Επιχείρηση συσπείρωσης των βουλευτών

Επιχείρηση συσπείρωσης των βουλευτών

Συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία σε μια προσπάθεια το Μαξίμου να «μπετονάρει» τους «144» και να προχωρήσει χωρίς προβλήματα στη ψήφιση της συμφωνίας

Με επιτυχία πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας το πρώτο εύκολο «τεστ» του υπουργικού συμβουλίου με τους επικεφαλής των χαρτοφυλακίων να αναλαμβάνουν από σήμερα να τονώσουν με τη σειρά τους το ηθικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Σε μια ήπιων τόνων συνεδρίαση που διήρκησε περίπου 3 ώρες ο πρωθυπουργός και η διαπραγματευτική ομάδα ρωτήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνική συμφωνία. Από τα αντίμετρα και το μηχανισμό με τον οποίο θα ενεργοποιηθούν μέχρι και τον τρόπο με τον οποίο θα επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός με το (2+4) επιχείρησε να δώσει έναν νέο ορίζοντα για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσδιορίζοντας το κυβερνητικό έργο πέρα από τις εκλογές του 2019 και στην επόμενη τετραετία. Το μήνυμα που θέλει να αναδείξει το Μαξίμου είναι πως η νέα τετραετία για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι απελευθερωμένη από τα μνημόνια με την κυβέρνηση να βάζει μπροστά ακόμα και πολλά από τα σημεία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης για τα οποία έχει κατηγορηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. 

Μετά το τέλος του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου αρκετά ήταν τα μέλη της κυβέρνησης που τόνιζαν πως τώρα «η μπάλα παίζεται στο άλλο γήπεδο» θεωρώντας πως η Ελλάδα έκανε το καλύτερο δυνατό στη διαπραγμάτευση και οι δανειστές οφείλουν, πλέον να κάνουν το… «χρέος τους».

Στην Ηρώδου Αττικού γνωρίζουν καλά, πως το κλίμα αναμένεται να πολωθεί και το πολιτικό θερμόμετρο να χτυπήσει «κόκκινο» με την αξιωματική αντιπολίτευση. Το Μαξίμου περιμένει τη ΝΔ στη «γωνία» με το «τρικ» τα αντίμετρα να περάσουν σε πολλά ξεχωριστά άρθρα. Στα 620 εκατ. ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους που δεν ψήφισε το Δεκέμβριο η αξιωματική αντιπολίτευση θα έρθουν να προστεθούν και οι θετικές προτάσεις που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση στις 16 ή 17 Μαΐου. Η ονομαστική ψηφοφορία θεωρείται δεδομένη έτσι ώστε «κάθε κατεργάρης να κάτσει στον πάγκο του», τόνιζε βουλευτής της συμπολίτευσης στο NEWS 247.

Προσπαθεί ο πρωθυπουργός μέσα από τα αντίμετρα να καλύψει την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, καθώς και την εκκρεμότητα στο θέμα του χρέους; Το σίγουρο είναι πως επιχειρεί να αφήσει πίσω του τα «μελανά» σημεία της διαπραγμάτευσης που δεν ήταν δικές του επιλογές. Στην κοινοβουλευτική ομάδα, ωστόσο δείχνουν να στηρίζουν πολλά στα επιδόματα που θα δώσει η κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν, όμως  στο «περιτύλιγμα» της συμφωνίας να περιέχεται και το χρέος.

Τα αντίμετρα θα αποτελέσουν και το βασικό επιχείρημα που θα αναδείξει ο πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα. Στην ανοιχτή εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί αναλυτικά στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, αλλά και να επιτεθεί εκ νέου στη ΝΔ  και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα