Ερωτηματικό το χρέος

Ερωτηματικό το χρέος
Δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) Eurokinissi

Προς Βερολίνο και Ουάσινγκτον έδειξε με τη χθεσινή συνέντευξή του ο πρωθυπουργός για το ζήτημα του χρέους, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας

Με την ελληνική πλευρά να ανταλλάσσει κείμενα με τα τεχνικά κλιμάκια, το χρέος, όπως όλα δείχνουν, φαίνεται να είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη εκκρεμότητα για το κλείσιμο της συνολικής συμφωνίας με τους εταίρους. Όπως είχε δημοσιεύσει από τη Δευτέρα το NEWS 247, μέσω κορυφαίας κυβερνητικής πηγής, κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει αυτή τη στιγμή πως στις 22 Μαΐου θα υπάρξει ξεκάθαρη απάντηση για το αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 χαρακτηρίζοντας «ρεαλιστικό στόχο» στο επερχόμενο Eurogroup να υπάρχει συνολική συμφωνία. «Το χρονοδιάγραμμα είναι ως εξής: Έχουμε ήδη την τεχνική συμφωνία, με βεβαιότητα σας μιλώ για το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 22 του Μάη και στις 22 του Μάη – θέλω να πιστεύω είναι ρεαλιστικός στόχος – να έχουμε και τη συνολική συμφωνία που αφορά το χρέος».

Είναι προφανές πως οι διαβουλεύσεις για το θέμα του χρέους σε παρασκηνιακό επίπεδο συνεχίζονται προκειμένου το Μαξίμου να μπορέσει να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο Eurogroup σε περίπου 1 μήνα από σήμερα. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, όμως από την Ηρώδου Αττικού αν Σόιμπλε και Λαγκάρντ καταφέρουν να βρουν μια κοινή συνισταμένη με το Βερολίνο να επιθυμεί τη μικρότερη δυνατή ρύθμιση ή μετάθεση του ζητήματος για αρκετούς μήνες μετά.

Ο πρωθυπουργός θέλοντας να προετοιμάσει από τώρα τους βουλευτές του για τη δύσκολη ψηφοφορία στη Βουλή επιχείρησε να χαμηλώσει τον πήχη όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους και τη χρονική επίτευξη αυτού του στόχου: «Θα ψηφίσουμε τα μέτρα για να πάρουμε τη λύση για το χρέος». Σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης αυτό που επεσήμανε είναι πως αυτή είναι ουσιαστικά η τελευταία δοκιμασία και τα μέτρα που θα ψηφιστούν είναι το εξιτήριο προκειμένου η κυβέρνηση να βγει από το πρόγραμμα και από την επιτροπεία στην οποία έχει μπει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Ήταν εμφανές πως ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε στη χθεσινή εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης υπογραμμίζοντας το γεγονός πως χάριν σε αυτή τη στάση η κυβέρνηση κατάφερε να μη δεχτεί περισσότερα μέτρα που ήθελε το ΔΝΤ, ενώ ιδιαίτερη βάση έδωσε στα αντίμετρα. «Ένα ευρώ βαρύνουμε, ένα ευρώ ελαφρύνουμε, αλλά όχι στον ίδιο άνθρωπο», παραδέχτηκε, ωστόσο ο πρωθυπουργός.  Δίνοντας ακόμα ένα επιχείρημα στους βουλευτές του προκειμένου να ψηφίσουν το πακέτο το μέτρων ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως η κυβέρνηση δεν θα εφαρμόσει τα μέτρα αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. «Αλήθεια; Μια κυρίαρχη κυβέρνηση, δηλαδή δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι το οποίο έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία; Ή θεωρείτε ότι δεν το έχω ξανακάνει;» είπε χαρακτηριστικά.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο εκφράζουν την πεποίθηση πως μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα έχουν κλείσει τα τεχνικά θέματα προκειμένου τα μέτρα να πάρουν το δρόμο προς τη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα