Δημοψήφισμα 2015: Τραύμα ή ένδοξη στιγμή; Ευρωβουλευτές απαντούν

Δημοψήφισμα 2015: Τραύμα ή ένδοξη στιγμή; Ευρωβουλευτές απαντούν

Τρεις ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν στο News 24/7 για την επέτειο από τα τρία χρόνια από το δημοψήφισμα του 2015, λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια

Το δημοψήφισμα του 2015 συνεχίζει να απασχολεί τον πολιτικό κόσμο ως τραύμα ή ένδοξη στιγμή. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο συμπέρασμα που προκύπτει από τις δηλώσεις των ευρωβουλευτών στο News 24/7.

Τρεις ακόμη ευρωβουλευτές τοποθετήθηκαν για την επέτειο της 5ης Ιουλίου. Διαβάστε τις απαντήσεις τους.

Νίκος Χουντής (ΛΑΕ): Σημείο αναφοράς και αισιοδοξίας ότι οι λαοί δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου του 2015 ήταν ένα μεγάλο ΌΧΙ κατά των μνημονιακών πολιτικών, ένα Όχι στην λιτότητα, στο ξεπούλημα της χώρας, στην ανεργία, στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ με ευθύνη της κυβέρνησης Τσίπρα και των εταίρων-δανειστών καταγράφεται ως ένα ακόμα ιδιότυπο οικονομικό και πολιτικό πραξικόπημα στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όμως το Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αποτελεί σημείο αναφοράς και αισιοδοξίας ότι οι λαοί μπορούν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις, να ξεπεράσουν εκβιασμούς και φόβους και να παλέψουν για ένα μέλλον που τους αξίζει.

Μίλτος Κύρκος (Το Ποτάμι): Οι αναλυτές έσκιζαν τα πτυχία τους

Το μεγάλο μάθημα του δημοψηφίσματος του 2015 είναι πως όταν οι πολίτες έχουν πιστέψει σε κάτι, δεν αφήνουν ούτε την πραγματικότητα να τους αποθαρρύνει, ούτε τη λογική να τους επηρεάσει. Ακούγεται τρομακτικό, αλλά εάν είναι αληθές, δεν πρέπει να το ξορκίζουμε ή αφ’ υψηλού να το καταδικάζουμε, αλλά να προσφέρουμε πιο πειστικά τις αναγκαίες για τη χώρα λύσεις. Φανταστείτε να πίστευαν οι πολίτες πως, όντως, αλλάζει η δημόσια διοίκηση με έναν νόμο και ένα άρθρο και ναι, η δικαιοσύνη δεν χρειάζεται 8 χρόνια να βγάλει μια απόφαση και ακόμη ακόμη η ανάπτυξη δεν έρχεται με ολιστικά σχέδια, αλλά από τη δουλειά και τις προτάσεις των νέων ανθρώπων της παραγωγής, ε τότε ναι, θα άλλαζε η Ελλάδα!

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο μάθημα: Αμέσως μετά, αν και ο Αλέξης Τσίπρας άλλαξε πορεία και δεν έλαβε υπόψη τη γνώμη των πολιτών, οι περισσότεροι από αυτούς τον αποθέωσαν και τον στήριξαν πάλι στις εκλογές. Άρα, το «Όχι» δεν απευθυνόταν στο ερώτημα του δημοψηφίσματος, απλά οι πολίτες επέλεγαν τον ηγέτη που επιθυμούσαν και οι αναλυτές έσκιζαν τα πτυχία τους.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ): η στάση του ΚΚΕ δικαιώθηκε

Το δημοψήφισμα – εξαπάτησης, σφράγισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως «χρήσιμου ικανού» για τη «βρώμικη δουλειά» αφού ο Τσίπρας «δήλωσε μετάνοια» γι’ αυτό, υπέγραψε και τέταρτο μνημόνιο, για πολλές δεκαετίες μπροστά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε αλλά δεν τα κατάφερε;

Όχι. Δεν αμφισβήτησε τα μνημόνια γιατί δέχεται τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ .

Το δίλημμα δεν ήταν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο μνημόνιο αλλά η επιλογή του τρόπου σφαγής του λαού. Ένα μήνα μετά, το «περήφανο» ΟΧΙ (ΣΥΡΙΖΑ, εθνικιστές) και το κινδυνολογικό ΝΑΙ (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ κ.λ.π) ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο.

Χρήσιμο δίδαγμα σήμερα που ξαναστήνονται ψευτοδιλήμματα εγκλωβισμού όπου «πρόοδος και συντήρηση» συναντιούνται στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Ο επόμενος «δεσμεύεται» από τα μνημόνια του προηγούμενου, προσθέτει τα τα δικά του. Η εναλλαγή κυβερνήσεων εντός συστήματος, διαιωνίζει τη βαρβαρότητα.

Η στάση του ΚΚΕ, καταγγελίας της εξαπάτησης, παρά τις επιθέσεις του «αριστερού» ντεκόρ του ΣΥΡΙΖΑ, δικαιώθηκε, αποτελεί παρακαταθήκη. Το κίνημα δεν παραδόθηκε. Κρατά ζωντανές δυνάμεις στη πάλη να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια του λαού.

Απαραίτητη προϋπόθεση : η ενίσχυση του ΚΚΕ στους χώρους δουλειάς, τις σχολές, τις γειτονιές, τα σωματεία, τις εκλογές, παντού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα