Δύο κόσμοι και στη μέση η Eldorado

Δύο κόσμοι και στη μέση η Eldorado

Να γυρίσει υπέρ της την χθεσινή “κρίση” με την εταιρεία Eldorado επιχειρεί η κυβέρνηση αναδεικνύοντας ότι η ίδια και η ΝΔ ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους. Το Μαξίμου “φωτογραφίζει” τη “συμπαιγνία” της εταιρείας με την αξιωματική αντιπολίτευση

Να μην αφήσει την κρίση με την Eldorado να “θολώσει” το επενδυτικό κάλεσμα στο οποίο προέβη από την Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μετατρέψει σε πλεονέκτημα την συγκεκριμένη υπόθεση.

“Τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί και το θετικό momentum για την ελληνική οικονομία”, υπογράμμισε χθες βράδυ μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, επιχειρώντας να κρατήσει “στον αέρα” την ατμόσφαιρα προσέλκυσης επενδύσεων που καλλιεργήθηκε από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, αλλά και νωρίτερα, κατά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

Βαριές καταγγελίες

Σε κάθε περίπτωση, με αφορμή την συγκεκριμένη υπόθεση, κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για “συμπαιγνία” μεταξύ της εταιρείας και της ΝΔ, υπενθυμίζοντας τη “προφητεία” του Κυριάκου Μητσοτάκη μία εβδομάδα νωρίτερα, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους εργαζομένων και επέσεισε τον κίνδυνο να ματαιωθεί η εξόρυξη. Άλλωστε, καθαρά το είπε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στη Βουλή και καταγγέλλοντας πως “η ΝΔ, πιθανότατα μαζί με την εταιρεία ήθελαν να δημιουργήσουν πρόβλημα μετά τη ΔΕΘ”. Παράλληλα και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατήγγειλε την εταιρεία για “νεοαποικιακή” συμπεριφορά, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης εξαπέλυσε βαρύτατους υπαινιγμούς σε βάρος της Eldorado Gold: “Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Δύο κόσμοι

Ωστόσο, ο βασικός στόχος της κυβερνητικής τακτικής δεν είναι να καταγγελθεί απλώς η “συνεννόηση” μεταξύ της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της εταιρείας, με σκοπό να αποδομηθεί η συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Πέρα και πάνω απ’ αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί από χθες να αποδείξει εμπράκτως αυτό που είχε υποστηρίξει ήδη από προχθές ο Αλέξης Τσίπρας: “ξορκίζοντας” την “νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την επιχειρηματικότητα”, ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο τις επενδύσεις: μάλιστα, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει και δύο δικλίδες ασφαλείας: πρώτον, την προστασία του περιβάλλοντος και, δεύτερον, τον σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις. “Θέλουμε επενδύσεις με κανόνες, με εργαλεία, και με μια στόχευση για την έξοδο από την κρίση χωρίς να γυρίσουμε στην περίοδο πριν από το 2009”, υπογράμμισε, στην ίδια κατεύθυνση και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε, από βήματος του Βελλιδείου συνεδριακού κέντρου πως “η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Είναι φιλική, κυρίως, προς την υγιή επιχειρηματικότητα”. “Υπάρχει όμως μια διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική απέναντι στις επενδύσεις και την λέμε ευθαρσώς, και την λέμε φανερά, δεν την κρύβουμε κι αυτή είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις, θέλουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασιακές σχέσεις και το περιβάλλον. Και ξέρετε, αυτή είναι και μια διαφορά ιδεολογικής προσέγγισης ανάμεσα σε εμάς και τους νεοφιλελεύθερους”, είχε καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας, αναδεικνύοντας την διαφορά Αριστεράς-Δεξιάς ακόμη και σε ένα προνομιακό για την ΝΔ πεδίο, όπως αυτό της επιχειρηματικότητας.

πηγή: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα