Ερντογάν: Αφήσαμε τις κακές σχέσεις με την ΕΕ πίσω μας

Ερντογάν: Αφήσαμε τις κακές σχέσεις με την ΕΕ πίσω μας
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο στη Βάρνα AP

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζήτησε να συμπεριληφθούν ισότιμα οι Τουρκοκύπριοι σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο - Μίλησε για κοινά συμφέροντα ΕΕ-Τουρκίας και κάλεσε να σταματήσουν οι επικρίσεις για τις επιχειρήσεις στη Συρία

Ως σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρειάζεται την υποστήριξή της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και πολέμιος της τρομοκρατίας εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη σύνοδο ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

«Η ΕΕ που επιθυμεί να γίνει μια παγκόσμια δύναμη δεν θα πρέπει να παραβλέψει την Τουρκία γιατί στην γεωγραφική θέση έχει μεγάλη δυναμική και Ιστορία. Με τα σημερινά δεδομένα έχει ενδιαφέρον στην ενέργεια και στο εμπόριο» είπε ο Τούρκος πρόεδρος ενώ επανέφερε το θέμα της Visa για τους Τούρκους πολίτες, ζητώντας να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσει η ελεύθερη διακίνησή τους στα ευρωπαϊκά σύνορα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να συμπεριληφθούν ισότιμα σε ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο και ότι η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις στο Αφρίν και την τρομοκρατία, ο Ερντογάν είπε: «Σημαντικό θέμα για εμάς είναι το θέμα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Η Τουρκία είναι στο στόχαστρο πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων και δίνει αγώνας εντός και εκτός των συνόρων τους. Έχουμε εκτελέσει τρομοκράτες σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό δεν το κάνουμε μόνο για την Τουρκία, αλλά και για την ασφάλεια της Ευρώπης. Η Τουρκία να μην επικρίνεται. Δείχνουμε τη δέουσα προσοχή στα ανθρώπινα δικαιώματα και στον άμαχο πληθυσμό.»

Υπενθυμίζεται ότι η πολιορκία και κατάκτηση της συριακής πόλης Αφρίν έγινε με αιχμή το ότι η Τουρκία τη θεωρεί «κυψέλη» Κούρδων τρομοκρατών.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια. Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα επισπευστούν αυτή τη φορά, με τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ. Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.

Για την τελωνειακή ένωση είπε ότι είναι ένα “τεχνικό” ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.

Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Υεμένη, η Ρουάντα και το Αφγανιστάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα