Ένοχος ο Ηλίας Κασιδιάρης για διέγερση σε βία

Ένοχος ο Ηλίας Κασιδιάρης για διέγερση σε βία
ΑΘΗΝΑ - ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ "ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ" Ν. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ, ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ(EUROKINISSI // ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ) Eurokinissi

Μπορεί να μην παρευρίσκεται στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αλλά σε αυτό το δικαστήριο ήταν παρών, προκειμένου να απολογηθεί

Σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος, είναι εκείνο της διέγερσης σε διάπραξη εγκλήματος και αφορά σε ομιλία του στον Ασπρόπυργο, που στη συνέχεια ανέβηκε στο διαδίκτυο το 2015. Σε αυτή μιλά μεταξύ άλλων για “ανθρώπινα σκουπίδια” αλλά και για την ανυπαρξία κράτους.

Καταπέλτης σε βάρος του Ηλία Κασιδιάρη ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας, ο οποίος υποστήριξε πως “ο κατηγορούμενος προέτρεψε ευθέως πολίτες να πάρουν το νόμο στα χέρια τους και να ασκηπσουν βία σε συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας”. Υποστήριξε πως το αδίκημα τελέστηκε και το γεγονός ότι από την επίμαχη ομιλία δεν ακολούθησαν βιαιοπραγίες “καμία επιρροή δεν ασκεί στην πράξη και στην τέλεση του αδικήματος”.

Σε αντίθεση με τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, ο καταδικασθείς αποφάσισε να δώσει το “παρών” στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και να απολογηθεί. Ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία, αναφέροντας ότι επί της  ουσίας προέτρεπε τους πολίτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους με νόμιμα μέσα.

Μάλιστα, σε μία αποστροφή του λόγου του επεσήμανε στο δικαστήριο ότι “ο μόνος δρόμος είναι ο νόμιμος δρόμος” επικαλούμενος ακόμα και το Σύνταγμα της Ελλάδας. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε στην εν λόγω ομιλία του, ο Ηλίας Κασιδιάρης άρχισε να δικαιολογεί τα λεγόμενα του, ισχυριζόμενος ανάμεσα σε άλλος πως τα “ανθρώπινα σκουπίδια” είναι αυτοί που “ληστεύουν, εγκληματούν και δολοφονούν”.

Είχε προηγηθεί η κατάθεση του Χρυσοβαλάντη Καρδαμίτση ως μάρτυρα υπεράσπισης του βουλευτή, ο οποίος δήλωσε κάτοικος της περιοχής του Ασπροπύργου αλλά και ότι δεν είχε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Όπως είπε στο δικαστήριο, εκεί ος είχε αποκομίσει από το δικαστήριο ότι “πρέπει να προσέχουμε λόγω της εγκληματικότητας”.

Πρόεδρος: Δεν καταλάβατε δηλαδή ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε βια;

Μάρτυρας: Δεν χρησιμοποιήσαμε.

Πρόεδρος: Άλλο αυτό και άλλο η εντύπωση που δημιουργήθηκε…

Μάρτυρας: Δεν δημιουργήθηκε ουτε σε εμένα, ούτε σε κανέναν άλλο

Εισαγγελέας: Τί είναι τα ανθρώπινα σκουπίδια;

Μάρτυρας: Αυτοί που εγκληματούν

Εισαγγελέας: Και όταν έλεγε να τα πεταξουμε;

Μάρτυρας: Να πάμε στην αστυνομία ή να καταθέσουμε μηνύσεις. Με νομιμα μέσα…

Εισαγγελέας: Πάντωα εσάς δεν σας εκανε εντυπωση το σχόλιο για τα ανθρώπινα σκουπίδια…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα