Έμμεσο μήνυμα Τσίπρα για Novartis

Έμμεσο μήνυμα Τσίπρα για Novartis
Το 11ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε την τρίτη ημέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Konstantinos Tsakalidis / SOOC

"Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε. Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη" τόνισε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη. Επίθεση σε Μητσοτάκη για δημόσια διοίκηση- ιδιωτική ασφάλιση. Λύση που δε θα αφήνει ουρές στο Σκοπιανό

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει η κάθαρση επανέλαβε μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στέλνοντας έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα για την υπόθεση Novartis.

O πρωθυπουργός ανέφερε ότι “Η χώρα και ο λαός μας πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια και κατάφερε να κρατηθεί όρθιος. Σήμερα φαίνεται ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Βγαίνουμε από τα μνημόνια, κρατηθήκαμε στο ευρώ, ανασυγκροτούμε τη παραγωγική μας βάση για να ξανακερδίσουμε το χαμένο έδαφος, χτίζουμε την επόμενη μέρα της χώρας σε πιο στέρεα θεμέλια.” Προειδοποίησε όμως: “Μη νομίζουμε όμως ότι αυτή η πορεία είναι νομοτελειακά προδιαγεγραμένη.Μη νομίσουμε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για πισωγύρισμα.” Δήλωσε πως: “Είναι στο χέρι μας να μην αφήσουμε την Ελλάδα να γυρίσει πίσω” καθώς όπως είπε: “Αυτοί που έριξαν τη χώρα στα βράχια, φαίνεται έχουν ακόμη σχέδιο να μας ξαναφέρουν πίσω στις σκληρές, ανάλγητες, ταξικές επιλογές που με πρόσχημα τη κρίση, με ευχαρίστηση εφήρμοζαν.”

Ο κ.Τσίπρας τόνισε λοιπόν ότι: “Η επόμενη μέρα πρέπει να βρεί και θα βρεί την Ελλάδα απαλλαγμένη από το νεοφιλελεύθερο δογματισμό. Απαλλαγμένη από τον κοινωνικό Δαρβινισμό. Απαλλαγμένη όμως και από ένα πολιτικό σύστημα βουτηγμένο στις πελατειακές σχέσεις, στη διαφθορά και στη διαπλοκή.”

Διότι όπως είπε: “Η διαφθορά ήταν μια από τις αιτίες που οδηγηθήκαμε ως εδώ και αποτελεί βασική μας προτεραιότητα και δέσμευση απέναντι στους πολίτες, όχι μόνο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια αλλά να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να έρθει κάθαρση και η δικαιοσύνη.”

Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε

Στη συνέχεια έκανε μία έμμεση νύξη στην υπόθεση Novartis ξεκαθαρίζοντας ότι: “Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση και για κανέναν, όσες πιέσεις και όσες απειλές και αν δεχθούμε. Όλες οι υποθέσεις θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη. Και η δικαιοσύνη που αφήνεται πλέον απερίσπαστη να πάρει τις αποφάσεις που προβλέπει ο νόμος, για όλους ανεξαιρέτως όσο ψηλά και αν βρίσκονται.”

Ο πρωθυπουργός μάλιστα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη ημέρα, την επάνοδο της χώρας και της κοινωνίας στην κανονικότητα και την ανάπτυξη, μακριά, όμως από τις παθογένειες και τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Σχολίασε ότι αυτές οι παθογένειες και στρεβλώσεις “έχουν συγκεκριμένο ιδιοκτήτη” που είναι “το παλιό καθεστώς των πελατειακών σχέσεων και της διαπλοκής, που υπονόμευσε την αναπτυξιακή πορεία της χώρας και την οδήγησε τελικά στην χρεωκοπία.”

Τόνισε ότι: “Αυτό το παρελθόν, οφείλουμε να το αφήσουμε οριστικά πίσω μας” και στο σημείο αυτό εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Μου κάνει εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επέλεξε να επιτεθεί στις διαδικασίες αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης. Δηλαδή την επιλογή Γραμματέων των Υπουργείων με διαφανείς διαδικασίες και ανοιχτή δημόσια προκήρυξη”, είπε ο κ.Τσίπρας.

“Πρόκειται για μια μεγάλη τομή, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην οποία προχωράμε σε απόλυτη συμφωνία με τους θεσμούς που επαινούν την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι η πρώτη στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους που πήρε τη πρωτοβουλία να συγκρουστεί με τη νοοτροπία του κράτους – λάφυρο του κόμματος που κυβερνά”, σημείωσε.

Κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι: “Έφτασε μάλιστα μέχρι του σημείου να μιλήσει όχι μόνο για την επιλογή του να ξηλώσει τους νόμους και τις διαδικασίες αποκοματικοποίησης του κράτους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του τρίτου προγράμματος, αλλά εμμέσως να μιλά και για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, που έχουν επιλεγεί αξιοκρατικά και με διαφάνεια από τον ΑΣΕΠ και με απόλυτη τήρηση του κανόνα προσλήψεων – αποχωρήσεων.”

Ο κ.Τσίπρας κάλεσε τον κ.Μητσοτάκη “να εξηγήσει πιο καθαρά τις θέσεις του για απολύσεις στο δημόσιο. Όπως και τις θέσεις του για την στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση. Που αν ποτέ εφαρμόζονταν, θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών και θα οδηγούσαν εκατοντάδες ασφαλισμένους σε συντάξεις πείνας και εκτός ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.”

Ο πρωθυπουργός απάντησε και στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για το Σκοπιανό. “Η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη, ειδικά, μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την επίλυση της διαφοράς μας με τους Βόρειους γείτονές μας. Οικονομικά, αναπτυξιακά, συγκοινωνιακά, ενεργειακά, τουριστικά, πολιτιστικά.. Από όλες τις πλευρές.Και νομίζω αυτό το γνωρίζει καλά και ο φίλος μου ο Αποστόλης. Και άρα δεν κατανοώ τη σπουδή του να τοποθετηθεί σήμερα παίρνοντας μια θέση που πηγαίνει πίσω και από την εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι”, είπε και πρόσθεσε:

“Πιστεύω ότι όσοι πραγματικά έχουμε όραμα η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη να να απογειωθεί, αυτό το καταλαβαίνουμε καλά, ανεξάρτητα το πως για λόγους πολιτικής σκποπιμότητας τοποθετούμαστε. Αλλά ορισμένες φορές είμαστε πιο χρήσιμοι στο τόπο όταν λέμε την αλήθεια που πιστεύουμε στο λαό και όχι αυτά που νομίζουμε ότι θα του αρέσει να ακούσει”.

Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας

Ωστόσο, ξεκαθάρισε, “αυτό δε σημαίνει ότι πάμε σε μια διαπραγμάτευση για να επιτύχουμε μια οποιαδήποτε λύση.” Διαβεβαίωσε ότι: “Διαπραγματευόμαστε με αίσθημα εθνικής ευθύνης και με στόχο να πετύχουμε μια λύση που θα διασφαλίζει την ιστορία και τη κληρονομιά μας και ταυτόχρονα θα ακυρώνει κάθε αλυτρωτισμό από την άλλη πλευρά. Γιατί μια τέτοια λύση που δε θα αφήνει ουρές στο μέλλον, είναι που θα δώσει τη δυνατότητα στους λαούς μας να προχωρήσουν ειρηνικά στο δρόμο της συνεργασίας και της συνανάπτυξης.”

Διαβεβαίωσε επίσης ότι: “Εχουμε βάλει το πήχη ψηλά στη διαπραγμάτευση, όχι γιατί πιεζόμαστε από κανέναν αλλά γιατί ετσι θεωρούμε σωστό.

Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στο χρόνο και όχι μια λύση που θα διακινδυνεύει να καταρρεύσει πολύ σύντομα.Για αυτό και βάλαμε ως προϋπόθεση μεταξύ άλλων και την αλλαγή του Συντάγματος της Γείτονος.”

Ο κ.Τσίπρας έστειλε και μήνυμα στην ΠΓΔΜ λέγοντας: “Ελπίζουμε και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Γιατί αν για μας είναι μια φορά εθνικά ωφέλιμο να έχουμε λύση, για αυτούς όπως ξαναείπα είναι ζήτημα υπαρξιακής σημασίας.”

Αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα στη Μακεδονία. Ειδική μνεία έκανε στον τομέα της υγείας όπου μεταξύ αλλων σημείωσε την δημιουργία του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που αποτελεί δωρεά προς το δημόσιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το νερό είναι δημόσιο αγαθό

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλ. Τσίπρας στην ΕΥΑΘ. “Στηρίξαμε”, είπε, “την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, καθώς και την αποτελεσματικότητά της, με προσλήψεις 150 ατόμων μόνιμου προσωπικού”, για να τονίσει ότι “σύμφωνα με την δική μας αντίληψη, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα”.

Προανήγγειλε ότι “το αγαθό αυτό σκοπεύουμε να το κατοχυρώσουμε και συνταγματικά, στην προσεχή Συνταγματική Αναθεώρηση”, εκφράζοντας την ελπίδα “και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να προσυπογράψουν αυτή την άποψη”. Είπε για την ΕΥΑΘ ότι “έχουμε ήδη διασφαλίσει μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ότι το 50,1% της επιχείρησης παραμένει στο δημόσιο” και ότι διασφαλίζεται ο στόχος των κινημάτων να παραμείνει η Εταιρεία υπό δημόσιο έλεγχο.

Ανέφερε ότι αναζητούν επενδυτικές λύσεις για το 24% της επιχείρησης, που όμως δεν σχετίζονται απαραιτήτως με κάποιον στρατηγικό επενδυτή από το εξωτερικό. “Αλλά θα μπορούσε να παραχωρηθεί το ποσοστό αυτό είτε σε Δήμους είτε σε διαδημοτικές επιχειρήσεις”, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι στην κατεύθυνση αυτή, ο νέος Καλλικράτης θα δίνει την δυνατότητα στους φορείς των ΟΤΑ να επενδύουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Στη δε αγορά μετοχών της ΕΥΑΘ θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν και συλλογικοί κοινωνικοί φορείς όπως ασφαλιστικά ταμεία και επιμελητήρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα