Έρχεται ‘Καταιγίδα’ στο Αιγαίο από το Πολεμικό Ναυτικό

Έρχεται ‘Καταιγίδα’ στο Αιγαίο από το Πολεμικό Ναυτικό

Ηχηρή απάντηση στην τουρκική άσκηση "Θαλασσόλυκος" και τις συνεχείς παραβιάσεις εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων ετοιμάζεται να δώσει το Πολεμικό Ναυτικό

Στο “κόκκινο” βρίσκεται το θερμόμετρο στο Αιγαίο καθώς σε εξέλιξη είναι η τουρκική άσκηση “Θαλασσόλυκος” κατά τη διάρκεια της οποίας η Τουρκία δεσμεύει στρατηγικής σημασίας τμήματα, όπως το νησιωτικό σύμπλεγμα της Μεγίστης, προσπαθώντας να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόνο την Τρίτη εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσης 20 τουρκικά F-16, πέντε αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και 19 ελικόπτερα. Καταγράφηκαν 37 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, που εξελίχθηκαν σε 141 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικα μαχητικά.

Επιπλέον, τη Δευτέρα δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές του Αγαθονησίου παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η άσκηση “Θαλασσόλυκος” θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Μαΐου, και μια μέρα μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Μαΐου, το Πολεμικό Ναυτικό ετοιμάζει ηχηρή απάντηση, ξεκινώντας την άσκηση “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2017”,  βγάζοντας στο Αιγαίο σύνολο των μονάδων του, που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΠΝ  “στο πλαίσιο της άσκησης, Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πρόκειται να καταπλεύσουν σε λιμένες του κεντρικού και βορείου Αιγαίου Πελάγους, την Πέμπτη 01 Ιουνίου 2017, με σκοπό να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις με τον τίτλο «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος».

“Με την πραγματοποίηση των εν λόγω εκδηλώσεων, αναδεικνύονται και ενισχύονται οι άρρηκτοι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τη θάλασσα και το Πολεμικό Ναυτικό, που αποτελεί βασικό παράγοντα της Εθνικής μας ισχύος, θεματοφύλακα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, και προασπιστή της εδαφικής μας ακεραιότητας. Παράλληλα δε προβάλλεται η πλούσια Ναυτική Παράδοση και η Ναυτική Ιστορία της Ελλάδας.

Κεντρική πόλη των εκδηλώσεων έχει καθοριστεί η Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερες εκδηλώσεις, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ΠΝ, ενώ εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και σε άλλες πόλεις και νησιά του κεντρικού και βορείου Αιγαίου” αναφέρει ακόμη το Πολεμικό Ναυτικό, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικό βίντεο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα