Επικοινωνία Τσίπρα – Μακρόν με το βλέμμα στο Αιγαίο

Επικοινωνία Τσίπρα – Μακρόν με το βλέμμα στο Αιγαίο
Φωτογραφία από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2017 SOOC

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε με το Γάλλο πρόεδρο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και την ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία, την ενεργειακή συνεργασία με Ελλάδα και Κύπρο και το ρόλο της γαλλικής TOTAL, δείχνοντας ότι επενδύει στη γαλλική συμμαχία έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Τι είπαν για Σκοπιανό, Συρία

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το απόγευμα της Παρασκευής τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του γραφείου τύπου, “οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της Οικονομίας, Ενέργειας και Άμυνας. Επίσης συζήτησαν  για τις εξελίξεις στο Συριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ”.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός τον ενημέρωσε για τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και τις συζητήσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στον ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο. Συνομίλησαν και για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενεργοποίηση της ΤΟΤΑL.

Σε ό,τι αφορά στο Συριακό, συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Πρωθυπουργός καταδίκασε την χρηση χημικών όπλων τονιζοντας οτι απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες απο την ΕΕ. Τόνισε μάλιστα, πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση τη σουηδική πρόταση. Επιπλέον, είπε πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δε θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα