Εγκαινιάστηκε η αίθουσα 'Κωνσταντίνος Μητσοτάκης' στο Ευρωκοινοβούλιο

Εγκαινιάστηκε η αίθουσα 'Κωνσταντίνος Μητσοτάκης' στο Ευρωκοινοβούλιο

Το «παρών» έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του, η Ντόρα Μπακογιάννη, ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και άλλοι

Παρουσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας «Κωσταντίνος Μητσοτάκης».

Από πλευράς ΕΚ, πέρα από τον πρόεδρο Αντόνιο Ταγιάνι, την εκδήλωση τίμησαν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Ελληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Κύπριος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, η πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών από όλες τις πολιτικές ομάδες, καθώς και ευρωβουλευτές του ΕΛΚ. Στην τελετή παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά της συζύγου του, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη - Gourdain, η Κατερίνα Μητσοτάκη - Μαυραγάνη, ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και μέλη του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Επρόκειτο για μια συμβολική, αλλά και τιμητική εκδήλωση για την Ελλάδα στο σύνολό της, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την ανεκτίμητη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής μαρμάρινης πλακέτας που κοσμεί την είσοδο της αίθουσας «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» και στην οποία θα αναγράφονται αποσπάσματα από έργα των Κωστή Παλαμά, Βίκτορος Ουγκό και Γιόχαν Βόλφγκαν Γκαίτε τα οποία συνήθιζε να επικαλείται ο πρώην Πρωθυπουργός.

«Xρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί», είναι το απόσπασμα του Κωστή Παλαμά από το «Η Λειτουργία δεν Τέλειωσε». «Το χαρακτηριστικό της αλήθειας είναι η έλλειψη αυταρέσκειας», είναι η ρήση του Βίκτωρ Ουγκό. «Γιατί θες περί άλλα να τυρβάζεις; Κοίτα, την ευτυχία δίπλα σου θα βρεις. Μάθε πώς την ευτυχία να αρπάζεις, Γιατί είναι πάντα σε απόσταση αφής», είναι το απόσπασμα από τον Γιόχαν Βόλφγκαν Γκαίτε.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μίλησαν για το πολιτικό έργο και την πολιτική παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Την τελετή έκλεισε με μια σύντομη τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο Bruegel ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε σε εκδήλωση του γνωστού think tank Bruegel, σε συζήτηση με τίτλο "Ευθύνη για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη". Στο πάνελ βρέθηκε και ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομσισιόν, Επίτροπος Γιούρκι Κατάινεν.

Ο Κ. Μητσοτάκης έδωσε μεγάλη έμφαση στην τραπεζική ένωση, την αξιοποίηση της ψηφιακής ευρωπαϊκής ατζέντας και στον κοινό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

«Παρά την κρίση στην Ελλάδα, οι Ελληνες είναι πολύ υποστηρικτικοί στη συμμετοχή στην ΕΕ. Ισως το 25% είναι αντιευρωπαϊστές, όμως, και αυτό είναι σημαντικό γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι έγινε με το Brexit», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης».

«Τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά σύνορα», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ. «Για να λειτουργήσουν τα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης πρέπει να ελέγχουμε και τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να είναι κοινό αυτό».

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Κατάινεν τόνισε τη σημασία της εμπιστοσύνης. «Πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον ξανά. Δεν πρέπει να είστε αξιόπιστοι μόνο στους ψηφοφόρους σας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί», είπε.

ADVERTISING

SHARE: