Ενίσχυση της κυβέρνησης στο παρά πέντε της εξόδου από το Μνημόνιο

Ενίσχυση της κυβέρνησης στο παρά πέντε της εξόδου από το Μνημόνιο
Στγμιτόυπο από την συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου για το 2018,με θέμα το Σκοπιανό με τα τελευταία προαπαιτούμενα για την τελευταία αξιολόγηση,Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2017 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) eurokinissi

Με τον "αέρα" της επέκτασης της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα λύσει σήμερα τον "γόρδιο δεσμό" της "υπόθεσης Ζουράρι"

Η πρώτη ψηφοφορία επί “μνημονιακού” νομοσχεδίου που έφερε… επέκταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντί για απώλειες βουλευτών, προφανώς και προκάλεσε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ενισχύεται η εικόνα ανάκαμψης του κυβερνητικού στρατοπέδου σε όλα τα επίπεδα.

Η ένταξη, ως συνεργαζόμενης, της βουλευτού Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με την θετική ψήφο που παρέσχε στο πολυνομοσχέδιο και ο υπό παραίτηση-αποπομπή Κώστας Ζουράρις επαναβεβαίωσαν και επέκτειναν την πολιτική σταθερότητα για την κυβέρνηση. Εξάλλου, μερικές μόλις ώρες πριν την ψηφοφορία, σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσαν και φήμες που ήθελαν τον κ. Ζουράρι να καταψηφίζει, ενώ ερμηνείες συνέδεαν το γεγονός ότι δεν είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ως την ψηφοφορία, προκειμένου να παράσχει πρώτα θετική ψήφο.

Άλλο ένα βήμα

Σε κάθε περίπτωση, κατόπιν των χθεσινών, το κλίμα ικανοποίησης που επικρατεί στην κυβέρνησης αφορά κυρίως στο ότι οι εξελίξεις προσθέτουν ολοένα και περισσότερες ψηφίδες στο παζλ της προσπάθειας πολιτικής ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί -μαζί, φυσικά, με τον στόχο εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο – τον στρατηγικό σκοπό του Μεγάρου Μαξίμου.

Στο πλαίσιο αυτό, η επέκταση της συμπολίτευσης και της δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής στις 154 θετικές ψήφους προφανώς και εξυπηρετεί τον στόχο να φιλοτεχνηθεί η εικόνα ενίσχυσης της κυβέρνησης. “Όσο βαδίζουμε στην έξοδο από τα Μνημόνια, η κυβερνητική πλειοψηφία αυξάνεται”, διαπίστωνε, ήδη από χθες το βράδυ, κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος, μετά την ένταξη της κ. Μεγαλοοικονόμου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αποφάσεις για Ζουράρι

Εν τω μεταξύ, από σήμερα… “κληρώνει” και για την τύχη του Κώστα Ζουράρι στην κυβέρνηση, καθώς αναμένεται να αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας την παραμονή ή μη του βουλευτή στην θέση του υφυπουργού Παιδείας, αλλά και κατά πόσον η θέση του θα αναπληρωθεί, σε περίπτωση αποπομπής του. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, των σχετικών ανακοινώσεων θα προηγηθεί συνεννόηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν η συνεννόηση των δύο ανδρών θα γίνει τηλεφωνικά ή δια ζώσης αργά το απόγευμα -δηλαδή αφού επιστρέψει από την Λευκωσία ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως, το μόνο βέβαιο είναι πως, είτε ο κ. Ζουράρις αντικατασταθεί είτε όχι, το Μαξίμου δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, καθώς η πιθανότατη αποδοχή, εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα, της παραίτησης του υφυπουργού Παιδείας, δεν πρόκειται να προκαλέσει “ντόμινο” για ευρύτερες αλλαγές στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, αυτές παραπέμπονται για μετά την επίσημη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όταν και θα δρομολογηθεί ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος.

Νέα τριμερής στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, την ώρα που στο Μαξίμου προσδοκούν ότι “η επόμενη κοινοβουλευτική μάχη θα αφορά στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ” -όπως έλεγε χθες κυβερνητικός αξιωματούχος – σήμερα εγκαινιάζεται άλλο ένα κεφάλαιο στην εξωτερική πολιτική: συγκαλείται, στην Λευκωσία, η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας, που έρχεται ως συνέχεια της ελληνικής πρωτοβουλίας για τη Σύνοδο των χωρών του Νότο, αλλά και τη δημιουργία τριμερών σχημάτων Ελλάδας – Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Παλαιστίνη.

Η συμμετοχή της Ιορδανίας έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι είναι χώρα-πυλώνας σταθερότητας και αναφοράς στην περιοχή. Επίσης, κατά πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί, ασφαλώς, το μέλλον της περιοχής και, ειδικότερα, το συριακό ζήτημα και το προσφυγικό, το Παλαιστινιακό, το Ιράκ και το Κυπριακό. Επίσης, η συζήτηση θα επεκταθεί στην ανάγκη στήριξης της Ιορδανίας από την ΕΕ., λόγω του μεγάλου βάρους που έχει επωμιστεί ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει, ούτως ή άλλως, την ενίσχυση των σχέσεων με την Ιορδανία, ενώ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και ξεχωριστή συνάντηση με τον βασιλιά της Ιορδανίας.

Επίσης, κατά πληροφορίες, μεταξύ των συμφωνιών που αναμένεται να υπογραφούν στο περιθώριο της τριμερούς θα περιλαμβάνεται ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μία συμφωνία για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιορδανίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και διακρατικές συμφωνίες αναγνώρισης ναυτικής ικανότητας μεταξύ Ελλάδας και Ιορδανίας και μεταξύ Κύπρου και Ιορδανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα