Εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού TAP. LIVE η ομιλία Τσίπρα

Εγκαίνια της κατασκευής του αγωγού TAP. LIVE η ομιλία Τσίπρα
Greek Prime Minister Alexis Tsipras meets the Prime Minister of Georgia Giorgi Kvirikashvili. Trans Adriatic Pipeline Construction Inauguration Ceremony. Thessaloniki, Greece on May 17, 2016. Sooc

Στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια κατασκευής του αγωγού TAP. Τι προβλέπει το σχέδιο. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη μεγάλη επένδυση

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζει την έναρξη κατασκευής του αγωγού TAP.

Ο αγωγός ΤΑΡ, συνολικού μήκους 878 χλμ., αποτελεί μέρος μιας συνολικότερης μεγάλης επένδυσης συνολικού ύψους 45 δισ. ευρώ για τη μεταφορά του αερίου από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ 2 στην Ευρώπη, επένδυσης που περιλαμβάνει τρεις διαφορετικούς αγωγούς: τον αγωγό SCP που ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με τη Γεωργία, τον αγωγό TANAP που διασχίζει την Τουρκία και φυσικά τον TAP που θα περνά από Ελλάδα και Αλβανία προτού καταλήξει υποθαλάσσια στις ιταλικές ακτές.  Τα περίπου 3500 χιλιόμετρα της διαδρομής συνθέτουν τον περίφημο Νότιο Διάδρομο ο οποίος κάνει πράξη τη διασύνδεση της Κασπίας, με τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα, με τις αγορές της Ευρώπης.

Εντός της Ελλάδας ο TAP,  θα ξεκινήσει από τους Κήπους στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία όπου θα διασυνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου Ανατολίας (TANAP). Από εκεί το χερσαίο τμήμα του TAP θα διασχίσει όλη τη Βόρεια Ελλάδα κατά μήκος 550 χλμ. (πρόκειται για το μεγαλύτερο τμήμα του αγωγού) και κατευθυνόμενο από τα ανατολικά προς τα δυτικά μέσω της Αλβανίας θα καταλήξει στις ακτές της Αδριατικής. Το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού θα ξεκινήσει κοντά στην αλβανική πόλη Fier και θα διασχίσει την Αδριατική για να συνδεθεί στο ιταλικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου στη Νότια Ιταλία.

Ο σχεδιασμός του προβλέπει σε αρχικό στάδιο τη μεταφορά 10 δισ. κ.μ. αερίου στην Ευρώπη, δυναμικότητα που μπορεί να αναβαθμιστεί φτάνοντας στα 20 δισ. κ.μ. ετησίως. Μέτοχοι στην κοινοπραξία είναι οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam SpA (20%), Fluxys (19%), Enags (16%) και Axpo (5%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει περάσει από σαράντα κύματα. Την κατασκευή του έργου είχε υποστηρίξει στο παρελθόν ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης θα έχει ακόμη επαφές με τον Αμερικανό απεσταλμένο Amos Hochstein, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση Maros Sefcovic και τον διευθύνοντα σύμβουλο του TAP Ian Bradshaw.

Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου του Αζερμπαϊτζάν, η πλευρά της Socar ενδιαφέρεται να έχει απευθείας συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του ΔΕΣΦΑ, η πώληση του οποίου βρίσκεται σε εκκρεμότητα για 3 χρόνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα