Ένοχο το ζεύγος Παπαντωνίου για το πόθεν έσχες του 2010

Ένοχο το ζεύγος Παπαντωνίου για το πόθεν έσχες του 2010

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων καταδίκασε τον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου και τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου για το 1,3 εκατ. ευρώ που περιλήφθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Καλούνται πλέον να καταβάλλουν συνολικό ποσό άνω των 100.000 ευρώ

Σε ποινή φυλάκισης 4 έτη, εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ ημερησίως και χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ, καταδικάστηκαν ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός της, Σταυρούλα Κουράκου, από το Πενταμελές Εφετείου Κακουργημάτων για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες για το οικονομικό έτος 2010 σχετικά με το λογαριασμό που περιλήφθηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Η ελληνική Δικαιοσύνη διάταξε στη δήμευση της επικαρπίας του ακινήτου της Κηφισιάς, την οποία έχουν και οι δύο καταδικασθέντες ενώ η κυριότητα ανήκει στον γιο Παπαντωνίου.

Το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Γιάννο Παπαντωνίου για το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες και την Σταυρούλα Κουράκου για άμεση συνέργεια σε αυτή, όπως και πρωτοδίκως. Συνολικά με τις προσαυξήσεις, το ζεύγος Παπαντωνίου καλείται να καταβαλει συνολικό ποσό άνω των 100.000 ευρώ. 

Την ενοχή του Γιάννου Παπαντωνίου και της Σταυρούλας Κουράκου ζήτησε και η εισαγγελέας της έδρας, Βιργινία Σακελλαροπούλου. Κατά την εισήγησή της υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι “τα ταμειακά αποθέματα του ζεύγους σε λογαριασμούς στην Ελλάδα το 1999 έχουν τεράστια διαφορά με αυτά το 2000. Δεν προέκυψε ότι υπήρχε δυνατότητα αποταμίευσης τέτοιου ποσού από τα χρήματα του πρώην συζύγου της Στ. Κουράκου, ενώ δεν αποδείχθηκε η πηγή των χρημάτων η οποία αγνοείται”.

Όσο για τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι αγνοούσε την ύπαρξη του λογαριασμού της λίστας Λαγκάρντ κατά την εισαγγελική λειτουργό δεν μπορεί να γίνει δεκτός, καθώς “δεν υπήρχε λόγος να μην γνωρίζει ο πρώην υπουργός την ύπαρξη του ποσού”. 

Απόντες από τη διαδικασία ήταν και οι δυο κατηγορούμενοι

Η υπόθεση αφορά στην κατάθεση των 1.311.000 ευρώ, που διατηρούσε από το 2000 η Σταυρούλα Κουράκου στην Ελβετία και ουδέποτε δηλώθηκε. Τα χρήματα εμφανίζονται να μεταφέρθηκαν μετρητά στην τράπεζα του εξωτερικού το 2000, με τη βοήθεια του Γιώργου Κανδαλέπα, συνεργάτη και κουμπάρου του Γιάννου Παπαντωνίου και επαναπατρίστηκαν το 2010 σε λογαριασμό των γιων της Σταυρούλας Κουράκου, ενώ το 2008 είχαν μεταφερθεί σε “trust” με τη συμμετοχή υπεράκτιας εταιρίας. 

Αυτό υποστήριξε στο δικαστήριο και ο Στυλιανός Παπαδάκης, ελεγκτής του ΣΔΟΕ που ασχολήθηκε με την υπόθεση. Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι το 31-12- 99 τα ταμειακά διαθέσιμα του ζεύγους στην Ελλάδα ήταν στα 105.000 ευρώ ως το 2000 βλέπουμε το ποσό των 1,311 εκατ. ευρώ.

“Θεωρώ πως σε όλες τις κινήσεις υπήρχε μεθόδευση. Τα χρήματα μεταφέρθηκαν μετρητά εκτός Ελλάδος για να κατατεθούν στο εξωτερικό και σε δεύτερο επίπεδο το 2010 δημιουργείται ένα καταπίστευμα που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα και τέλος επαναπατρίζονται με ευεργετικές διατάξεις” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα από το 2008 ήταν σε καταπίστευμα, άρα δεν είχαν υποχρέωση να το δηλώσουν καθώς και ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν γνώριζε καν την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα