Δίνουμε αξιολόγηση εξπρές. Δίνουν λύση για τις τράπεζες

Δίνουμε αξιολόγηση εξπρές. Δίνουν λύση για τις τράπεζες
Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017, στο Υπουργείο Οικονομικών (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) eurokinissi

Ο κ. Ντάισελμπλουμ παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα που ανέλαβε να υλοποιήσει η Ελλάδα το 2015 ήταν εξαιρετικά «βαρύ» και υπογράμμισε ότι κοινός στόχος όλων είναι μια καθαρή έξοδος της χώρας από το τρίτο πρόγραμμα και η ανάκτηση της «οικονομικής ανεξαρτησίας» της χώρας

Καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και λύση – μέσω ΕΚΤ – στο πρόβλημα ΔΝΤ με τις τράπεζες σε αντάλλαγμα η Αθήνα να συνεχίζει να εφαρμόζει σφικτή δημοσιονομική πολιτική και μεταρρυθμίσεις

Η συμφωνία που διαμορφώνεται λίγες μέρες πριν την αρχή της τρίτης αξιολόγησης και εξηγεί και την πλημμυρίδα των θετικών δηλώσεων από τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ στις επαφές που είχε στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του EWG κ. Τόμας Βίζερ.

Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν πιο θετικός από ποτέ στις δηλώσεις μετά τις επαφές που είχε με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα το υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και τις τοποθετήσεις του στο συνέδριο του Economist.

Ξεπέρασε τον θεσμικό του ρόλο και μίλησε για το επενδυτικό ενδιαφέρον που συναντά για την Ελλάδα από ξένους επιχειρηματίες. Παραδέχθηκε ότι το πρόγραμμα που ανέλαβε να υλοποιήσει η Ελλάδα το 2015 ήταν εξαιρετικά «βαρύ» και είχε πολλά δύσκολα θέματα. Υπογράμμισε ότι κοινός στόχος όλων είναι μια καθαρή έξοδος της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα και η ανάκτηση της «οικονομικής ανεξαρτησίας» της χώρας με την έννοια του απευθείας δανεισμού από τις αγορές . Δήλωσε επίσης με ικανοποίηση ότι οι ελληνικές αρχές συμφωνούν ότι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου ώστε να βαδίσει η χώρα την τελική ευθεία για την έξοδο την οκταετή ( το 2018 ) περίοδο των μνημονίων. Λείανε και τις εντυπώσεις για το μετά το μνημόνιο εποπτεία λέγοντας ότι δεν θα είναι κάτι παραπάνω από 6μηνιαίες αξιολογήσεις που έχουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Δεν έλειψαν βέβαια και τα καμπανάκια για το ότι δεν θα πρέπει αν εφησυχάζουμε και ότι θα πρέπει πολλά να γίνουμε . Επίσης , στην λύση του χρέους επέμεινε στα συμφωνημένα: Ότι δηλαδή το θέμα του χρέους θα λυθεί μετά το τέλος του προγράμματος και αν κριθεί ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να το εξυπηρετήσει . Τούτο παρά την πίεση του άσκησε ο τέως ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ κ. Τζακ Λιου στο συνέδριο του Economist τονίζοντας ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι βασικό συστατικό της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας ακόμη και σε δύσκολες ερωτήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2015 απέφυγε να μοιράσει ευθύνες λέγοντας ότι κανείς δεν μπορούσε να πει εκ των υστέρων αν το δεύτερο πρόγραμμα δεν διακόπτονταν απότομα. Απέφυγε να απαντήσει και για το ενδεχόμενο νέων μέτρων σημειώνοντας ότι δεν είναι δικό τους θέμα.

Αμοιβαίες δεσμεύσεις

Οι εξαιρετικά θετικές αυτές δηλώσεις έρχονται μετά τις κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που ήρθαν και από τον Πρωθυπουργό αλλά και από το οικονομικό επιτελείο ότι η Τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 χωρίς καθυστερήσεις και αστοχίες . Με βάση αυτό η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει και τα τελευταία «πικρά» μέτρα του προγράμματος (δημόσιο, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα, κόκκινα δάνεια, αποκρατικοποιήσεις) ώστε το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί στην ώρα του.

Μάλιστα στο συνέδριο του Economist o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι εκκρεμούν ακόμη πολλά να γίνουν (τρίτη αξιολόγηση, μέτρα για το χρέος μαξιλάρι ρευστότητας πριν το τέλος του προγράμματος ) αλλά τόνισε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται είναι η μόνη .

Την ίδια ώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ευρώ κ. Μάριο Ντράγκι ξεκαθάριζε ότι τα τεστ κοπώσεως των Ευρωπαϊκών τραπεζών είναι προγραμματισμένα για το 2018 αφήνοντας ανοιχτό ότι μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος του χρόνου. Αργότερα τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε τα stress test να γίνουν νωρίτερα δηλαδή τον Φεβρουάριο.

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ Μπενουά Κερέ, στην ίδια συνέντευξη τύπου, αναφέροντας πως όταν θα γίνει η άσκηση, ο SSM θα είναι πολύ προσεκτικός στην εξέταση των ιδιαιτεροτήτων των ελληνικών τραπεζών (collateral, ρευστότητα, κόκκινα δάνεια κ.τλ.).

«Είναι ανοικτή η συζήτηση με το ΔΝΤ, για να το κάνουμε να δουλέψει με τρόπο που θα καλύπτει τις ανησυχίες του ΔΝΤ. Δεν είναι ερώτημα αν το AQR χρειάζεται ή δεν χρειάζεται, είναι συζήτηση πώς θα προχωρήσουμε ώστε να καλύπτονται οι ανησυχίες. Στο τέλος αποφασίζει ο επόπτης, δηλαδή ο SSM» σημείωσε ο κ. Κερέ επιβεβαιώνοντας την πρωτοβουλία της ΕΚΤ για το θέμα των ελληνικών Τραπεζών και το ΔΝΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα