Έρχεται το ΔΝΤ

Έρχεται το ΔΝΤ

Με το βλέμμα στραμμένο στην έλευση των τεχνικών κλιμακίων το τριήμερο για την κυβέρνηση θα είναι έντονο προετοιμάζοντας το πακέτο των αντίμετρων που θα προταθεί προς το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να παραμείνει στην γνωστή σκληρή γραμμή του

Την «επιχείρηση» τόνωσης του ηθικού της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν βάλει μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου. Έχει αποδειχθεί ότι οι παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα λειτουργούν καταλυτικά για αυτό το λόγο αποφασίστηκε και σήμερα να βρεθεί στη Βουλή και να απαντήσει  στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη για την διαπραγμάτευση. Είχε προηγηθεί η χθεσινή παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που από το κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρήθηκε επίσης απαραίτητη προκειμένου να δοθεί τέλος στην παραφιλολογία περί «δυσαρέσκειας» του υπουργού των Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός σήμερα θα αναλύσει τη σημασία της επίτευξης της πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup επιχειρώντας να αποδομήσει ένα προς ένα τα επιχειρήματα της ΝΔ. Θα επισημάνει το γεγονός πως ανοίγει ο δρόμος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, ενώ αναμένεται να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση για την επιλογή της να σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση με επιχειρήματα καταστροφολογίας.

Από την Ηρωδου Αττικού ξεκαθαρίζουν πως τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός των Οικονομικών συμπλέουν απόλυτα στην διαπραγματευτική τακτική που ακολουθείται και θυμίζουν πως και παλαιότερα αντιπολιτευτικοί κύκλοι είχαν προσπαθήσει να εγείρουν «σύννεφα» στις σχέσεις των δυο χωρίς, όμως αποτέλεσμα

Το νέο μέτωπο που έχει ανοίξει για την κυβέρνηση, πάντως δεν είναι άλλο από αυτό του χρέους και των απαιτήσεων του ΔΝΤ. Η Ουάσινγκτον φαίνεται να δείχνει προς την Γερμανική πλευρά σε σχέση με το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και των πρωτογενών πλεονασμάτων  μετά τις δηλώσεις του  Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν  στη WSJ. O νέος Αμερικανός τσάρος της οικονομίας δείχνει με τη στάση του ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενθαρρύνει το Ταμείο να κρατήσει σκληρή γραμμή στο ζήτημα της Ελλάδας. Αυτό γίνεται φανερό στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ που κάνει λόγο για εμπροσθοβαρή, αξιόπιστη και πλήρως καταγεγραμμένη διαδικασία ελάφρυνσης του χρέους που θα συνοδεύεται από πρωτογενή πλεονάσματα που θα είναι σε επίπεδα που θα βελτιώνουν τη βιωσιμότητά του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ, πάντως το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως έχουν γίνει βήματα προόδου και ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο με αλλαγή στο μείγμα της ασκούμενης πολιτικής. Συμφώνησαν επίσης πως το θέμα είναι να δοθεί λύση και στο ζήτημα του χρέους.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως στηρίζεται απολύτως στην πολιτική συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup σε περίπτωση που η Ντέλια Βελκουλέσκου επιχειρήσει να «κάνει τη ζωή δύσκολη» της ελληνικής πλευράς με την έλευσή της στην Αθήνα.

Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως τα εμπόδια που έχουν να ξεπεράσουν από την επόμενη Τρίτη είναι πολλά, καθώς θα πρέπει να διαχειριστούν τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην προκληθούν ρήγματα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Για αυτό το λόγο και η συνεδρίαση του σώματος θα πραγματοποιηθεί όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι σε θέση να έχει μια συνολική εικόνα για τα αντισταθμίσματα που μπορεί να αντιπαρατάξει η ελληνική πλευρά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα