Επιστροφή στο σχέδιο για ‘καθαρή έξοδο’

Επιστροφή στο σχέδιο για ‘καθαρή έξοδο’
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας eurokinissi

Η οικονομία επί τάπητος μετά το “κενό αέρος” του μίνι ανασχηματισμού

Η επαναφορά της κυβέρνησης στην, κάθε άλλο παρά εύκολη, ρουτίνα της διαπραγμάτευσης για την τέταρτη αξιολόγηση και την “καθαρή έξοδο” από το Μνημόνιο αποτελεί τον κεντρικό στόχο του Μεγάρου Μαξίμου την επαύριον των περιορισμένων και, αναγκαστικών εκ των πραγμάτων, αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Άλλωστε, η ανάγκη να μην διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων που οδηγεί στην έξοδο από το Μνημόνιο ήταν και το βασικό κριτήριο με το οποίο ο πρωθυπουργός αποφάσισε το εύρος του ανασχηματισμού (που… δεν ήταν ανασχηματισμός) και τις αλλαγές των προσώπων.

Ούτε μέρα χαμένη’

Με άλλα λόγια, το δόγμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν, όπως φάνηκε από τις περιορισμένες αλλαγές, “ούτε μέρα χαμένη”. Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε ούτε χρόνος να χαθεί σε σχέση με την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά ούτε να δοθεί σήμα για “μπρος-πίσω” στην ουσία του πολιτικού σχεδίου του Μεγάρου Μαξίμου. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ο πρωθυπουργός απέφυγε να προχωρήσει σε ευρείες διορθωτικές κινήσεις για αρκετούς υπουργούς που και ο ίδιος έχει βαθμολογήσει είτε κάτω από την βάση, είτε επικίνδυνα κοντά στη βάση. Κι αυτό διότι οι πολλές αντικαταστάσεις και οι “καραμπόλες” που θα έφερναν θα προκαλούσαν πολιτικό “κενό” και εξ αντικειμένου θα χανόταν χρόνος για την κυβέρνηση -χρόνος που δεν υπάρχει, αν συνυπολογιστεί το πόσο ασφυκτικά είναι τα χρονοδιαγράμματα των διαπραγματεύσεων για την υλοποίηση των 88 τελευταίων προαπαιτουμένων και την συμφωνία επί του “παραγωγικού σχεδίου” της μεταμνημονιακής εποχής. Με αυτά τα δεδομένα, η διαδοχή του Δημήτρη Παπαδημητρίου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη είναι “φυσική” και “νομοτελειακή”, καθώς ο κ. Δραγασάκης γνωρίζει όλα τα ανοιχτά μέτωπα του εν λόγω υπουργείου, το οποίο, άλλωστε, επέβλεπε ως εκ της θέσεώς του. Συν τοις άλλοις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας ήδη συνομιλεί με επενδυτές και ασχολείται ενεργότατα με την προσπάθεια ανάκαμψης, ενώ οι διαρκείς δηλώσεις του υπέρ της “καθαρής εξόδου” και κατά της “προληπτικής γραμμής πίστωσης” δεν αφήνουν καμία αμφιβολία πως οι στόχοι της κυβέρνησης για τον προσεχή Αύγουστο και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο παραμένουν ίδιοι.

Μηνύματα Τσίπρα

Και για όσους, τυχόν, έχουν ακόμη… αμφιβολίες, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να εκπέμψει εκ νέου σήμερα το βράδυ το μήνυμα πως τίποτα δεν αλλάζει στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και ότι ο ίδιος δεν βάζει νερό στο κρασί του ως προς τον στρατηγικό στόχο της “αυτοδύναμης εξόδου” από τη μνημονιακή επιτροπεία. Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, με την εκτενή ομιλία του απόψε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναμένεται να εκθέσει εκ νέου τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής, ενώ θα στείλει μήνυμα σταθερότητας, ανάκαμψης και επιστροφής της Ελλάδας στον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη ως έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς τόσο για επενδυτές που ψάχνουν σίγουρα και αποδοτικά ομόλογα, όσο και για εκείνους που ενδιαφέρονται για πραγματικές επενδύσεις στην ελληνική οικονομία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα