Ελληνική προεδρία: Μέτωπο Σαμαρά – Μπαρόζο κατά ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014

Ελληνική προεδρία: Μέτωπο Σαμαρά – Μπαρόζο κατά ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα θα βγει από την ύφεση το 2014
ΑΘΗΝA-ΖΑΠΠΕΙΟ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ // ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Τα μηνύματα της πολιτικής ηγεσία και των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανάληψη της ελληνικής προεδρία. Μποϊκοτάζ από Τσίπρα- Καμμένο και Κουβέλη (Vids+Pics)

«Η Ελλάδα, με τεράστιες θυσίες, αφήνει πίσω της την κρίση» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της τελετής έναρξης της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. και των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις κατά την τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. που έλαβε χώρα στην Αθήνα.

Όπως είπε ο κ.Σαμαράς, «η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιοτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ σημείωσε πως ό,τι κατάφερε, το έκανε συντονισμένα με τη βοήθεια της ΕΕ και με στόχο να δοθεί ελπίδα στις επόμενες γενιές. «Η Ευρώπη ενωμένη, μπορεί να λύνει τα προβλήματά της» ανέφερε.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας φιλοδοξεί να πετύχει την θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η σύζυγός του Γεωργία, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μέγαρο Μουσικής, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

 

Ανέφερε ότι στους πρωταρχικούς στόχος είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών ζητημάτων που αφορούν στο μέλλον της Ευρώπης, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, η θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, η κατοχύρωση της ασφάλειας, εσωτερικής και εξωτερικής, η εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, – «για να αντιμετωπιστούν τα “κατασκευαστικά προβλήματα” που ανέδειξε η κρίση, για να διασφαλίσουμε το ευρώ» – η δημοκρατική νομιμοποίηση και η λογοδοσία της ΕΕ καθώς και η αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.

Σε ερώτηση σχετική με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις ενόψει των ευρωεκλογών και το ενδεχόμενο να διενεργηθούν φέτος πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι «οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016».

Αναφέρθηκε, δε, και στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στη σημερινή τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαικές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλμμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης) δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που δεν έχει να κάνει με την δημοκρατία.

 

Μπαρόζο: Η Ελλάδα έμπειρος πιλότος και αποφασισμένη να επιτύχει

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαρακτήρισε την Ελλάδα έμπειρο πιλότο, καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία.

«Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να επιτύχει», είπε ο κ. Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είπε ότι «βγαίνουμε από την ύφεση, πιστεύω ότι η Ελλάδα φέτος θα βγει από την κρίση. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Τα προγράμματα αποδίδουν. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών».

Επίσης, ο κ. Μπαρόζο πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να κατασπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα. Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες πολίτες, τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους».

 

Μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μεταβούν στο Μέγαρο Μουσικής, όπου σε λίγη ώρα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στο Μέγαρο Μουσικής, με ομιλία του Αντώνη Σαμαρά, και χαιρετισμούς του Ζοζέ Μπαρόζο, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ και του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Άφιξη του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρομπάι, για την επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο Μέγαρο Μουσικής με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ) Eurokinissi

 

Απόντες οι Τσίπρας, Κουβέλης, Καμμένος από την τελετή έναρξης

Αξίζει να σημειωθεί πως στην τελετή δεν παρέστη κανείς από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης δηλαδή απουσίασαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος, ο Φώτης Κουβέλης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ωστόσο τον κ. Κουβέλη αντικατέστησε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Ύστερα από συζητήσεις που έγιναν σε συσκέψεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίστηκε ότι η απουσία του από την εκδήλωση είναι μια πολιτική απόφαση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συνολική ατζέντα της ελληνικής προεδρίας δεν ανταποκρίνεται στην κρισιμότητα της περιόδου που διέρχεται τόσο η χώρα μας όσο και η ΕΕ. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να αναδείξει τα προβλήματα της ανεργίας, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας κ.ά., με στόχο να τεθούν οι βάσεις για μια νέα αντιμετώπιση της κρίσης.

Απών από την επίσημη τελετή έναρξης της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Μέγαρο Μουσικής, ήταν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εκτός Αττικής και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, όπως ανακοίνωσε το κόμμα.

Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος με επίσημη ανακοίνωσή του, σημείωσε πως η απουσία του οφείλεται στο ότι θα ταξιδέψει στο Λονδίνο όπου θα συναντηθεί με τον Βρετανό ευρωβουλευτή και αρχηγό του κόμματος της Ανεξαρτησίας, Νάιτζελ Φάρατζ, και θα επιστρέψει στην Αθήνα την Πέμπτη.

Τα βλέμματα στραμμένα στην καρδιά της Αθήνας

ΑΘΗΝA-ΖΑΠΠΕΙΟ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ // ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

 

Λίγο μετά τις 12:30, προσγειώθηκε στον διάδρομο του διεθνούς αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας το αεροσκάφος, που μετέφερε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ακολούθησε η επίσημη υποδοχή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και των Επιτρόπων, από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε το γεύμα των Επιτρόπων με το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο και στη συνέχεια κοινή συνάντηση των επισήμων. Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε στα σκαλιά του Ζαππείου η οικογενειακή φωτογραφία. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας και η συνεδρίαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τους υπουργούς της κυβέρνησης και τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στο μεταξύ, αυστηρά ήταν τα μέτρα ασφαλείας στο κέντρο της Αθήνας, με πολλούς δρόμους να παραμένουν κλειστοί, αλλά και σταθμοί του μετρό. Την ίδια ώρα, πορείες διαμαρτυρίες κατά της Ε.Ε. οργανώθηκαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με μικροένταση, χημικά και μία σύλληψη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα