Διπλωματικός πυρετός στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Διπλωματικός πυρετός στο Μαξίμου για το προσφυγικό

Μόλις 12 ημέρες απομένουν μέχρι την έκτακτη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Η κυβέρνηση δίνει έναν παράλληλο «αγώνα δρόμου» με την αξιολόγηση προκειμένου να αντιστρέψει τα νέα δεδομένα που έχουν προκληθεί από το κλείσιμο των συνόρων

Στη Βουλή, σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, αναμένεται να μιλήσει το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση. Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανοίξει όλη την «βεντάλια» των θεμάτων που αφορούν την κυβέρνηση με ειδική αναφορά  στο προσφυγικό που απειλεί για άλλη μια φορά να τινάξει στον αέρα τον κυβερνητικό προγραμματισμό.

Μπορεί το κλείσιμο της αξιολόγησης να είναι στον αέρα και κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου να μην μπορεί να προσδιορίσει την επιστροφή των θεσμών, όμως η «ωρολογιακή βόμβα» που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα είναι το προσφυγικό και το «σφράγισμα» των βορείων συνόρων της χώρας.

Ο κίνδυνος οι χώρες του Βαλκανικού δρόμου να υψώσουν ένα «τείχος» στο πέρασμα προς την Ευρώπη είναι ορατό με το ντόμινο των εξελίξεων που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση να είναι καταστροφικές για την Ελλάδα.

Μετά  το διάβημα στην Αυστρία, την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του στην Ολλανδία και την επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στην κυβέρνηση σχεδιάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα.

Στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού επικρατεί συναγερμός, καθώς γνωρίζουν όλοι καλά πως οι ισορροπίες είναι λεπτές.

Η σύσκεψη στη Βιέννη

Με ενδιαφέρον αναμένουν στο Μαξίμου τα σημερινά αποτελέσματα από τη συνεδρίαση στη Βιέννη με τη Αυστρία και τις υπόλοιπες χώρες του Βαλκανικού δρόμου (Σερβία, Σλοβενία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Κόσσοβο, Βοσνία, Κροατία, Μαυροβούνιο). Πηγές από την Ολλανδική προεδρία δεν απέκλειαν το αποτέλεσμα να μην είναι αρνητικό για την ελληνική πλευρά με την Αυστρία να διαβεβαιώνει τελικά πως είναι ελεύθερες οι προσφυγικές ροές.

Την ίδια ώρα η εικόνα που υπάρχει είναι πως τόσο η Γερμανία όσο και η Ολλανδία ασκούν πιέσεις προς όλες τις χώρες που κρατούν σκληρή στάση.

Και μπορεί το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών να τονίζει πως αυτή η συνάντηση είναι ένα «σταθερό σχήμα» που δεν πραγματοποιείται για πρώτη φορά, όμως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα επεσήμανε πως «η επανάληψη του λάθους δεν το καθιστά σωστό ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη, για όλη την Ευρώπη, περίοδο».

Επόμενος σταθμός είναι μεθαυριανή Συνοδός των υπουργών εσωτερικών και μεταναστευτικής πολιτικής, όπου αναμένεται να συζητηθεί συνολικά το προσφυγικό ζήτημα με τον Γιάννη Μουζάλα να αναπτύσσει τις ελληνικές θέσεις.

Το ΝΑΤΟ «κλειδί» των εξελίξεων

Βασικό κομμάτι του προσφυγικού «παζλ» είναι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με ζητούμενο η Τουρκία να υποχωρήσει στο στρατιωτικό σκέλος.  Είναι σαφές πως στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η συμμαχία και οι απρόσκοπτες, με βάση τις διεθνείς συνθήκες, περιπολίες της στο Αιγαίο είναι το μοναδικό εργαλείο που μπορεί να πιέσει αυτή τη στιγμή την Τουρκία.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για υπαναχώρηση της Άγκυρας στο «παζάρι» που έχει ξεκινήσει, καθώς αναμένεται να υπάρξουν «ενοχλήσεις» προς την γείτονα χώρα και από άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Υπενθυμίζεται πως το «βαθύ Τουρκικό κράτος» αρνείται τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών στα παράλια της Ανατολίας παρά την ύπαρξη της σχετικής συμφωνίας των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας την 11η Φεβρουαρίου. Η συζήτηση με την Άγκυρα περιπλέκεται και γύρω από το καθεστώς των περιπολιών που θα ισχύσει στα Δωδεκάνησα με πρόσχημα τη συνθήκη του Παρισιού το 1947 που τα χαρακτήριζε αποστρατικοποιημένες ζώνες.

Εναλλακτικό σχέδιο για τις προσφυγικές ροές

«Πονοκέφαλος» στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η διαχείριση και του ανθρωπιστικού μέρους και αφορά τους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα. Ο προγραμματισμός, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει ακόμα και τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη επικεντρώσει σε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που τα σύνορα κλείσουν εντελώς και ο αριθμός των προσφυγών που θα εγκλωβιστούν στην ευρύτερη περιοχή πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Την ίδια ώρα θεωρείται σίγουρο πως ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος και για την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Κατά πολλούς η παρέμβαση της Ουάσιγκτον για το θέμα του ΝΑΤΟ θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σήμερα στις 10.30 π.μ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα