Δώσαμε, δώσαμε

Δώσαμε, δώσαμε
Common statements, by the Greek Prime Minister Alexis Tsipras and the Prime Minister of Portugal Antonio Costa, in Athens, on April 11, 2016 / , , 11 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

Τον κίνδυνο να ζητηθεί επικαιροποίηση της συμφωνίας του καλοκαιριού προσπάθησε να αποσοβήσει με την “ευρωπαϊκή περιοδεία του, τελευταίος σταθμός της οποίας ήταν η εκδήλωση του Ιδρύματος Axel Springer στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας. Ενδιαφέρουσες δηλώσεις από Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ

Μετά τη χθεσινή συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ χθες στο Παρίσι και τις σημερινές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ και τον τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι στο Στρασβούργο, ο τελικός και ίσως πιο σημαντικός σταθμός της “ευρωπαϊκής περιοδείας” του Αλέξη Τσίπρα είναι οι Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός παρέστη σε εκδήλωση του ιδρύματος ‘Αξελ Σπρίνγκερ, στο οποίο ανήκει μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα Bild και η Die Welt, αλλά και διεθνή και αγγλόφωνα ΜΜΕ με σημαντική παρεμβατικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως έχει γράψει το News247, η κυβέρνηση διαπιστώνει πως όσο οι μήνες περνούν οι θεσμοί και ειδικότερα η Ουάσιγκτον έχουν κάθε λόγο να υποστηρίζουν ότι η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού χρειάζεται επικαιροποίηση. Αυτά τα σενάρια προσπαθεί να αποκλείσει ο Αλέξης Τσίπρας για αυτό και στις επαφές αυτές περνά στους συνομιλητές του τα εξής μηνύματα:

Ότι η κατάσταση της οικονομίας επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει πρόσθετα μέτρα

Ότι υλοποιείται πλήρως η συμφωνία του καλοκαιριού

Ότι δεν είναι δικαιολογημένη η καθυστέρηση στην αξιολόγηση

Ότι τα νομοθετήματα θα προχωρήσουν σε συμφωνία με τους θεσμούς και ότι ο τρόπος κατανομής των βαρών είναι υπόθεση της κυβέρνησης, στο βαθμό που η συμφωνία εφαρμόζεται πλήρως.

Οι συναντήσεις με Σουλτς, Τσίμερ και Γκουαλτιέρι νωρίτερα στο Στρασβούργο είχαν θετικά αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά, που αναζητεί κάθε συμμαχία με στόχο την πίεση προς τον πραγματικό “ισχυρό παίκτη” της Ευρώπης δηλαδή το Βερολίνο και ελπίζει και στην αποψινή εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σουλτς στη συνάντηση που είχε κατ’ιδίαν με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να τηρούν τα συμφωνηθέντα. Τόσο ο κ. Σουλτς όσο ο Ολάντ συμφώνησαν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Η Γαλλική προεδρία πάντως με post στο Twitter αναφέρθηκε στη συνάντηση, εστιάζοντας στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, που απασχολεί και το Παρίσι.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσίπρας με άρθρο του στους  Financial Times αφήνει νέες αιχμές κατά του ΔΝΤ, λέγοντας ότι ζητούν μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προοδευτικό χαρακτήρα.

Την ίδια στιγμή το πόκερ των ισχυρών, το οποίο έχουμε την ατυχία να περιστρέφεται γύρω από την Ελλάδα, συνεχίζεται με πραγματικό διακύβευμα την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ ΔΝΤ- Βρυξελλών- Βερολίνου και με ουσιαστικό αντικείμενο το χρέος.

Την κρισιμότητα της κατάστασης επιβεβαίωσε πάντως το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg, ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 22 Απριλίου πρώτο θέμα θα είναι η Ελλάδα. Κάτι αναμενόμενο, αλλά ενδεικτικό.

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δήλωση έκανε εν τω μεταξύ σε συνέντευξη στο BBC η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

“Δεν θα εγκαταλείψουμε την Ελλάδα, αλλά ίσως αλλάξει η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα”, δήλωσε η κ.Λαγκάρντ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ στη συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της εαρινής Συνόδου του Ταμείου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως “το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι καθυστερήσεις. Υπάρχει ένα θέμα στο οποίο συμφωνώ απολύτως με τις ελληνικές αρχές, και αυτό είναι ότι χρειάζεται εμείς κι εκείνοι να προχωρήσουμε γρήγορα”.

Επισήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται παρέμβαση για να μειώσει το δυσβάσταχτο φορτίο του χρέους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα “κούρεμα”, αλλά πρότεινε είτε να δοθεί μια περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους, είτε την παράταση της περιόδου ωρίμανσής του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα