Δυσαρεστημένο το Μαξίμου με Βαρουφάκη για την Παναρίτη

Δυσαρεστημένο το Μαξίμου με Βαρουφάκη για την Παναρίτη

Μείζον θέμα προέκυψε με την επιλογή του υπουργού Οικονομικών να τοποθετήσει την Έλενα Παναρίτη στο ΔΝΤ. Αρνητική ήταν όπως φαίνεται η ψήφος Τσακαλώτου, ενώ λευκό επέλξε ο Δραγασάκης. Σφοδρή επίθεση Σακοράφα στην επιλογή της κυβέρνησης

Πόλεμο εντός της κυβέρνησης έχει προκαλέσει η απόφαση του Γιάνη Βαρουφάκη να επιλέξει την Έλενα Παναρίτη, μέχρι πρότινος σύμβουλό του στο υπουργείο ως εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως το Μαξίμου φαίνεται δυσαρεστημένο από την απόφαση, ενώ προστριβές υπήρξαν και στο εσωτερικό του υπουργείου, αφού ο αναπληρωτής υπουργός Ε. Τσακαλώτος φαίνεται πως καταψήφισε την υποψηφιότητα της πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είχε αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του η επιλογή της κ. Παναρίτη έγινε μετά από εξέταση βιογραφικών και προφορικής συνέντευξης από άτυπη επιτροπή υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Δραγασάκης δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας ψηφίζοντας λευκό, ενώ θετική ήταν και η γνώμη του υπουργού Γιώργου Σταθάκη. Η ψηφοφορία έλαβε χώρα την Τετάρτη και σήμερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο, προκαλώντας πάντως άλλο ένα σημείο τριβής ανάμεσα στο Γιάνη Βαρουφάκη και τα λοιπά μέλη της κυβέρνησης.

Η σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου, δεξί χέρι του Γ. Βαρουφάκη

Οι σχέσεις της κα. Παναρίτη με το ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ποτέ οι καλύτερες. Πριν χρόνια μάλιστα, το 2011, όταν ήταν ακόμη στο στενό περιβάλλον του Γιώργου Παπανδρέου είχε κάνει καταγγελία στην αστυνομία για “προμετωπίδα του ΣΥΡΙΖΑ” που κινήθηκε εναντίον απειλητικά στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Έκτοτε, τα πράγματα άλλαξαν και η κα. Παναρίτη βρέθηκε στα λίγα άτομα που απαρτίζουν τη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο Brussels Group.

Η κυρία με την μακρά θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα αποτέλεσε άλλωστε κόκκινο πανί και για τη βάση του κόμματος από την πρώτη στιγμή που ο Γ. Βαρουφάκης αποφάσισε να την πάρει δίπλα του στο υπουργείο. Χαρακτηριστική είναι το άμεσο σχόλιο της Σοφίας Σακοράφα, ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανακοίνωση της είδησης. Η κα. Σακοράφα μάλιστα άφησε και μπηχτή προς πάσα κατεύθυνση πως η τοποθέτηση Παναρίτη δεν είναι και η πρώτη γκάφα της αριστερής κυβέρνησης:

Φίλης: Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία

Ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ με ανάρτηση του στο Facebook σχολιάζει με πολύ καυστικό τρόπο την επιλογή της Παναρίτη και μιλά για προβληματισμό για την απόφαση.

«Η επιλογή Παναρίτη για το Δ.Ν.Τ είναι ακατονόητη και προσβάλλει την κοινωνία. Πρόκειται για πρόσωπο που συμβολίζει το παρελθόν του μνημονίου. Δικαιολογημένα έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Κ.Ο. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί όχι από ένα πρόσωπο, αλλά από τα αρμόδια συλλογικά κυβερνητικά όργανα.

Νίκος Φίλης».

Δυσαρέσκεια από ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ

Στην τοποθέτηση της Έλενας Παναρίτη, στη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αντιδρούν το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ με ανακοινώσεις τους.

Συγκεκριμένα, το Ποτάμι αναφέρει: «H συμφωνία καθυστερεί αλλά τα στελέχη της διαπραγμάτευσης ήδη ανταμείβονται» και σημειώνει: «Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να έχει πολύ περισσότερα προσόντα από το πρώην βουλευτής Επικρατείας του Γιώργου Παπανδρέου».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του, κάνει λόγο για «ένα ακόμη εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού», επισημαίνοντας ότι «αφού λάμπρυνε τη θέση του βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ στην οποία τη διόρισε ο κ. Γ. Παπανδρέου το 2009 και αφού απέκτησε πλούσια εμπειρία από το πρώτο μνημόνιο, έρχεται τώρα να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα/ Καμμένου στη σύναψη και διαχείριση του τρίτου μνημονίου.

Τα αποθέματα εμπειρίας και πολιτικού ήθους της νέας εκπροσώπου στο ΔΝΤ συνιστούν εγγύηση επιτυχίας».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα