

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται, όμως, και στοιχεία για «κομπίνα» που καταγγέλλεται ότι στήθηκε μέσω εισαγωγής διπλάσιων ποσοτήτων φαρμάκων. Ειδικότερα, οι προστατευόμενοι μάρτυρες ανέφεραν ότι ο ΕΟΠΥΥ παρήγγειλε διπλάσια φάρμακα κατόπιν συνεννόησης του τότε διοικητή Δημήτρη Κοντού με τον Κωνσταντίνο Φρουζή. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επέστρεφε τα πλεονάζοντα φάρμακα υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν γίνει ποτέ τέτοιες παραγγελίες. Τα φάρμακα αποθηκεύονταν προσωρινά από ιδιωτικές εταιρείες και στη συνέχεια γινόταν εξαγωγή με τεράστιο κέρδος για την εταιρεία και σημαντική ζημία για το Δημόσιο, όπως καταγγέλλουν οι μάρτυρες. Μάλιστα, σύμφωνα με τους μάρτυρες οι δοσοληψίες εμφανίζονταν νομότυπες μέσω της έκπτωσης πιστωτικών και εκπτωτικών τιμολογίων. 

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες ισχυρίζονται επίσης στις καταθέσεις τους ότι ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος έλαβε από τη Novartis το ποσό των 600.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μάρτυρας με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης κατέθεσε τα εξής για το Μάριο Σαλμά: “Ο Φρουζής έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ από μια εταιρεία και ισχυρίστηκε στους υπευθύνους της εταιρείας ότι τα παρέδωσε στο Σαλμά. Πλην όμως η Novartis Ελλάς δεν ήταν ικανοποιημένη από τις μετέπειτα υπηρεσιακές ενέργειες του συγκεκριμένου υπουργού όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων και γι’ αυτό το λόγο ο Φρουζής προσπάθησε να έρθει σε συννενόηση με τον τότε πρωθυπουργό παρακάμπτοντας τον υπουργό”.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα