Έφυγε από το τραπέζι το κλείσιμο συνόρων

Έφυγε από το τραπέζι το κλείσιμο συνόρων
The European Union / SOOC

Απόφαση για συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας απόψε ζήτησε ο Τσίπρας, θέτοντας ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης με την Άγκυρα για το άνοιγμα πέντε κεφαλαίων

Μετά τη νέα εμπλοκή στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό από την ομάδα Βίσεγκραντ, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα να θέτει τις δικές της κόκκινες γραμμές, σε συμμαχία με τη Γερμανία.

Η διαπραγμάτευση πλέον αφορά το σχέδιο απόφασης ΕΕ- Τουρκίας και όχι τις αξιώσεις της Αυστρίας και της ομάδας Βίσεγκραντ για κλείσιμο των βορείων συνόρων, γεγονός που η ελληνική πλευρά αξιολογεί ως μεγάλη επιτυχία.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν απομονώθηκε, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, αλλά κατάφερε να απομονώσει την Αυστρία και τις χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ, εκ των οποίων η Ουγγαρία έθεσε βέτο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να υπάρξει απόφαση για το σχέδιο ΕΕ- Τουρκίας σήμερα, διαφορετικά να υπάρξει επαναφορά του συνοριακού στάτους της προηγούμενης συνόδου.

Αφού αποφασίστηκε να εξετασθεί σήμερα το σχέδιο ΕΕ- Τουρκίας και παρά τις ενστάσεις και τις απειλές βέτο απο την ομάδα Βίσεγκραντ και ιδιαίτερα τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν, ο κ.Τσίπρας έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης με την Τουρκία της απαίτησης να ανοίξουν τα 5 κεφάλαια.

Ο πρωθυπουργός στήριξε την άποψη ότι για να ανοίξουν τα κεφάλαια, πρέπει η Τουρκία να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια στα κυπριακά πλοία.

Πριν λίγο ολοκληρώθηκε και σύσκεψη με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και της “υπουργού Εξωτερικών” της ΕΕ Φεντερίκας Μοντγκερίνι με αντικείμενο το συντονισμό της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία.

Από τη μία λοιπόν η ομάδα Βίσεγκραντ και από την άλλη η συμμαχία των πρόθυμων με επικεφαλής τη Γερμανία, ενώ η Άγκυρα εκβιάζει και απαιτεί. Η νύχτα ενδεχομένως θα είναι μακρά για την Ευρώπη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα