Επιστολή της Stoiximan στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Σ. Κοντονή

Επιστολή της Stoiximan στον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Σ. Κοντονή
The Prime Minister, Alexis Tsipras, visits the Ministry of Education for the last day of the Panhellenic examinations, in Marousi, Athens, June 2, 2015 / , , , , 2 , 2015 Sooc

Οι ανακρίβειες του Υφυπουργού Αθλητισμού σχετικά με τους φόρους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα και η απάντηση της Stoiximan. Τι πραγματικά συμβαίνει

Στη  συνέντευξη τύπου του Υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή και του Γ.Γ. Αθλητισμού, Ιούλιου Συναδινού, διατυπώθηκαν ανακρίβειες και λανθασμένες πληροφορίες που αφορούν στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στην αγορά τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τόσο ο Υφυπουργός όσο και ο Γ.Γ Αθλητισμού δήλωσαν, μεταξύ άλλων, ότι οι  «διαδικτυακές εταιρείες δεν αποδίδουν αυτή την  στιγμή φόρους και ότι διαφεύγουν ενός τεράστιου φορολογικού κόστους», μη γνωρίζοντας ότι όλες ανεξαρτήτως οι εταιρείες τυχερών παιγνίων που λειτουργούν νομίμως στην Ελλάδα  υπάγονται σε φορολογία 30% επί των μικτών εσόδων τους, αλλά και ότι τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου κατά το τελευταίο έτος (2014) υπολογίζονται ότι ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Η μεγαλύτερη Ελληνική εταιρεία τυχερών παιγνίων στο διαδίκτυο, η Stoiximan, με αφορμή τις άστοχες δηλώσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, του απέστειλε σχετική επιστολή, πληροφορώντας τον για τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, ενώ τον κάλεσε να ενημερωθεί σχετικά από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προφανώς διαθέτει τα πλήρη στοιχεία.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραθέσατε χθες, Τρίτη 9 Ιουνίου, αναφέρατε ρητώς ότι οι εταιρείες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου,  που λειτουργούν με προσωρινές άδειες στην Ελλάδα, δεν αποδίδουν φόρους και διαφεύγουν ενός τεράστιου φορολογικού κόστους, καθώς και ότι η μόνη εταιρεία που αποδίδει φόρο 30% στο Ελληνικό Δημόσιο είναι η ΟΠΑΠ ΑΕ. 

Οι δηλώσεις σας στερούνται σωστής πληροφόρησης και θα σας καλούσαμε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Οικονομικών και στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για να σας δοθεί η σωστή ενημέρωση.

Οι εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, έχοντας λάβει προσωρινή άδεια λειτουργίας σύμφωνα με τον νόμο 4002/2011 (άρθρο 50), υποχρεούνται να καταβάλουν φόρο 30% επί των μικτών εσόδων τους (και όχι επί του τζίρου), όπως όλες οι εταιρείες τυχερών παιγνίων που έχουν αδειοδοτηθεί στη χώρα μας.  Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι για το περασμένο έτος, το έσοδο του Δημοσίου από τη φορολόγηση των συγκεκριμένων εταιρειών διαδικτύου, υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μπορείτε να διασταυρώσετε από το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Πρόκειται δε για μια αγορά στην οποία η  φορολογική συνεισφορά δύναται να είναι πλήρως ελεγχόμενη, από τη στιγμή που διατηρούνται υποχρεωτικά για τις εταιρείες του διαδικτύου, από τις ρυθμιστικές αρχές στις οποίες υπάγονται, ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία το κάθε ευρωπαϊκό κράτος έχει ανά πάσα στιγμή δυνατότητα πρόσβασης και θα προσθέταμε λόγω και των ημερών και υποχρέωση πρόσβασης ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Αναφέρατε επίσης ότι η ιδιωτική εταιρεία ΟΠΑΠ ΑΕ, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, είναι η μοναδική εταιρεία της αγοράς η οποία καταβάλει φόρους, αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του ελληνικού αθλητισμού καθώς και την ανάγκη ενίσχυσης του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Θα μας επιτρέψετε να σχολιάσουμε ότι ίσως θα οφείλατε εκ της αρμοδιότητάς σας να γνωρίζετε ότι μόνο κατά το τελευταίο έτος η εταιρεία μας Stoiximan στηρίζει οικονομικά, την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας και συγκεκριμένα τις όλες τις  Εθνικές Ομάδες Πόλο ανδρών και γυναικών, νέων,  νεανίδων ως Μεγάλος χορηγός, καθώς και την Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και τις Εθνικές Ομάδες Βόλεϊ ανδρών και γυναικών ως Μεγάλος χορηγός. Ταυτόχρονα έχει αναλάβει την οικονομική στήριξη 5 κορυφαίων Ελλήνων Αθλητών (Κ. Στεφανίδη, Ελ. Πετρούνια, Β. Μιλλούση, Μ. Αρβανίτη, Μ.Τσιαρτσιάνη) στην προσπάθειά τους για συμμετοχή και διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ως μια από τις εταιρείες που ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ‘Υιοθετήστε ένα Αθλητή στο δρόμο για το Ρίο 2016’, με την οποία υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Στην προσπάθεια στήριξης του Ελληνικού Αθλητισμού, από την εταιρεία μας, στην οποία εντάσσονται και οι χορηγίες προς κορυφαίες ελληνικές αθλητικές ομάδες σε μπάσκετ ανδρών (Παναθηναϊκός), βόλεϊ γυναικών (ΑΕΚ) και χάντμπολ ανδρών (ΠΑΟΚ), όπως και προγράμματα μαζικής άθλησης (‘Τρέξε χωρίς Τερματισμό’), διαθέτουμε σημαντικό μέρος των εσόδων μας, τα οποία σημειωτέον  είναι υποπολλαπλάσια της ιδιωτικής εταιρείας ΟΠΑΠ ΑΕ.

Η Stoiximan, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, αναπτύσσουν μια οικονομική δραστηριότητα, με σημαντικά οφέλη, όπως θέσεις εργασίας και άμεσα φορολογικά έσοδα για το Ελληνικό δημόσιο.

Για το λόγο αυτό εξάλλου, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που θα προβλέπει μόνιμες άδειες λειτουργίας (Νόμος 4002 / 2011), εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο έχει καταγράψει τα οικονομικά οφέλη του Ελληνικού Δημοσίου από τη συγκεκριμένη αγορά. Να σημειωθεί ότι η μετάβαση από το σημερινό καθεστώς, σε μόνιμες άδειες λειτουργίας προβλέπεται από τον Ν.4002 / 2011 με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την απόδοση αδειών και την πλήρη και οριστική ρύθμιση της αγοράς τυχερών παιγνίων του διαδικτύου. Κατά συνέπεια είναι μάλλον ατυχές ως σχόλιο ότι ‘με τις εταιρείες στοιχηματισμού πάει να επαναληφθεί το σενάριο των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών’, διότι ο νόμος προβλέπει ρητά τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στο μόνιμο καθεστώς αδειοδότησης. Δεν απομένει παρά μόνο η εφαρμογή του.

Είναι πάγιο αίτημα των διαδικτυακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας η απόδοση μόνιμων αδειών.

Επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ να σας αναφέρω ότι οι χθεσινές τοποθετήσεις σας δημιούργησαν αρνητικές εντυπώσεις και έχουμε την πεποίθηση ότι ήταν αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα ελλιπούς πληροφόρησης. Για το λόγο αυτό, θεωρείστε ότι η άνω παρέμβασή μας είναι μία προσπάθεια συμπλήρωσης όλων των δεδομένων και θεωρείστε επίσης ότι είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική ή πρόσθετη ενημέρωση.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Σπανουδάκης

Μέλος ΔΣ Stoiximan”

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα